Sayın Tozmaz; yazımı tam okumadınız, ben termik röleyi kötülemiyorum. Sadece Pako şalter ile kullanılması garip, Eğer siz bir pako şaltere termik role bağlayabiliyorsanız tebrik ederim..! Sizden bir şey daha öğrenmiş oldum bu durumda.
Termik role motor koruma zincirinin vazgeçilmez bir elemanıdır kuşkusuz. Fakat fiziki ve teknik yapısı bakımından kontaktörle beraber kullanımı en uygunudur. Her ne kadar çalışma prensibine baktığımızda ana bobinlerinden geçen aşırı akım termik ana kontaklarını açması sonucunda motorun güç devresini kesiyor olsa da görevi bimetal kontakları ile motor güç devresini kesmek değil, bimetal kontakların ittiği bir çubuk aracılığıyla açılan 95-96 yardımcı kontağının kontaktör enerjisini kesmesidir. Termiğin motor korumasını sadece ana kontaklarının korumasına bırakırsak, kontak yapışması, bir kontağın açılıp iki kontağının kapalı kalması gibi durumlarda motorun 2 faza kalmasına neden olur, bu olaya çok şahit olmuşumdur. Burada hangi kontak(lar)dan aşırı akım geçerse geçsin mekanik olara bağlı olduğu çubuğu iterek kumanda devresini kesmesi, kısacası sorunsuz olarak 3 fazı da kesmesi istenir. Bu da kumanda devresi ile, 95-96 (N.K) kontağının açmasıyla kumanda devresine bağlı kontaktör bobininin kumanda enerjisini kesmesiyle olur. 3 fazı (aynı anda) sağlıklı bir şekilde anca böyle kesebiliriz.
3 kutuplu otomatık sigortalar daha icat edilmeden önce motor devresinde 3 adet buşonlu
Sigorta sözde ! motoru koruma amaçlı konulurdu, fazın biri attığında motor 2 faza kalıp yanardı, termiğin de sadece ana kontaklarına güvenerek korumasını beklemenin bundan hiç bir farkı yok, korur da, güvenilir değil, sağlıklı değil, uygun değil, mutlaka ve mutlaka 95-96 NK kontağını uygun bir şekilde kullanmak en sağlıklı, en randımanlı koruma verir.
Kısacası (3 fazlı asenkron motorlar için) Termik role ile Kontaktör vazgeçilemez bir ikilidir, başka cihazlarla seri bağlanması teknik ve teorik olarak randıman vermez.
Resimlerde termik rolenin iç yapısı, çalışma şekli basitçe görülüyor, Az çok fikir verebilir sanırım.