Motorlarda sİpİr sayisi

Kullman'ın kitabınından mühendislik çözümünü bulabilirsiniz.Tercümesini,A.Nihat Berkol yapmış.O kitabı okuduğunuzda,söylemek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
asenkron motorlarda balans mı oılur arkadasım rotorda desen kabul ederımde her kanal da azatma yapacasksın ama bobın serıs fark etmez kutuplasmada dengelıo saten bırbırını yuke gelınce ısınma yapmayı sadece motor calısmasına bagımlı tutmayın 220 vınc motorları genlde tasıdıgı yukten ısınır
 
Kullman'ın kitabınından mühendislik çözümünü bulabilirsiniz.Tercümesini,A.Nihat Berkol yapmış.O kitabı okuduğunuzda,söylemek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

şu kitabı açarmısın lütfen biraz nette arattım ama bi izine rastlayamadım. nereden bulabilirim.
 
kitap hakkında bilgisi olannn
 
Konunun üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen bende birşeyler eklemek isterim.
Öncelikle Senkron Motorlarda sipir sayısı devri etkilemez lakin asenkron motorlarda sipir sayısının arttırılması devri dusurur. Asenkron motorlarda bunu teorik olarak yanılmıyor isem açıklaması şu şekilde olmalı.
Manyetik Alan Şiddeti için (AmperTurn/meter) sipir sayısı ile akım ters orantılıdır. Sipir sayımızı arttırdığımız zaman akım düşecektir. Akımın düşmesi ise hava aralığı ortalama akı yoğunluğumuzu (Bav) düşürecektir. Bu durumda rotor barlarını kesen manyetik akı azalacaktır. e=N*dØ/dt Faraday Kanunu'ndan yola cıkarak rotorda indüklenen gerilimin düşeceğini, rotor direnci sabit olduğundan dolayı rotor akımının düşeceğini söyleyebiliriz.

Akım taşıyan bir iletken manyetik alan içinde bulunursa iletkende bir kuvvet üretilir. Bu olay motor prensibini açıklar.

Bu kuvvetin formulü, f=i(l*B) denklemi ile verilir. Yani sarım sayımız arttıkça kuvvetimizin düştüğünü yani rotorumuzun dönüş hızının düştüğünü söyleyebiliriz.

Hala sipir sayısı ile asenkron motorun hızının arttığını veya etki etmediğini düşünen var ise Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanan bir program ile ispat edebilirim.
 
" asenkron motorlarda sipir sayısının artırılması devir sayısını düşürür " ne demek ? Devir sayısı
sipir bağlantı formülünü yazabilirmisiniz.
 
" asenkron motorlarda sipir sayısının artırılması devir sayısını düşürür " ne demek ? Devir sayısı
sipir bağlantı formülünü yazabilirmisiniz.
ns=120*f/2p senkron hızdır bunu biliyoruz. Bunda sıkıntı yok.
Atıyorum motor 4*0,8 telden 30 sipir ise hızı 1450 d/d olsun. Sadece sipir sayısını 1 azalttığımızı düşünürsek hız yükselecektir. Ama senkron hız sabit kalacaktır. Yine Atıyorum rotor hızı 1455 olacaktır. Analiz dosyalarını ekliyorum. Demek istediğim şimdi daha net anlaşılacaktır.
Yapmıs oldugum analiz 15 kW bir asenkron motora aittir.
sarım bilgisi 3*0,9 mm iletkenden 35 sipir ve bağlantı 2'li paraleldir.
karsılastırma yapmak için birde 34 sipir olarak analiz yaptırdım ve dosyaları ekledim.
 

Ekli dosyalar

  • 34 sipir.png
    34 sipir.png
    58.7 KB · Görüntüleme: 54
  • 35 sipir.png
    35 sipir.png
    38.2 KB · Görüntüleme: 47
Devir sayısı ayarı için yeni bir metod bulduğunuz anlaşılıyor,tebrik ederim.Ben,konuyu Kulman-
ın kitabından takip etmiştim,bu konuyu atlamışım demek.
 
Son düzenleme:
Devir sayısı ayarı için yeni bir metod bulduğunuz anlaşılıyor,tebrik ederim.Ben,konuyu Kulman-
ın kitabından takip etmiştim.bu konuyu atlamışım demek.
Teşekkür ederim. Bu tasarım aşamasında ayarlanması gereken bir etken. Stator sargısı sarıldıktan sonra hız kontrolünü bu yöntemle yapmak çok zor zaten genellikle asenkron motorlarda hız kontrolü V/f kontrol ile yapılıyor.
Sipir sayısını değiştirmek ile ilgili bir makale okumuştum. Şimdi aradım bulamadım ama şu şekide idi.
Bir PMSG Rüzgar Türbininde milin dönüş hızına rotordaki sipir sayılarını kontrol ederek çıkış gerilimini sabit tutmaya yönelik bir makale idi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,732
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst