Nasıl Mıknatıslandırabilirim?

Öğrenmek isteyen kafasındakileri dikte etmeye kalkışmaz.
Öğretilmek istenene odaklanır ve anlamaya çalışır.
Ayrıca bu konu liselerde bile anlatılıyor.
İlk okul öğrencilerine kavonozda AL şerit ile elektroskop deneyi bir çok kez yaptım ve öğrendiler.
Sen hala öğrenemedin ve öğretmeye çalışana kafa tutuyorsun.
Mecburiyet mi var her kes anlayacak diye.

Namazda aklı olmayanın ezanda kulağı olmaz der atalar.
Halini sana gösteriyoruz birde efeleniyorsun.
Hırslanıp daha da çok çalışman araştırman gerekirken yok efendim neymiş soğumuşmuş.
Öyle hemen soğuyan şeylerle işimiz yok.
Öğrensen bana ne öğrenmezsen bana ne.
Taş at da kolun açılsın.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn.hlyahkan, yukarıdaki yazıda bir yanlışlığı aceleyle yapmıştım,onu da az önce düzelttim.

Sorunuza gelince,Elektrostatik alanlar ve elektromanyetiklik,manyetizma, dolaylı yollardan birbirlerini etkileyebilir,örnekleri de vardır.

Çok yüksek gerilim hatlarında,yüksek gerilim taşıyan kablolar,daire,halkalar şeklinde gittikçe genişleyen elektromanyetik dalgalar yayar.İnsan sağlığına,yakın mesafeden baz istasyonlarının belli uzaklığı gibi zararlı olan bu dalgalar,elektronik alıcılarda, altlarından araçla geçerken de statik parazitlere neden olurlar bilirsiniz.İşte burada kuvvetli değişen elektromağnetik dalgalar,elektromanyetik alanlara(50 hz.lik frekansta)bunlar da yakındaki hassas cihazlarda elektrostatik sinyallere,girişimlere bir çeşit değişik etkiye neden oluyor.

Yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar(Cep telefonu sinyalleri) benzin istasyonlarında benzin dolumu sırasında neden kullanılmaz bilirsiniz.Bu dalgalar çok kısa dalga boylu olup,çok kolay girişim yaptıklarından dolayı,yakınlarındaki iletkenlerde çok kuvvetli indüksiyon etki ile bir kıvıcım atlamasına kolayca neden olabilirler bildiğiniz gibi.Bu da yine elektromanyetik dalgaların,statik elektrik gibi bir tehlikesinin olabileceğini,ama ayni etkiyi,sadece kuvvetli indüksiyon etkisiyle oluşturabildikleridir.Bu indüksiyon etkisi ile oluşan küçük voltajlı akımın frekansı da,yine ayni derecede yüksek olacağından,kıvılcımla kolayca ince olan aralıklardan atlayıp patlamalara neden olabilecektir.Bu durum,statik elektrikteki bir etkinin ayni fakat daha dolaylı bir yoldan da oluşturulmasıdır.Saygılarımla.
 
Deneylerimde gördüğümü savundum ben. Haklısınız ne diyeyim.

Keşke kalbim kırılmasaydı, çok üzüldüğümü belirtmek istiyorum teşekkür ederim iyi geceler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba arkadaşlar sizlere birşey danışmak isterim 14 adet demir çubuk var bunları nasıl çok kuvvetli elektrik akımı ile mıknatıslandırabilrim...

 
Merhaba.

Yapmak istediğiniz tam olarak nedir?Kalıcı mıknatıs mı yoksa bir elekromıknatıs mıdır?

1)Kalıcı mıknatıs yapılacak ise; karbon oranının çok düşük olması,yani mıknatıslanabilen bir yapıda(Mıknatıs çeliği gibi)olması şartı da vardır,aksi halde elektromıknatıs bobinleri üzerinden akım kalkınca mıknatıslığı da kaybolacaktır.

2)Elektromıknatıs yapmak için 1*4 cm. ebatlı küçük demirlerle kaynatılmış bu çubukların ikisini beraberce,ayni uzunlukta rulo bir karton üzerine sarım yapılarak hazırlanmış bir bobinden,bir dc.akımı geçirip uygulamanız yeterli olacaktır.Malzemesine bağlı olarak,eğer trafo sacı gibi silisli,karbonlu malzemeden yapıldıysa,elektrik kesildiğinde karekteristik olan histerezis eğrisine dayanarak mıknatısiyetleri de kaybolacaktır.Mıknatıs çeliği gibi karbon oranı çok düşükse eğer,mıknatısiyetleri ise sürekli kalıcı olacaktır.Sarımda mümkün mertebe ince bobin teli yerine,kalın bobin telli,alçak voltajda çalışacak az sarımlı bir bobinle,geçebilecek olan akım şiddeti(Amper) değerini fazla veren bir güç kaynağını,bu işlemin uygulamasını yaparken mutlaka tercih edin.

Kolay gelsin.
 
kullanım amacınızı söylerseniz ona göre bir açıklama yapabiliriz...
 
size şöyle tarif edeyim bunlar tren rayına döşenecek akım verdiğimizde 12dc voltlu bir oyuncak treni durduracak güçte bir mıknatıs yapılabilrimi?
 
Demir nüveler üzerine bobin sarılması durumunda elektromıknatıs vazifesi gördüğünü zaten biliyorsunuz. Gelelim asıl meseleye;
Elektromıknatısın manyetik kuvveti sarılan bobinin tel kesiti, güç kaynağının akım kapasitesi ve bobinin sarım sayısı ile doğru orantılıdır.
Yani ne kadar fazla sargı olursa ve güç kaynağının akım kapasi nekadar yüksek olursa kuvveeti o derece fazla olacaktır. Bu koşulları yeterince sağlarsan değil oyuncak tren gerçek bir treni dahi olduğu yere çivilersin
 
Arkadaşlar ancak bizim burda bir elektrik mühendisi var alimünyum folyo ile bunu yapabilirsin diyor
 
ARKADAŞLAR RAYLARIN ÜZERİNE YANLIŞ HATIRLAMIYORSA 50 NANOMU DENİYOR NEYSE O TÜDE BİR BOBİN SARDIM VE ELİMDE BİRDE OYUNCAK TREN VAR BU TREN RAYININ ÜZRİNE OYUNCAK TREN KOYACAĞIM ENERJİ VERDİĞİMDE BOBİN MANYETİK ALAN OLUŞTURUR DİMİ TRENİN ALTINA NE YAPIŞTIRMALIYIM Kİ TREN RAYINDAKİ BOBİN TELİ TRENİ ÇEKSİN..YADA DAHA İYİ FİKRİ OLAN...



 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…