Yörede bakmış olduğumuz 1600 KVA lık trafoların kullanıldığı tesislerde senenin 3 ayı çalışıp 9 ayında sadece 5-6 adet fluoresant lambayı yakan bu trafolarda çok uğraştım. çıkışlarına sabit kondansatörler bağladım sayaç üzerinde oklar hem yukarıyı hemde aşağıyı gösterecek şekilde ayarladım. mantıklımıdır değilmidir yorumu yapmıyorum ama nedense lambalar aynı şekilde yanarken şebeke besleme voltajında düşüse veya artışa göre sayaç hem reaktif hemde kapasitif yazdığını gördüm. sistemi o anki duruma görede ayarlasanız bu defa 1 saat sonra yine değişmeler oluyordu. Buradaki akımın düşük olması hiçbir reaktif röleyi çalıştırmayacaktı
Çözüm olarak:
önce gerilim trafosu şeklinde 230/400 volt çıkışı olan 2 KVA lık trafo ve sayaç koyalım buradan aydınlatmayı besleyelim 1600 KVA trafoyu devre dışı bırakalım dedik. işin sahibi biraz fazla konusunca tedaş önceden kabul edip yazıyı verecekken bu kararından vazgeçti
Bu defa aynı trafoların yanına 10 KVA trafo koyduk aynı zamanda sayacıda sadece aktif tesis çalışmadığı zaman 10 KVA dan çalıştığı zaman 1600 KVA dan çalışmaya devam ediyor. ne reaktif sorunu nede kapasitif sorunu var. ( 2 adet tesis )