motorlara hız kontrolu hakkında

taner74

Guest
merhaba arkadaşlar.ben iki motoru aynı hızda döndürmek istiyorum.bunun içinde motorun bir tanesinin miline encoder bağlayacağım.bu encoder yardımıyla alacağım hız bilgisini plc nin analog çıkışı yardımıyla inverteri süreceğim.
benim devir bulmayla ilgili şöyle bir formülüm var kafamda doğrumudur acaba diye sizden yardım istiyorum.
mesela encoderin çözünürlüğü 1000 olsun ve ben plc den her 10 saniyede bir encoderden okuduğum değer 50000 olsun.bu durumda 10 saniyede 50 tur dönüyorsa dakikada 6*50=3000 devir/dakika oluyor.bu formül doğrumudur.
ikinci bir konu ise ben bu noktada takometre kullanamam galiba çünkü takometre de analog çıkış yok galiba doğrumudur.
daha başka devir ölçme yöntemleri nelerdir
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Her iki sürücüye de enkoder kartı bağlayıp, motorların miline bağlayacağın enkoderları enkoder kartına bağlarsan motorlar set edilen hız değerine çok çok yakın bir hızda döner. Geriye Mastır sürücünün hız bilgisini kendi analog çıkışına verip daha sonra bu veriyi Slave sürücünün analog girişine bağlayarak sorun hallolur bence. Sana da Mastır sürücüye set vermek kalır sadece. Slave onu aynen takip edecektir. Eli mahkum.
 
Son düzenleme:
ceyhan arkadaşım söylediklerini anladım fakat sorun şu ki master motor da sürücü yok ac motor ve sabit hızla dönüyor.fakat yüke bindiğinde devri düşer diye tahmin ediyorum.ancak slave motora sürücü bağlayabiliyorum ve slave motoru master ile eşitlemek istiyorum.ama yine de sağol verdiğin bilgiler için
 
Anlaşıldı hocam. O zaman şunu önereyim. Delta AC sürücülerinde PG-04 kartı var. Slave motorun miline line drive çıkışlı enkoder alıp PG-04' e bağlıyorsun. Sonra PG-04 kartının pals uygulama girişi var. Bu giriş de line drive. Bu girişe uygulanan pals kadar slave motor milinden alınan palsleri eşitlemeye çalışan bir yapı bu, takib etmeye çalışır. Line drive çıkışlı özdeş iki enkoder ile bu iş çözülür. Master motor miline bağlanan enkoderi PG-04 ün pals girişine bağlarsan işini görür diye düşünüyorum. Omron' un böyle enkoderlerı olacaktır. PG-04 manuellerinde bağlantı şekli var.
 
ben bu noktada takometre kullanamam galiba çünkü takometre de analog çıkış yok galiba doğrumudur.

Takometre size hızla orantılı analog voltaj çıkışı verir. Enkoderden de ucuza gelir tahminimce. Bu voltaj alışılan 0-10V analog değerin dışında olabilir. Bu nedenle önce takometre çıkışını ölçün. Eğer 10V'dan yüksek bir değer ise maksimum değerini 10V'a düşürecek şekilde bir gerilim bölücü direnç devresi koyarsınız.
 
ben bir sitede takometre özelliklerini incelerken digital output yazıyordu.o yüzden encoder diye yazdım.ben bu projeyi minumum maliyetle yapmaya çalışıyorum.o yüzden verdiğiniz bu bilgi çok işime yarayacak.teşekkürler
 
Takogeneratör bir kaç ay önce lazım olmuştu. Ancak artık fazlaca üretilmediği için sıfır olanlara fahiş fiyat isteniyor. Eski bir CD sürücü bulup bunun motoruna da deneyebilirsin. Takogeneratör gibi çalışıyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…