Nabız ve Sıcaklık Ölçer Devre Yardımı

nuhat

Üye
Katılım
30 Eki 2009
Mesajlar
15
Puanları
1
Konum
Antalya
Öncelikle iyi bayramlar.Arkadaşlar ben bitirme ödevi olarak nabız ölçer projesini aldım.Ancak yapacağım devrenin bazı kısımlarını yapamıyorum.Ancak internette hazır yapacağım projeye benzer projeler var.Ben bu projelerin bazı kısımlarını çözümleyemiyorum(kalbin atışlarını nasıl ölçtüğü kısmı).Yani devre şemasında ne yaptığını anlatıyorlar anacak kullandıkları kompanentleri niye kullandığını açıklamamışlar.mesela devredeki opampı tam olarak niye kullandığını yada 100k direnci niye kullandığı gibi.Beni bu konularda yardıma ihtiyacım var. bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı? Gerçekten buna ihtiyacım var. iyi günler
 
Sn. nuhat,

Öncelikle size tavsiyem devre elemanlarının içeriklerini iyice öğrenmeniz olacaktır. Örneğin 100k direnci kullanırsanız herhangi birşey ölçemezsiniz çünkü zaten EKG sinyalinin genliği mV mertebesindedir ki 100k mV mertebesine göre çok büyüktür. Bu nedenle elektrotların kabloları gürültüye çok müsaittir. Mümkün olabildiği kadar ince kesitli kablo kullanılmalıdır ki halk dilinde omaj diye tabir edilen empedans mümkün olabildiği kadar ufak olsun.

Ayrıca mV mertebesindeki sinyalleri işlemek zor olacağından sinyal yükselteci kullanılmalıdır. Bu da op-amp entegreleri ve bir takım devre elemanları kullanılarak yapılmaktadır.
 
sn.Etuzuner

arkadaşa öncelikle tavsiye ettiğiniz devre elemanlarının içeriklerini iyice öğrenmesi konusunda sizinde öğrenmeniz gereken şeyler olduğunu düşünüyorum.

* direncin ohm değeri ile voltajın hiçbir alakası olmadığı sadece akım geçişinde kısıtlama yaptığını
ispat için: herhangi bir pilin + ucuna 10Mega ohmluk bir direnç bağlayıp avo ile ölçünüz.dirençli ve dirençsiz aynı voltajı okursunuz. dirençler sadece divider olarak kullanıldığında votajda değişme yaparlar ispat: potansiyometredir. bir ucu + ya bir ucu - ye orta ucuda avo nun + ya bağlayıp ölçün 0 dan pilin max voltuna kadar oynarsınız.

*kablonun kesiti sizin yazdığınızın tersine ince olursa omajı daha yüksek olur.kesit arttıkça omaj düşer
kablo boyu arttıkça omaj artar. ispat : R=(ÖZDİRENÇ*UZUNLUK) / KESİT (Bunu 1.sınıfta)

*halk arasındaki omaj ile empedans çok alakasız bir benzetmedir. empedans coaxial cable larda
kullanılan yani dışı sargılı gnd hattı ve içi tekdamar olan ikisi arasındaki dielectric materialinden kaynaklanan bir durumdur. rg58,rg59, tv anten kabloları vs.. ispat için elinizde bir spektrum analayser olması gerekir. kablonun empedansını avo metre ile direnç konumunda ölçemezsiniz


*arkadaşın bahsettiği dirençte muhtemelen opampın gain ayarı için olan dirençtir. nekadar yüksek olursa ekg den gelen mv lar değil microvoltlardır ki bunları enaz 1000 kazanç ile bir analog dijital çeviricinin okuyazağı mertebeye gelir. 100k ya 10k standart opamp kazancı 1000 olacaktır.
ispat: şema aşağıdadır isis var ise çalıştırınız

kusura bakmayın bilirsiniz bilim hangi dalda olursa olsun ispata dayalıdır. amaç insanlar yanlış yönlenmesin.

saygılar.
 
Son düzenleme:
nuhat arkadaşım selam

kalp atışlarını ölçmenin bir sürü yolu var elektronikte.aslında bu genel bir kavram elektronikte sonuca ulaşmanın birden fazla yolu vardır,önemli olan en optimumu seçmek senin için.

1-kalp üzerine bir kondanser mikrofon boyutları çok küçüktür (7mm) sonra bu mikrofona bağlı audio preamplifikator sonra buna bağlı bir lowpass filtre ( kalp atışları sesi bass sesler dir bass seslerde low frequency ses demektir. kalp atış sesi frekansı 20hz-40hz arasıdır. dikkat ritmi değil kalp atarken çıkardığı sesin frekansı ) sonrada bir sinus to square sign converter (sinus sinyalini kareye çeviren) en sona bir işlemci


2-puls oksimetre probu (hastaneye gittiğinizde parmağa takılan kıskaçlı aparat) bu cihaz bedene giriş olmadan non-invaziv kandaki oksijen saturasyonunu ölçer. çok teknolojik görünmesine nazaran çok basit bir temele dayanır çalışması. bir photo transistor bir tarafta bir ir led bir tarafta ikisinin arasındada parmak ucu. kalp her attığında kan pompalanır hemde parmak ucundaki kılcallara kadar işte bu esnada parmak ucu bir opaq (ışık geçirmez) birde transparan (ışık geçirir) olur. işte transparan ve opaq olma oranına göre saturasyon öçümü yapıır. bu yöntem ile sen sadece kalp atışını alabirsin. ama yinede opamplı devreler seni bekliyor olcak

3-bir adet dijital tansiyon eski yada bozuk olabilir. bunun basınç sensörü ve kol aparatı lazm olur. aslında sadece kol aparatı bile yeter basınç sensörü piyasaa var.bu şekilde nabız ile kalp ritmini ölçersin yine opamplar var işin içinde tabi


4-ekg probu ve microvolt sinyallerini a/d için mv enaz 10 bit a/d için 5mv olcak.enaz iki prob biri ayak bileği biri kalp üzeri.


yöntemlerden bana sorarsan mikrofon kısmı seni uğraştırmaz ve uzuc olur sen seç ben devresini çizerim sana sende yaparsın.

kolay gelsin
 
bu konuda çok bilgim yok ama inan güler in tıp elektroniği notları ve kitabı netten bak yardımcı olur
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst