Nrf24l01 antenli versyon sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan WattMan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

WattMan

Üye
Merhaba bugün elime 2 adet nrf24l01 , 2 adet'te nrf24l01 antenli versyonu geçti fakat antenli versyonu bir türlü verimli çalıştıramadım !
antensiz versyonlar çok güzel çalışıyor fakat antenli versyonları bir birine veri gönderemiyor , internette araştırdım ve besleme toprak arasına 10uf bağladım olmalı 100uf ve 400uf 'a kadar kondansatör bağladım yine olmadı , besleme kaynağını 3,4volt ve yüksek amper verebilecek bir kaynakla beslemedim yine calıstıramadım , aslında sorun şu , nrf24l01 elimle temas ettiğimde veri göndermeye başlıyor ama çekince duruyor , entegreyi inceledim ama temassızlık yok , ardiunoyu aç kapa aç kapa yaparak nrf24l01 çalıştırmayı başardım ama en ufak nrf24l01 temas ettiğimde veri gönderme kesiliyor ve ne yaparsam yapayım veri göndermiyor.
aynı şekilde nrf24l01 antensiz versyonu nrf24l01 antenli versyonuna cok rahat veri gönderiyor ama antenliden antenliye veri gitmiyor

testlerim sonucu bunları yaşadım

nrf24l01 antensiz > nrf24l01 antenli'ye veri gönderebiliyor
nrf24l01 antenli > nrf24l01 antensize veri gönderemiyor
nrf24l01 antenli > nrf24l01 antenliye veri gönderemiyor

şuanda antenli versyon sadece veri alabiliyor gönderemiyor onuda antensizden alabiliyor

bu sorunu yaşayan oldumu , arduino nano uno mini pro versyonlarını kullandım hepsi aynı , beslemeyi ayrı tuttum yine calısmadı.

Bir üretim hatasından söz ediliyor:
NRF24L01.webp
Sizin kartınızda böyle ise 1nF - 10nF arası seramil kapasitör takınn.

besleme toprak arasına 10uf bağladım olmalı 100uf ve 400uf 'a kadar kondansatör bağladım yine olmadı ,
Böyle yüksek frekanslarda bypass kapasitörü en fazla 10nF - 100nF olur ve seramik takılır.

Ayrıca alttaki linkte, harici antenli modüllerin ayrı bir besleme ile , hatta ik adet pille, 3V yeterli olduğu söyleniyor.

Ve alıcı ile en az 3metre aralıklı denemeniz tavsiye ediliyor.

https://forum.arduino.cc/t/nrf24l01-not-working-solved/697425/2

Son düzenleme:
Bir üretim hatasından söz ediliyor:
Ekli dosyayı görüntüle 121225
Sizin kartınızda böyle ise 1nF - 10nF arası seramil kapasitör takınn.

Ayrıca böyle yüksek frekanslarda bypass kapasitörü en fazla 10nF - 100nF olur ve seramik takılır.
elimdeki 2 adet antensiz olanlar göstermiş olduğunuz yerde herhangi bir devre elemanı yok resimdeki gibi boş ama antensizler veri alış verişi yapabiliyor , benim problemimim antenli versyonlar veri alabiliyor ama gönderemiyorlar antensizler iyi çalışıyor.

elimdeki veri gönderemeyen antenli versyonların resimlerini internette karşılaştırdım ve elimdekilerde şuralarda devre elemanı yok ama internetteki bazı antenli versyonlarında devre elemanı var

Elimdeki antenli versyon
IMG_20260310_132959_979.webp
eksik yeri işaretledim
İnternetteki antenli versyonlar
A-LNA-External-Antenna-Wireless-Transceiver-Module.webp

internetteki modül ile bendekinde farklılık var , internetteki modulde işaretlediğim yerde sırayla 4 eleman var bendekinde sırayla 5 eleman yeri var ama 3 ü dolu

Tamam, antenli ve antensiz olan kartlarda iki konfdansatör de aynı bağlantı noktalarına mı gidiyor.?
Malzemeler farklı olabilir ama mantık aynı mı , mesela, uçları biri GND diğeri anten tarafına mı?.
Malüm, el ile tutunca çaışıyor diyorsunuz.

Ayrıca alıcı ver verici modülleri birbirinden 3 metre uzat tutun tavsiyesi var

Elektrolitik kondansatörü söküp mümkün mertebe kısa bacaklı seramik kondansatör takın.

https://forum.arduino.cc/t/solved-n...ceiver-or-the-antenna-is-connected/1307245/10

Tamam, antenli ve antensiz olan kartlarda iki konfdansatör de aynı bağlantı noktalarına mı gidiyor.?
Malzemeler farklı olabilir ama mantık aynı mı , mesela, uçları biri GND diğeri anten tarafına mı?.
Malüm, el ile tutunca çaışıyor diyorsunuz.

Ayrıca alıcı ver verici modülleri birbirinden 3 metre uzat tutun tavsiyesi var

Elektrolitik kondansatörü söküp mümkün mertebe kısa bacaklı seramik kondansatör takın.

https://forum.arduino.cc/t/solved-n...ceiver-or-the-antenna-is-connected/1307245/10
Antensiz versyonu sizin vermiş olduğunuz resim ile aynı , işaretlediğiniz yer aynı şekilde boşta
nrf24l01-webp.121225

fakat bu versyonu çalışıyor ama antenli versyonu veri alabiliyor ama veri gönderemiyor , internette araştırdım ve devrede bazı farklılıklar var

IMG_20260310_132959_979(1).webp

mesela 1 numaralı okun olduğu yerde internetteki devrelerde burası yok ama bende var ve boş
ardından 2 numaralı gösterdiğim yerde internetteki devrelerde var ve devre elemanı bağlı , bendeki boş

örnek
Adsız.webp

şuan vcc ve gnd arası 10nf seramik kondansatör bağlamammı gerekiyor

vcc ve gnd arası 10nf seramik kondansatör bağlamammı gerekiyo
1. Evet, bu "bypass" lapasitörüdür probliminiizi çözmese de (diğer birçok kişinin problemini çözdüğünden dolay) bağlı kalmasında fayda var

2. Harici antensiz olanlarda Kırmızı çember içinde olan yere kapasitör takılınca problemin çözüldüğünü söyleyen bir çok yer var
https://blog.adafruit.com/2021/01/05/fixing-the-nrf24l01-magic-finger-problem-ncrmnt/

3. Ben de, sizdeki antenli ve eksik kapasitörlü olanlarda bu söz konusu kapasitörün bağlantılarını gözle veya ölçü aleti ile takip edip, antenli alan mödül ile karşılaştırma yapmanızı yazmıştım.

Yani kırmızı işaretli kapasitör uçları nereye bağlı, ve sizdeki boş kapasitörler nereye bağlı?

Burdadki çözüm mantığına şu şekilde yaklaşılabilir.:
RF (yüksek frekanslarda) Elle dokunarak bir şey çalışıyorsa bu kapasitif bir çözümü işaret ediyor olabilir

aslında sorun şu , nrf24l01 elimle temas ettiğimde veri göndermeye başlıyor ama çekince duruyor
Bu noktayı tam bulabilirmisiniz.

Dikkat chip bacaklarına dokunmayın.
Ve kısa devre yapacak şekşilde tornavida ile dokunmayın

Bu noktayı tam bulabilirmisiniz.

Dikkat chip bacaklarına dokunmayın.
Ve kısa devre yapacak şekşilde tornavida ile dokunmayın
Aynı degerde eksik devre parçalarını lehimledim ve elimdeki tüm nrf modullerini bozdum galiba , şuan hiçbir tepki yok , tekrar satın alırken tavsiye edebileceginiz bir satıcı varmı , bunları robotistandan almıştım fakat düzenli çalışmadı lar, birde aynı model olmalarina rağmen bazı sitelerdeki nrf modullerin devre eleman dizilimi eleman sayısı farkli, nereden düzenli çalışanı satın alabilirim

Aynı degerde eksik devre parçalarını lehimledim ve elimdeki tüm nrf modullerini bozdum galiba , şuan hiçbir tepki yok , tekrar satın alırken tavsiye edebileceginiz bir satıcı varmı , bunları robotistandan almıştım fakat düzenli çalışmadı lar, birde aynı model olmalarina rağmen bazı sitelerdeki nrf modullerin devre eleman dizilimi eleman sayısı farkli, nereden düzenli çalışanı satın alabilirim
Yazık olmuş, neyse sağlık olsun, havya kullanmayın, sıcak hava ile sökün, hava üfleme çapı 2.5mm-3mm, geçmesin. Erimesini istemediğiniz yeri Kapton bant ile kapatın.

Bundan sonraki modülü başka yerden alın, belki onlar çalışır,
çalışmazsa, geçen seferki gibi, nereye dokununca çalışıyor onu tam tesbit edin ve foruma yazın

Kolay gelsin

Yazık olmuş, neyse sağlık olsun, havya kullanmayın, sıcak hava ile sökün, hava üfleme çapı 2.5mm-3mm, geçmesin. Erimesini istemediğiniz yeri Kapton bant ile kapatın.

Bundan sonraki modülü başka yerden alın, belki onlar çalışır,
çalışmazsa, geçen seferki gibi, nereye dokununca çalışıyor onu tam tesbit edin ve foruma yazın

Kolay gelsin
Desteğiniz için teşekkür ederim , şuanda farklı bir tedarikçi den 2 adet daha siparis ettim ve nrf e özel adaptör de sipariş verdim aynı şekilde 2 adet lora da sipariş ettim

Antensiz versyonda pin headerlerini sıcak hava ile sökerken ok ile gösterdiğim devre elemanı , sanırım kondansatör sıcak havadan dolayı söküldü ve uçup gitti , yerine farklı SMD kondansatörler ( değerini bilmediğim ) takarak calistirmaya çalıştım ama çalışmadı , Arduino hiç bağlantı kuramıyor görmüyor
1000191419.webp
İnternette buradaki kondansatörün degerinide bulamadım

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,229
Son üye
abdullah.mungan

Yeni konular

Geri