netbook monitöründeki arzayı giderdim şimdide klavyede problem

velizrsln

Üye
Katılım
18 Eki 2012
Mesajlar
38
Puanları
1
Yaş
30
Merhaba arkadaşlar benim netbookun monitöre giden kablosunda küçük bi arza vardı kapagı oynarken ekran bozuluyodu onun için açmıştım dagıtmıştım sonra ekrandaki sorunu hallttim toparladım ama şimdide klavyede ortadaki tuşlar çalışmıyo
işte o tuşlar: a,s,d,f,j,k,l,ş

açıp kapatırken amatör oldugumdan biraz zorladım sayılır ama öyle o kadarda fazla değil zaten tekniker mezunuyum
 
Klavyesini yakın tarihte bozan birisine(Yani bana) rastladığınız için çok şanslısınız.:)Şimdi size kısaca başımdan geçenleri özetlemeye çalışacağım.Ayni klavye problemi,2-3 sene öncesinde benim de başıma ayrıca gelmişti.6 tl.'ye aldığım standard tipteki "minton" klavyeme su kaçırmıştım,devre kısmı ısınıyor,klavye pc'nin açılmasına bu haliyle izin vermiyordu.Ben de içini açıp dağıtmaya(Tamire) kesin olarak karar vermiştim ayni sizin gibi(Sizin probleminiz aslında monitör kablosuydu).İçindeki, 3-4 kattan oluşan ince,film şeklindeki asetat katmanlarının arasındaki su katmanını,dikkatlice,güzelce temizledim,klavyenin arkasında yer alan tüm parçaları tek tek silerek kuruttum.Ne var ki iş klavyeyi toplamaya geldiğinde,klavye arkasındaki 5 tuşun gerisinde yer alan ve tuşların yaylanmasını,çalışmasını sağlayan geçme tipteki küçük plastik parçalar kaybolmuştu.Uzunca müddet aramama rağmen onları maalesef bulamadım.Klavyeyi bu eksik 5 adet parçasız toplamaya,bu 5 tuşu da hiç kullanmadığım tuşlara denk gelecek şekilde değiştirerek,bu şekilde toplayıp da kullanmaya karar vermiştim.Pc'ye bağladığımda bu 5 eksik ve hiç kullanmadığım tuşlar dışındaki diğer tuşlar mükemmel olarak çalışmıştı.Ama montaj sırasındaki vidalamayı çok dikkatli ve sıkı şekilde yapmıştım.Hala bu klavyeyi,evdeki bir başka masaüstü pc'sinde, bu 5 tuşun devre dışındaki haliyle ve başarıyla da kullanmaktayım.

Bakın,bunları size anlatmamın sebebi,eğer kaybolan ve eksik olan parçalar bulunuyorsa ve bunlar montajda kullanılmazsa arkalarına isabet edip gelen tuşlar hiç çalışmaz.Klavyenin arkasında yer alan asetat kağıdı,naylon katları,ince,ızgaralı,delikli tarzındadır ve geçme parçalara,bu yuvarlak deliklerden parmak temasıyla,baskı devre üzerindeki bakır kontak yerleri ve birbirine çok yakın olan bu temas yerlerinden,yüzeysel olarak parmak basıncıyla olan bir elektrik geçişiyle sağlanır ve klavye harfleri bu şekilde merkezi bir entegre(IC) ile de işlenerek pc'ye ulaştırılır,pc'de sistem dosyalarından biri olan "keyboard" dosyası ile harfler pc'nin işletim sisteminde bu şekilde çıkmış olur.Benim kullanamadığım 5 tuşun arkasında,tuşların yaylanabilmesi için bir boşluk yoktu ve tuşlar ayrıca bu geçme parçaların da eksikliği nedeniyle yaylanarak çalışmamakta,sabit durmaktaydılar.Ayni durum belki sizde de olabilir diye düşünerek yaşadığım bu kötü tecrübeyi size anlatmış bulundum.Asetat kağıdı veya ince naylonların deliklerinin tuşları tam merkezlemesine,deliklerin tam karşısına gelmesine dikkat edin.Eğer böyle yapmadıysanız,size zor da gelmez ve bir risk de teşkil etmezse,klavye kısmını tekrar kontrol edip açıp yeniden kapatın,vidaları eğer klavyenin tam orta kısmına gelecek şekilde eksik bıraktıysanız da,orta kısımda sözünü ettiğiniz bu tuşlar hiç çalışmayabilir,harfleri pc'ye hiç getirmez,parmak temasıyla bir elektrik geçişinin hiç sağlanamayacağından dolayıdır bu.Buna özellikle dikkat edin.

Not:Bu yazıyı yazmadan az önce de,klavye ve mausun blendajlı kablolarını,lehim bağlantısı ve başka blendajlı kablolar yardımı ile ek yaparak,her ikisini de 2-2.5 metreye kadar uzatmış oldum.Wireless sistemleri prensip olarak da hayatımda hiç kullanmıyorum çünkü.Ben bu tür işlerle ihtiyaçtan (Pc kasasına çok uzak mesafede durmaya azami gayret ettiğimden)dolayı uğraşıyorum.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
ama benim klavye netbook klavyesi ve ben onun ekranını tamir edicem derken klavyedeki o dedigim ortadaki tuşlar gitti hiç bir şekilde çalıştıştıramadım
şimdi yeni klavye siparişi vericem 75 tl ye
 
klavye'yi takarken flex kabloyu kaydırmış olabilirsiniz dikkat ettiyseniz çalışmayan tuşların hepsi aynı sırada

acizane fikrim notebookeski ise ve fazla taşımıyorsanız 15tl'lik bir tane usb klavye işinizi görebilir.
 
evet o yüzden bir çok şey denedim belki o sondaki devre degmiyodur falan dedim ama gene tık yok
Kardeşim şimdi beni iyi dinle. Ben teknik servisim. Özellikle, çalışan klavye çıkarılıp takıldıktan sonra bir grup karekter çalışmıyorsa Şunu unutmayın tuşlar bozuk değildir. illada çalışsın diye duşun üzerinde bastırıp durmayın. Problemin sebebi Klavyenin flex kablosunun ucundaki karbon yoldadır. Yani anakartaki klipsli slota takıp sıkıştırdığın kısımdadır. O kısım yaklaşık 3 mm. dir. defalarca takıp çıkarılırsa pinlerin baskı yaptığı kısım aşınır. Şimdi yapman gereken şu;
Flex kabloyu slotun suna kadar taktıktan sonra dengeli biçimde yarım milim dışarı çek ve klipsi kilitle. Burada dikkat edeceğin şey şu kablo slota dik durmalı yani kablonun bir kemarı slottan yarım milim, diğer tarafı bir milim çekilirse olmaz. biraz el beceresi ister. Başarabilirsen çalıştığını görürsün.
İkinci olarak kablonun ucundan keskin terzi makasıyla yarım milim kesip bu defa kabloyu slotun sonuna kadar dayayıp klipsi kitlemektir. Uyduruk kırtasiye makasıyla deneme iyice berbat edersin. Selametle..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
yeni klavye sipariş etmiştim taktım kullanıyorum kaç aydır eski klavye duruyor kaça gider acaba
 

Forum istatistikleri

Konular
129,183
Mesajlar
924,001
Kullanıcılar
451,541
Son üye
hyo23

Yeni konular

Geri
Üst