Nötr (İşletme) Topraklamasında Elektrik Çarpması

"Tabi yine de elektrikle şaka olmaz, ortam ve kişisel faktörlere göre çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle elektrikle uğraşırken çok dikkatli olunmalıdır..." şeklinde yazdığı ibaresiyle ndakota1987'nin görüşüne katılıyorum.Bugün,mesleklerle ilgili bölümde 3 fazlı dalgıç pompalarla çalışan işçilerin faz ve nötr'ü birleştirip,ayrı ayrı hatlarla tünele taşımadıklarından,su içinde çalıştıkları ortamda çarpıldıklarının,normal Elektrik mi veya sürtünmeden doğan statik elektrik mi(Kıvılcım çıkaran ve sürtünen bir ortamda da oldukları için)buna bir karar veremediklerini,bu çarpılmanın önlenebilmesi için ne yapılabileceğinin söylenmesini istemekteler.(Bugün forumda okudum)

Çok özel ve tehlikeli bölgeler dahilinde,emniyet tedbirlerinin,teorik kanunlar da,göz ardı edilebilip,olağanüstü alınması gerektiği(Çoğunuzun, yine karşı çıkabilecek gerekçeleriniz var,tahmin edebiliyorum,ama hayat,insan hayatı ve kalbin durması bazen zayıf bir şokla da oluyor,bunu biliyorsunuz.)bence gün gibi açık olabilmelidir.Kolorifer radyatörlerinin bile,ayni toprak kaynaklı oldukları halde,toprak hatla,zemin ve montaj durumuna,metal borular arasındaki direnç(omaj)geçirgenlik miktarına bağlı,vb.birçok nedene dayalı voltaj farkı ve direnç farkları olabiliyor,bildiğiniz gibi.

Aslına bakılırsa,teorik olarak bağlantıların dört dörtlük yapılmasında bir anormallik durumu değil de,nizami olmayan 3 faz,nötr bağlantı baralarının,bağlantılarının yapılmasıyla veya tespitiyle, normal yapılamayan ankrajı,sıkıştırılmasından dolayı,bu teorik dışı olağanüstü durumlar(yüksek akım ölçen ampermetrelerin çalışma ilkesinde=palalel bağlı çok düşük omajlı bir direnç olduğu benzetmesiyle)olabilir,onu açıklıkla söylemeye,ifade etmeye çalıştım.

Yine çok basit bir örnek olarak;tek telli iki çıplak telin, elle kıvrılıp bağlanmasında,sizin kıvırma(Bükme) basıncınızla doğru orantılı olarak omaj değeri düşen,aslında bir "direnç" yapmış olursunuz.Böyle yapma bir "dirençle", akü şarjına giden yüksek akımları,kapasitesi düşük olan bir "ampermetre" ile ölçebildim.Ayni şekilde söz konusu fazların, düğüm noktalarının nizami bir bağlantıyla yapılmaması,direnç(omaj) yükselmesine,dengesizliğine,dolayısıyle de nötr-toprak voltaj farklarının doğmasına(Teori dışına çıkılmasına) yol açabilmesi doğal karşılanmalıdır.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar eğer nötr topraklanmamış ise çarpma ihtimali vardır
 
Syn osmosis;
Tek fazlı sistemlerde ve dengesiz yüklenmiş üç fazlı sistemlerde nötrden akım akmıyor mu?

nötr'den akım akmaz, ampermetreler neden faza seri bağlanır yada akım trafoları neden faza bağlanır hiç düşündün mü çünkü akım fazdan çekilir. üç fazlı olsun tek fazlı olsun akım ölçmek için pens ampermetreyi fazlara tutmuyormuyuz ? nötr ile toprağı birleştirip sıfırlama yapıyorlar nötrden akım çekilse bu yapılabilirmi sence ?
 
Üç fazlı sistemde dengesiz yüklenme varsa nötr hattından da akım geçer.
 

Sn Osmosis yanlış bilgilendirmede bulunuyorsunuz. Tek fazlı devrede faz akımı nötr akımına eşittir, üç faz yıldız bağlı sistemde de üç fazın vektörel bileşeni büyüklüğünde akım nötr'den trafoya döner.
 

Gerekli açıklama yapılmış zaten...
 
bildiğim kadarıyla topraklama eş potansiyel barasından değil. onun altındaki izole edilmiş topraklama barasından ölçülür. ayrıca ölçüm yaparken şalterin kapatılması gerekir. yoksa toprağa akan hata akımları ölçümün sağlıklı olmasını engeller.
 
SN.gundy, bi devreden 20A geçiyo ona dokunmayım diye bişey söz konusu değil, isterse 500A gecsin, önemli olan oradaki gerilim miktarıdır. Akım ve gerilim arasındakitemekl farkları iyi anlayalım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…