VFD çıkışına kakr son derece mantıksızca bir olay. ABB 5 no'lu şema nasıl bağlanması gerektiğini göstermiş zaten.Arkadaşın anlattığı sistemi ilk mesajına bakarak tam olarak anladıysanız ne mutlu size. Ben ancak arkadaşın önceki yıllarda yazdığı mesajlara bakarak anlayabildim. Gerçi hala teyit edilmedi. Vfd çıkışına kaçak akım rölesi bağlamak uyguladığınız bir yöntem mi?Sizce bu şekilde koruma sağlayabilir mi?
Panel - DC/AC - B tipi kakr - Yüklerİşte bunu anlatmaya çalışıyorum hocam. Arkadaşın vfd nin girişine solar Panel bağlı yani Dc giriş.
İşte olay bundan ibaret. Arkadaş siemensin monofaze/trifaze bir frekans konvertörünü alıp yazılımında değişiklik yapmış ve sonrasında solar panelleri seri bağlayıp sürücünün Dc uçlarına bağlamış. Sanırım motor havuza su basıyor. Havuzu temizleyenler olurda Allah korusun çarpılır diye koruma yapmak istiyor. Bu yazdıklarımı nereden okudum bilmiyorum eski iletilerinde olsa gerekPanel - DC/AC - B tipi kakr - Yükler
Doğru sıralama bu ben panel çıkışından DC alayım DC/AC sürücüye direk gireyim dersen kaçak akim korumayı sağlayamazsın ki ? Pahalı DC kaçak koruma izolasyon koruma sistemlerine girmen gerekir. Zaten sürücülerde bir çok koruma fonksiyonu var.
Toroid kullan. Ben 90kw lık tav fırını için bu durumu yaşamıştım. 3 fazı halkadan geçir giren akımla çıkan akımın eşit olma kanunuyla çalışıyo kaçak durumunda şalterde açma bobini kullandım onu tetikleyip devreyi açıyo. Sheneider kullandım teknik bölümü bu konuda yardımcıda olmuştu.
Baştan konuya çok uzun süre sonra dönüş yaptığım için herkesten özür diliyorum...İşte olay bundan ibaret. Arkadaş siemensin monofaze/trifaze bir frekans konvertörünü alıp yazılımında değişiklik yapmış ve sonrasında solar panelleri seri bağlayıp sürücünün Dc uçlarına bağlamış. Sanırım motor havuza su basıyor. Havuzu temizleyenler olurda Allah korusun çarpılır diye koruma yapmak istiyor. Bu yazdıklarımı nereden okudum bilmiyorum eski iletilerinde olsa gerek. Bende ilk mesaja bakınca direk araya A tipi röle takın dedim ama sistem düşündüğüm gibi değilmiş. Tabi sistem hala teyite muhtaç.
Sürücü çıkışına bağlamak sorun oluşturabilir biz şebeke elektriğinde sürücü girişine bağlarız ve burada 50 hz sabittir siizin sistemde girişte 50 hz sabitse sorun çıkaracağını sanmıyorum ama frekans 50 hz den düşük olursa ne gibi sorunlar çıkar veya çıkabilir mi bundan emin değilim!Daha önce ups çıkışına kaçak akım bağlayan bir arkadaşımız kaçak akımın test butonunun çalışmadığını gözlemlemiş bunu uzun uzadıya tartışmıştık!Elektriğin harmonik diye bir olayı da var bu harmonik bazen sorunlar çıkarabiliyor harmonik elektriğin Elektronik devrelerden geçtiği Ups,invertör gibi yerlerde fazla sorun çıkarıyor kaçak akımlar da test butonunun çalışmasını engellemişBaştan konuya çok uzun süre sonra dönüş yaptığım için herkesten özür diliyorum...
Basitçe anlatayım. 18 adet 260Wh güneş panelini seri bağlayarak (ki Açık devre voltajı 30VDC ve 8.5A) 540V DC elde ediyorum. Elimdeki sürücü yüksek Voltaj DC girişe sahip ve L1 L2 L3 fazlar arası 380 V olacak şekilde AC ile motor sürüyor. Bu AC ile motor sürmekten başka birşey yapılamıyor. Güneşin şiddetine göre Sabahları 10hz ile başlayıp 1-2 saat sonra 50hz ile motoru tam devir çalıştırıyor. Diyelim ki araya bulut girdi hemen freakansı düşürüp motoru ürettiği kadar elektrikle besleyip çalıştırmaya devam ediyor. Akşama doğru ise aynı sabah giderek hızlanması gibi giderek yavaşlayarak son enerji kırıntısına kadar kullanıp duruyor. Yani sistem DC 'den Trifaze AC üretip motor sürüyor. Bunlara Frekans invertörü de deniyor. Sistemde akü falan yok.. Bir ara Siemens sinamics sürücünün yazılımı ile oynayıp yapmıştım ama o sürücü fazlar arası 220V ürettiği içim işimi iyi görmedi. Ben de bu iş için üretilmiş FRECON marka bir sürücü kullanıyorum. Bu sürücüler genelde derin kuyu pompalarına uygulanıp su çekmeye yarıyor. Evimde Şebeke olmadığı için yüzme havuzunu bununla çalıştırdım. Aküsüz bir sistem olduğu için daha ilk yıl kendini amorti etti.. Hatta şebeke gelse de bunu kullanmaya devam ederim. Eş dost akraba da istiyor ama başıma iş almak istemediğim için ilgilenmiyorum.. Sorduğum soru bu sürücünün L1 L2 L3 şeklinde bildiğimiz 3 faz çıkışına nasıl bir kaçak akım rölesi bağlasam da olabilecek bir Elektrik şokundan korunsam. Sürücü fazlar arası dengesizlik olursa ben keserim demiş ama ona güvenmek istemiyorum. Ben konu kapandı zannettiğimden takip etmedim. Tekrar özür diliyorum. Bu arada Fizik ve Bilgisayar mühendisliği (Devlet üniversiteleri) eğitimim var. Konunun low level kısmını biliyorum ama elektrik mühendisliği pratiklerinden oldukça uzağım tabii...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?