motor hakkında

redskymuscular

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
1,335
Puanları
56
Arkadaşlar Merhaba,

Motorlar hakkında bi sorum olucak ilgilenene. İşinde tecrübeli arkadaşlar motora bakar bakmaz DC, AC ya da servo mu asenkronmu yoksa step motor mu bakar bakmaz söylebiliyorlar. Motorlar hakkında megep dosyalarını epey taradım. Ancak aradığım pratik bilgileri bulamadım. Motorları biribirlerinden ayıran ufak tefek farklılıklar var mıdır?
 
step moru farketmek zor degil. surucu devresi mutlaka olur. ha surucu devreli diger motorlar da var ama step motorun 2 kablosu olmaz bir suru kablosu olur ayrica step motorda govde sabit degildir. miknatis sabittir. ve govde doner. bazen govdeye kasnak baglanir bazen govdenin ltrasinda bir mil vardir.
fircali dc mptorlar ise deli gibi kalkis akimi ceken sessiz sakin arkadaslardir. sakin dedigime bakma. inanilmaz gucludurler. eger devamli dur kalk yapmazsaniz 4.8 voltla aluminyum delebilir. baskiya vs daha cok gelirler. govdesi sabittir.
ac motorlar. yani benim gorduklerim fan motorlari, bobin etraftadir ve bobin sogutmasina yardimci olma adina ciplak uretilir. edepsiz yani:) :) yari step yari fircali gibi bir sey. mili ortada, govde sabit ama donen kisimda bobin yok. onunla etkilesime gecen nuve. bazen bu miknatis da olsa herhangi bir metal de olabiliyor.sinus sinyalin bobini hareketli bir miknatisa cevirmesi sayesinde doner.
yanlis yazmisim, step motorda bobin sabitir. miknatis oynaktir. donen govdeye yapisiktir, kare dalga ile cevriliyormus.
zaten kendi surucusu ile calistigi icin cok bi sistemini bilmeye gerek yok. istersen osiloskopla olcersin.
ayruca step mi fircali mi anlamanin en koly yolu gurultu. fircali motor donernnsessizdir step gurultu manyagidir. cizzt ziizzzt diye ses cikarir.
 
Son düzenleme:
elektrik motorlarını dış görünümden belirleyen bir tanım yok tamamen tercübeye dayalı bilgi ile ne motor olduğunu söyleye biliriz.
ama bütün motorların üzerindeki etikette özelikleri yazar .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,801
Kullanıcılar
450,915
Son üye
snapthreads

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst