NPN ile PNP arasındaki fark ?

fetihnesli

Üye
Katılım
31 Mar 2009
Mesajlar
140
Puanları
1
ben ezbere bu iki transistörün arasındaki farkı biliyorum, ama anlayamıyorum...
bir çok kaynaktan araştırdım ve bir kanıya vardım, doğrumu diye size danışmak istedim

NPn tranistörün beyz ucundan düşük sinyal uygulandığında C,E arası yüksek sinyal akışı sağlanıyor
PNP transistörün E ucundan yüksek sinyal uygulandığında B ucundan düşük sinyal , C ucundan yüksel sinyal akışı sağlanıyor(yani B ucuna bağlı devreye düşük sinyal girişi sağlıyor)...
bu tarzda anlaşılır şekilde bir izah ,nette bulamadım,böyle bir bakış doğru mu?
 

Öncelikle, sinyal yerine akım ve gerilim (potansiyel fark) ile açıklasak daha iyi olur.


Base ve emitter arasında potansiyel fark oluşturup akım geçişi sağlandığında:

emitter-kollektör arasında daha büyük bir akım akması sağlanır.

Diğer bir deyişle, transistörde emitter, kollektör arasındaki direnç, base-emitter akımı ile düşürülür ya da arttırılır.

______________

Peki, base-emitter akımını sağlamak için potansiyel fark nasıl oluşturulur:

Transistör npn ise: base'e emittere göre pozitif voltaj uygulayarak

Transistör pnp ise: base'e emittere göre negatif voltaj uygulayarak
 
bilgiler için teşekkür ederim hocam, ben de 2 ayrı şema var birisi 2 transistörlü flaşör devresi diğeri de bir transistörlü bir AND devresi her 2 devrede de normal ampuller (1,5V 0.3A) devreye 4,5 V uygulandığı halde yanmıyor ama led kullanıldığında sonuç alınıyor. Acaba bunun nedeni devrenin "gerilimi yeterli ancak gerekli akımı sağlayamıyor" şeklinde açıklanabilir mi? Özetle ampullerin yanmama nedeni ne olabilir?
 
Dediğiniz doğrudur.Bakın, kullandığınız ampul 300 miliamper(0.3 A) akım istiyor,ancak kullandığınız devredeki LED'lerin çekebileceği 20-30 miliamper kadar bir akımı(Devredeki dirençlerin akımı sınırlaması nedeniyle) sağlıyor olabileceğinden,her iki devredeki ampullerden de aslında çok düşük bir akım(LED'leri yakabilecek kadar,20-30 mA'lik bir akım)(Ayrıca her değişik renkte diyot da, farklı miliamperdeki akımla yanabilmekte.) geçip,flaşer ve AND devrenizin çalışmasını normal olarak sağlıyor,ancak akım değeri çok düşük olduğundan, lambanız istediğiniz şekilde ışıldayıp yanmıyordur.Her iki devrenizin de, LED'lere göre Elektronik dizaynı yapılıp, direnç değerleri de buna göre hesaplanmış olmalıdır.Aksi halde,alternatif olarak bağladığınız lambaların da ışıldayıp yanabilmesi gerçekleşebilirdi.
 
çok teşekkürler, flaşörde 2 adet BC328 var AND devresindeki BC338e nazaran daha iyi ışık veriyor. Burada "direnç değerlerindeki değişiklikler" derken taban direncini de değiştirmek gerekir mi acaba? Aklıma takılan bir soru da flaşör devresinde lambalara yeterli akım sağlansa bile led gibi sıralı yanma özelliğinin sağlanamayacağı gibi bir kuşkum var, tekrar teşekkür ederim
 
yukarıda BC338 ile ilgili yazdığım yazı sonrası tekrar bir deneme yaptım ve tabandaki 3k9 u 2k2 ile değiştirdiğimde lamba gayet güzel bir aydınlanma sağladı. Burada tahmin ederim "base" paralel bir direnç gibi davranıyor. Yine de en ideal taban direnç hesabı hakkında bir kaynak bulamadım. Sonuç olarak BC338e haksızlık etmişim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…