Nötr kablosu erimesi sorunu

iskum

Üye
Katılım
17 Mar 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar,elektrik panosundaki nötr klemensi veya nötr barasına bağlı bazı nötr kabloları aşırı ısınmadan klemense veya baraya yakın noktalardan erimiş,faz kablosu ise sağlam duruyor,vidaları da gevşek değil oldukça sıkı ,bu neden olabilir?
 
bu neden nötr kablo kesitinin inceliğin den uygun kesit kullanılmadığından veya kötü temas yani gevsek bırakılması gibi sonuçlardan meydana gelir
 
Aynen katılıyorum kablo a gevşek baglanmıştır yada kullanılan mz standart dışıdır
 
Arkadaslarin soylediklerine ilaveten, panoyu bir onceki ana panoya baglayan hatta kopma veya zayiflama olabilir. Notr deki fazla akimlarin gidecek yeri olmayinca klemense yuklenmis olabilir.
 
iskum kardeşim sen bu panoyu hangi makinada kullanıyorsun eğer 220 vac ısıtıcılar varsa bu olay başına gelebilir. eğer öyle ise yani nötr hatına fazla yükleniyorsan.
1 - nötr kablosunu ve klemensini kalın kullan
2 - ısıtıları 380 vac olarak kullan (2 faz)
kolay gelsin
 
Arkadaşlar bu pano 12 linyeli ve bilgisayarları besleyen bir pano,3x2,5 TTR kablolarla dağıtım yapılıyor,faz uçları otomatik sigortalara bağlı,nötr uçları nötr klemensinde birleştirilmiş,toprak uçları da toprak klemensinde birleştirilmiş.Bu 12 adet nötr kablosundan sadece dört tanesi erimiş,diğer sekizinde problem yok,yani bütün linyelerin beslediği yük sadece bilgisayar.Kontrol ettim nötr klemens vidalarında gevşeklik yok,220 V faz kablosu sağlam ,nötr kablosu erimiş hattı ben ilk defa görüyorum.
 
bir sistemde ençok yüklenen hat nötr deveresidir. devreredeki tüm kontaktörlerin , lambaların,tüm prizlerin devresini tamaladığı hat nötr hattıdır. nötr hattının küçük kesitler seçilmesi yada nötr hattının gevşek bağlanması sonucu bir çok yangın çıkar ve adı elektrik kontağı olur.
bir panoda nötr barasına tek hattan nötr dağıtılacağına , bu hattın kollara ayrılması, ısınmaları ve yüklenmeleri engeller.
 
Son düzenleme:

Arkadaşım senin söylediğin şeyi bunca yıllık meslek hayatımda ilk defa duyuyorum. Bir trifaze panoda eğer yükler dengeli ise nötr den geçen akım miktarı 0 dır. dengesiz yüklen me söz konusu olduğunda ise nötr de enfazla bir fazdan geçen akım kadar akım geçer ki bu durum sadece panoda 1 faz yüklü diğerleri yüksüz ise bu durum olabilir. yukarıdaki durum ise ben ce tamamen hatalı üretilmiş bir kablo yada hatalı yapılmış tesisattan kaynaklanmıştır diye düşünüyorum
NOT: Yukarıda bunca yıllık dediğm meslek hayatım yanlış anlamayın ama yaklaşık 26 yıl.
 
Arkadaslarin soylediklerine ilaveten, panoyu bir onceki ana panoya baglayan hatta kopma veya zayiflama olabilir. Notr deki fazla akimlarin gidecek yeri olmayinca klemense yuklenmis olabilir.

nötr akımı gidecek yer bulamayınca cihazlar nasıl çalışacak?..
 
Nötr hattı yanmaları kaynak makinalarının devresini nötr hattından tamamlamasıylada yanmaktadır.İncelemenizde yarar var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…