Motor Sürücülerinin Şebekeye Bastığı Harmonikler

Katılım
20 Şub 2012
Mesajlar
18
Puanları
1
Arkadaşlar motor sürücüsü kullanılan yerlerde elektrik dağıtım şirketi harmonik sınırlaması falan yapıyor mu? Sonuçta sürücü girişinde diyotlu doğrultucu büyük harmonik kaynağı.
Bunu nasıl çözüyosunuz? Dağıtım Şirketi ceza yazıyor mu?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Aslında bununla ilgili bir sınırlama geldi ama uygulanması neredeyse imkansız. Çünkü harmonik oluştuğunda bunu giriş trafosundan geri basabilir ve bu şebekeye yayılır. Bu ölçümü yapabilmek için bir şebekeden beslenen tüm fabrikaları kapatıp tek fabrikayı tam yükle çalıştırmak ve o fabrikada harmonik ölçümü yapmak gerekir. Böylelikle tek fabrika üzerinde test yapılarak harmonik seviyesi tespit edilip ceza yazılabilir. Ama bunu yapabilecek bir güç var mı orası en büyük soru işareti. Harmonik kısıtlama hakkında dünya çapında standartlar getirilmeye çalışılmakta fakat orada da çelişkiler mevcuttur. Mesela IEC 519 – 1992 standartında başka IEC 61000 standartında bambaşka ifadeler mevcuttur. Burada en güzeli şirketlerin oluşan harmonikten etkilenme olasılığını kendi şirketindeki diğer ekipmanlar için düşünüp harmoniği önleme yoluna gitmesidir.
 

ELEKTRİK PİYASASINDA DAĞITIM SİSTEMİNDE SUNULAN ELEKTRİK ENERJİSİNİN TEDARİK SÜREKLİLİĞİ, TİCARİ VE TEKNİK KALİTESİ HAKKINDA YÖNETMELİK
"c) Dağıtım şirketi, TS EN 50160:2001 standardında tanımlanan ve Tablo 10’da gösterilen gerilim harmonik sınır değerlerine uymakla yükümlüdür.
Tablo 10’daki değerler her bir gerilim harmoniğinin ana bileşene göre oransal değerlerini ifade eder.Ölçüm periyodu boyunca ölçülen her bir gerilim harmoniği etkin değerinin 10’ar dakikalık ortalamalarının en az % 95’i, Tablo 10’da verilen değerlerden küçük veya bu değerlere eşit olmalıdır. Bununla birlikte, THB[SUB] [/SUB]değeri (40. harmoniğe kadar değerler dâhil) en fazla % 8 olarak uygulanır.Dağıtım şirketinin gerilim harmoniklerine ilişkin performansı; AG seviyesi için, ölçüm alt yapısının bulunması durumunda bağlantı noktasından, ölçüm alt yapısının bulunmaması durumunda ise müşterinin bağlandığı OG/AG transformatörün AG çıkışından ölçülür. OG seviyesi için ölçüm noktası ise OG bağlantı noktasıdır.Harmonik bozulmaya ilişkin bu şartın ihlal edilmesi durumunda, dağıtım şirketi hakkında Kanunun 11 inci maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılır.ç) Dağıtım sistemi kullanıcıları IEEE Std.519-1992 standardında ya da bunun revizyonlarında belirtilen aşağıdaki harmonik sınır değerlerine uymakla yükümlüdür. Ölçüm periyodu boyunca ölçülen her bir akım harmoniğinin etkin değerinin ve TTB’nin 3’er saniyelik ortalamalarının I[SUB]L[/SUB]’e[SUB] [/SUB]göre oransal değerleri Tablo 11’de verilen değerlerden küçük veya bu değerlere eşit olmalıdır.Kullanıcının akım harmoniklerine ilişkin performansı, AG ve OG seviyesi için faturalandırmaya esas ölçüm noktasından ölçülür. Kullanıcıdan harmonik ölçüm değerleri talep edildiğinde, kullanıcı, akım harmoniklerini bir hafta boyunca kesintisiz kaydedebilecek uygun cihazları tesis eder ve işletir.Harmonik bozulmaya neden olan kullanıcıya, dağıtım şirketi tarafından durumun düzeltilmesi için AG müşterisi olması durumunda en fazla 60 iş günü, OG müşterisi olması durumunda ise en fazla 120 iş günü süre tanınır. Kullanıcıya yapılan bildirimde, verilen sürenin sonunda durumun düzeltilmemiş olmasının tespiti halinde bağlantısının kesileceği bildirilir. Verilen sürenin sonunda, kullanıcı tarafından kusurlu durumun giderilmemesi halinde, kullanıcının bağlantısı kesilir. "
EPDK nın harmoniklerle ilgili olarak dağıtım şirketlerine yönelik yukarıda yönetmelikte belirtilen yaptırımları bulunmaktadır.Dağıtım şirketleride müşterilerine yönelik harmonik ölçen sayaçlarla harmonik ölçümleri yapabilir diye düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,785
Mesajlar
920,485
Kullanıcılar
450,876
Son üye
metinklcc
Geri
Üst