motor yataklarının sıcaklığını nasıl görebilirim?

Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
555
Puanları
1
bu konuda fikri olan arkdaşlardan yardım istiyorum.termokupl koymayı düşündüm ama görsel olarak nasıl ekrana yansıtıcam yada oparatörü uyandıracak ikaz vericek nasıl olabilir mesala zaman rölesi gibi ısı degeri belli bi değere geldiğinde sistemi durdursun yada ikaz lambası yansın anlatabildimmi:) böyle bir sistemi daha önce görmedim ama olduğundan eminim!nasıl bişey yapabilirim:S
 
Hazır bir termokupl yada diğer ısı sensörlerin direkt bağlanabildiği elimko ve enda firmasını göstergeleri var.Al onlardan bir tane bağlayabilirsin.Alarm ve set çıkışlarıda bulunmakta.Yalnız başka bir nokta var genelde motorlarda ısı, Motorun içine konulan pt100 ve ya onun benzeri sensörlerle ölçülmektedir.
Bir motorun yatağını izlemenin en iyi yöntemlerinde titreşimi izlemektir.Isı yanıltıcı veya geç bir uyarı sistemi olabilir.Rulmanda ısı yerine rulman da titreşimi izlesen daha mantıklı.Onun içinde titreşim sensörleri var bağlıyorsun rulman yatağına.Bu sensörler genelde 4-20 mA çıkışlıdır.Bunuda 4-20 mA bir göstergeye bağlayarak.GEnel titreşim seviyesini izleyerek titreşimde bir artma olduğunda ve bu noktayı sende göstergeden set edersen sana bir uyarı verir.Bu titreşim sensörleri benim çalıştığım firmada mevcut ama fiyatı terokupl ve diğer ısı sensörlerine göre pahalı gelebilir.
 
Merak ettim, ölçmedeki amacın nedir? Ayrıca motorun yatakları derken, ön ve arka kapağındaki rulman yataklarından mı bahsediyorsun? Konuyu biraz açarsan sevinirim.
 
sn zeybek 800hp dc motor bakımı tamiri gecen süre hepsi bizim için önenmli sistemde herhangi bi koruma termik v.s yok böyle bişey geldi aklıma :S
 
Peki motora ait sürücünün koruma özelliği yok mu?
 
sayın sedat_demir
Bunun için genelde termal kamera kullanılır.Pahalıdır ama 800 hp motor alacak parası olan onu da alabilir :)
Bu kamera sayesinde rulmanları ve yatakları ısınmış mı diye kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca baralarınızdaki ve kontaktörünüzdeki ısınmaları da kontrol edip,gevşek bağlantı ya da aşınmış kontakları tespit edebilirsiniz.
 
motor yatakları derken içindeki sargılardan bahsediyorsun heralde.benim çalıştığım fabrikada büyük güçlü motorların hepsinin sargılarına bağlı röleler var. bu röleleri ayarlıyorsun o sıcaklığa gelmeden alarm veriyor, biraz daha geçerse (bu sıcaklığı sen belirliyorsun) motor duruyor.birde motorun sıcaklığını dışarıdan ölçen raytek denilen aletler var.tabanca şeklinde, motora tutuyorsun düğmesine bastığında sana motorun sıcaklığını gösteriyor.
 
biz bu gibi durumlar için fabrikamızda infrared termometre ve termal kamera kullanıyoruz, çok da faydalı oluyor...
 
infrared termometre mantıklı geldı bana ama kamera işin içine girince biraz maliyet artıo bende termal yapmam normal kameralarım var onlardan birini içeri alıveririm::)
 
infrared termometrenin çok faydasını görüyoruz, her işletmede bulunması gereken bi cihaz bence...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,987
Mesajlar
922,316
Kullanıcılar
451,190
Son üye
hasanms59

Yeni konular

Geri
Üst