merhaba arkadaşlar.bir 100 wattlık ampül ve bir anahtardan oluşan devreye 220 volt gerilim uyguladığımızda.devreye seri olarak bağladığımız ampermetrede 0.45 amp okuruz.sorum şöyle ampermetreyi faz değilde nötr üzerine bağlasak yine aynı değeri görebilirmiyiz.birde anahtar açık konumdayken yani lamba yanmazken anahtarın iki kontağını voltmetre ile ölçtüğümüzde 220 voltu görürmüyüz.bu durumda anahtarın uçlarında faz ve nötr mü oluyor.lambanın flemanı üzerinden nötr iletkenden geçtiği gibimi geçiyor.selamlar.
Anlıyorum.benim asıl öğrenmek istediğim mademki nötürdende fazdan geçen akım geçiyor o halde nasıl oluyorda üç fazla Elektrik verilen bir binaya tek nötr yetiyor kesiti fazın kesitinden ince olduğu halde.birde nasıl oluyorda kontrol kalemi ile nötre dokunduğumuzda kontrol kalemi yanmıyor ve nötre çıplak elle dokunduğumuzda bizi çarpmıyor.Merhaba.Bakın,buradaki 100 watt.'lık bu ampulün flaman direnci aslında 220 volt ac.'de R=V/I'dan R=220/0.4545 R= 484 ohm.'dur.Şebekeye gösterdiği omik direnç değeri de aslında bu değerdir.Ancak dijital avometre ile yapılan bir omaj ölçümünde (Dc. ile yapılan bu kaba ölçümde) 39-41 ohm.gibi çok düşük bir omaj değeri de direk olarak dijital ekranından (Display'inden) okunmaktadır.Bu aklınızda bir karışıklığa da hiç neden olmasın.
Bunu hoparlör empedansını ölçmek için hoparlörleri avometre ile hoparlör omajını kabaca ölçerken de ayrıca yine görmekteyiz.Burada siz tam olarak dc. ile ölçüm yaptığınız,yani asıl bu üzerinde yazan empedans değerini göre de,örneğin 4 ohm.'luk bu empedans değerini,yaklaşık olarak bu değere çok yakın değerlerinde görüp okursunuz.Çünkü asıl ölçüm ac.'de iken bu hoparlör çalışırken yapılan ölçüm değeridir.Çünkü tam empedans (Ac akıma karşı gösterilen bir özel omajdır) değerini de,sadece,hoparlör ac.'de tam amfiden gelen bir ses akımıyla çalışırken yapılan ölçüm değeri olarak da,en doğru ve asıl ölçüm değeri mutlaka olacaktır bildiğiniz gibi.Kolay gelsin.
Anlıyorum.benim asıl öğrenmek istediğim mademki nötürdende fazdan geçen akım geçiyor o halde nasıl oluyorda üç fazla Elektrik verilen bir binaya tek nötr yetiyor kesiti fazın kesitinden ince olduğu halde.birde nasıl oluyorda kontrol kalemi ile nötre dokunduğumuzda kontrol kalemi yanmıyor ve nötre çıplak elle dokunduğumuzda bizi çarpmıyor.
Anlıyorum.benim asıl öğrenmek istediğim mademki nötürdende fazdan geçen akım geçiyor o halde nasıl oluyorda üç fazla Elektrik verilen bir binaya tek nötr yetiyor kesiti fazın kesitinden ince olduğu halde.birde nasıl oluyorda kontrol kalemi ile nötre dokunduğumuzda kontrol kalemi yanmıyor ve nötre çıplak elle dokunduğumuzda bizi çarpmıyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?