Nasıl Mıknatıslandırabilirim?

ee peki sonuç nedir ? manyetikle elektrostatiğin bir ilişkisi var. demekki biraz mıknatıs kanı damarlarında dolaşıyor :)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Tv tüplerinde olan olay , statik elektrik değil doğrudan elektron bombardımanı ile oluşur.
Mıknatıs yaklaştırmak şöyledir.
Magnetik alan içerisinde elekronlar alandan etkilenirler - yön değiştirirler.
Aslında tübün arkasında boynunda olan olay tam olarak budur.
Oradaki yatay ve dikey yöndeki bobinlerde akım geçirilerek magnetik alan oluşturulur ve bu kontrol edilerek elektron tabancasının attığı elektronlar istenilen noktaya odaklanır böylece fluoresant yüzeyin ışıması sağlanmış olur.

Yukarıda verilen örnekler çerçevesinde magnetizma ile statik elektriğin ilişkisi yok !!!
 
Evet,alüminyumun radyasyonu emebildiği konusu da,aslında nette sadece bir söylentiden ibarettir,yani batıldır.Aklımda bir şehir efsanesi olarak kalan bu konuyu kitaplarda,litaratürde yer almayan bir şekliyle,sadece kendi düşüncelerime,kanaatime dayandırıp yazmış oldum.Bunu ayrıca düzeltiyorum,bu düzeltme için ayrıca çok sağolun,insanız hatayı her zaman yapabiliriz,hatalar bizim için değil midir?Alüminyumun bu durumu hiçbir kaynakta da yer almaz,yani gerçekte yoktur.Hatta,buna kendimi fazla kaptırarak,inanarak pc'min kasasının içini dahi bu alüminyum folyolarla kapladığımı size daha önce de ifade etmiştim.Ama bu korumanın hiçbir aslı da yoktur,bu bir hurafedir,bir yanlış inanıştır sadece.Mıknatıslanmada,belirli bir sıcaklık derecesinde bir "Curie" kritik noktasının bulunduğu kesinlikle de doğrudur dediğiniz gibi.Bu noktada tüm manyetiklik tamamıyle kaybolur.Kalıcı mıknatıslarında,yine torna tezgahında tornalama işlemi sırasında,oluşan aşırı bir ısıyla,yine bu mıknatısiyetlerinin belirli derecelerde yok olabilmesi,kaybolabilmesı riski yine vardır.Saygılarımla.
 
...manyetikten etkilenen madde manyetik değil midir ? manyetik özelliği yok mudur ? yoksa nasıl etkileniyor ?

Karıştırma !!!
Basit gibi gözüksede basit değildir .
Ama teorileri ve isbatları yapılalı asırdan fazladır.
Bu yüzden bu gün bilmemek ayıpdır.

Yazdıklarımı iyi oku !!!
Alüminyum asla mıknatıslanmaz.
Ne kadar kuvvetli bir mıknatıs yaklaştırsanda haberi olmaz tepki vermez.

Elektro magnetizma ise başka bir olaydır.
Onuda yazdım.
Temel eğitimin nedir ? ona göre anlatmak lazım.
İçerisin elektron akan ( ne kadar akmak diye tanımlanabilir mechuldür de öyle diyelim )iletkenlerin çevresinde magnetik alan oluşur.
Bu , o iletkenin magnetik , ferromagnetik yani mıknatıslanabilir element olduğunu göstermez !!!

----------
Ek :

Eskiden magnetik şeritlere kayıt yapılırdı hani şu meşhur teypler.
Onların studiodaki master bantları 1-2 inch genişliğinde olur ve üst üste sarılmazlar etkilemesin diye bir boşluğa serbest bırakılırlar.
İşte onlarda silme işlemi , basit evlerdeki gibi yüksek frekanslı magnetik alanla değilde , çizgi halindeki laser ışını ile , çok kısa sürede çizgisel yüksek ısı ile ( bu arada poliester taban ısınmamış olur) magnetik kaplamanın Curie noktası aşılarak eski kayıt silinir di.

Magnetik alan içerisinde hareket eden ya da değişken magnetik alandaki iletkenlerde elektrik akımı oluşur.

Her türlü fiziksel etkileşim enerji kaybı ve ya dönüşümü ile sonuçlanır.
Yani pc kasanızı folyo kaplamak çokda sonuçsuz bir olay değildir.

Eskiden tv lerin girişindeki yüksek frekans katları- anten girişleri demir ( alaşım) bir kafesin içine almakla kalınmaz ayrıca onunda içi bakır levha ile kapatılır ve sıkıca lehimlenir ve şase ile iyice irtibatlandırılır.
Bu şekilde istenmeyen magnetik alanlar önce elektrik akımına dönüştürülmüş olur ve sonrada en az dirençle kısa devre edilir (tıpkı sayaç örneğinizdeki gibi) ve sonrada en kısa şekilde şaseye verilir.
Olay - sebep - sonuç ilişkisi bu şekildedir.
 
Son düzenleme:
Alüminyum mıknatıslanır demiyorumki bakırda mıknatıslanmaz ama içinden akım geçirip yanına demir yaklaştırdığımızda demir mıknatıslanır bakır yine mıknatıslanmaz . ama iki alüminyum yaprağın birine yüksek voltajın + sını diğer yaprağına - sisini verdiğimizde yapraklar birbirini iter ama alüminyum mıknatıslanmaz elektronla yüklendiği için elektronlar yaprakları hareket ettirir.. ben alüminyumun mıknatıslanma özelliğinin bulunduğunu savunmuyorum , elektrostatiğin manyetizmayla bir ilişkisi olduğunu savunuyorum. saygılar
 
Bakın; sn.hlyahkan;

Statik elektrik çekim gücü; Atomun içindeki elektronun ve çekirdeğin (Proton+nötron) merkezkaç kuvvetiyle dengelenmiş çekim gücü eletromanyetizmadır.(Kulon çekim kanunu)F=Q1*Q2/d2

Kütlesel çekim gücü; Gezegenlerin merkezkaç ve kütle çekim kanununa göre dengelenmesidir.(Kütle çekim kanunu) F=m1*m2/d2

Mağnetik çekim gücü,elektromanyetik çekim gücü Mağnetizma,elektromanyetizma ,mıknatısiyet) ise apayrı bir olaydır.Bunun ayrıca F çekim kuvveti formülü de ayrıdır.Şu anda aklıma gelmedi.

Damarlarımızdaki kanda saf demir elementi olsaydı mıknatıs tabiki çekerdi:),ama hemoglobin şeklinde bir bileşik halindedir,bir bileşik bir ferromıknatısiyet gösteren elementi de içerse yine de mıknatıs olamaz.Örneğin demir tozuyla kükürt karışım halinde mıknatısla çekilir bilirsiniz,ama ısınıp da FeS (Pirit) haline döndüğünde bu artık bir helva (Bileşik) olmuştur ve mıknatıs tarafından da çekilemez.

Öyle de elementler vardır ki mıknatıs tarafından hafifçe de itilirler,örneğin oksijen atomları benim aklımda kaldığı kadarıyla.

Fuko akımlarını tanımlamak için at nalı şeklinde mıknatıs,bir alüminyum plaktan hızla geçirilir ve içinde daireler şeklinde girdap(Fuko) akımlarının oluştuğu tasvir edilip kitaplarda gösterilir.Bu işi yaparken elimiz mıknatıs tarafından hafifçe yukarıya itilebilir,ama oluşan bu kuvvet, bir mıknatısiyetten değil,fuko akımlarının kapalı bir devre olan alüminyum plakta oluşturduğu indüksiyon akımlarıyla oluşup,ters yönde işin yapılmasını zorlayan bir kuvvettendir sadece,özindüksiyon kuvvetine benzer şekilde kendisini oluşturan kuvvete karşı koyan bir güçtür,ama asla bir mağnetizma,mıknatıs kuvveti değildir,sn.KAZIMUĞUR'un da dediği gibi.Alüminyum plakta oluşan indüksiyon akımlarıdır burada bir karşı gücü oluşturan.Doğrusal asenkron motorlarda da,belirli bir aralıkta akıp giden bu plaklar,metal parçalar da,ayni bu şekilde oluşan indüksiyon akımlarıyla hareket ederler.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Bu arada teorilerin ve ispatları doğrulu asırlardır var ama ben asırlardır yaşamıyorum hergün yeni birşey öğrenmeye çalışıyorum ,manyetikle elektrostatiğin ilişkisi yok demekle olmuyo nasıl nerden bilicem olmadığını bilimsel bi açıklaması yokmu bumudur bilimsel açıklama ''manyetizmaya Elektrostatik kuvvetin bir ilişkisi yoktur'' bunulnamı nobel aldı fizikçiler

teşekkür ederim sn.binbaşı

bi soru daha statik kuvvet ile elektromanyetik arasında bir ilişki yok diyorsunuz, elektromanyetik kuvvet nasıl statik kuvveti etkiliyor bunuda bilirsem işi çözmüş olacam sanırım bide mıknatısla elektro mıknatısı karıştırıp mıknatıs olarak söyledim elektromıknatıs olarak ele alın :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zihni sinirin biri bir karıncayı eğitmiş.
Parmaklarını her şıklattığında karınca takla atar olmuş , kesin.
Sonra karıncanın sağ arka bacağını koparmış.
Şıklatmış yok...şıklatmış yok...
Hemen kalem kağıda sarılmış ve not düşmüş :
Sağ arka bacağı koparılan karıncalar sağır olurlar......

-----
Elektrik -elektronik eğitiminin ilk ve temel derslerindendir ve burada anlatmayı bırak özetlenemeyecak kadar uzun ve zor bir konudur.
Çook sağlam matematik alt yapı ister.
Özellikle vektörel cebir ve diferansiyel hesaplar integral falan filan.
Nedir o konu , alan teorileri - dersleri.....

--------
Statik kuvvet nedir bilmiyorum.
Ama statik yük nedir biliyorum.
Yani kavramlara dikkat etmek lazım.
 
bu şekilde bilgi verilmez ben öğrenciyim sizde hoca bu belli bilgi almaya çalışıyorum sağolsun bi sn.binbaşı gibi cevap vermediniz azarlar tarzı cevaplar . ben öğrenciyim lise meslek lisesi üniversite önlisans düzeyinde devam ediyor gerçi bizim hocalarımızda bizle dalga geçmiyor değil bir hocamız sabah yüksek lisans öğrencilerine ders vermiş sonra bize gelmiş aramızdaki verilen eğitim seviyesinin grafiği çiziyor biz tahtanın aşağısında yüksek lisans tahtanın en tepesinde, bide sırıtmazmı insanı dersten soğutuyor siz düşün gerisini öyle cevap verin lütfen, bakın ben burda bişeyler öğrenmeye çalışıyorum bozmaya çalışırmış gibi hikaye fıkra vs gibi göndermelerde bulunuyorsunuz

Buraya öğrenmeye geldim, öğrendiğimide vermeye. Hepimiz insanız değilmi çabucak öğrenebildiğimiz konular varken zorluk çekerek kavradığımız konularda var. Lütfen birbirimize saygılı olalım
 

Forum istatistikleri

Konular
129,445
Mesajlar
926,861
Kullanıcılar
452,003
Son üye
ersel75

Yeni konular

Geri
Üst