Konunun üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen bende birşeyler eklemek isterim.
Öncelikle Senkron Motorlarda sipir sayısı devri etkilemez lakin asenkron motorlarda sipir sayısının arttırılması devri dusurur. Asenkron motorlarda bunu teorik olarak yanılmıyor isem açıklaması şu şekilde olmalı.
Manyetik Alan Şiddeti için (AmperTurn/meter) sipir sayısı ile akım ters orantılıdır. Sipir sayımızı arttırdığımız zaman akım düşecektir. Akımın düşmesi ise hava aralığı ortalama akı yoğunluğumuzu (Bav) düşürecektir. Bu durumda rotor barlarını kesen manyetik akı azalacaktır. e=N*dØ/dt Faraday Kanunu'ndan yola cıkarak rotorda indüklenen gerilimin düşeceğini, rotor direnci sabit olduğundan dolayı rotor akımının düşeceğini söyleyebiliriz.
Akım taşıyan bir iletken manyetik alan içinde bulunursa iletkende bir kuvvet üretilir. Bu olay motor prensibini açıklar.
Bu kuvvetin formulü, f=i(l*B) denklemi ile verilir. Yani sarım sayımız arttıkça kuvvetimizin düştüğünü yani rotorumuzun dönüş hızının düştüğünü söyleyebiliriz.
Hala sipir sayısı ile asenkron motorun hızının arttığını veya etki etmediğini düşünen var ise Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanan bir program ile ispat edebilirim.