O.G. Sistemde Röle Koordinasyonu?

...Yalnız, röle ayarlarını yaparken, mantıklı bir sıralama olmalı, takıntısı olmamalı. Enerji Taşıma Hattının üzerinde, zaman ayarı sıralamasının, duruma göre ayarlamalarının yapılması lazım. Ona dikkat edilmeli.

------------------------------
"Derdini anlatmazsan,
derman bulamazlar."
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
DM nin topraklama sisitemi kontrol edilmeli.. fiderlerin koruma topraklamları kontrol edilmeli ...bir biri ile çakışmaları varmıdır ? hepsinin top.dirençleri test edilmeli ...işletme topraklamsı ve koruma topraklamalrı mutlaka ayrı olmalı .....
 
Arkadaşım anladığım kadarıyla sorunun toprak arızalarında komşu fiderlerde oluşan kapasitif akımlar nedeniyle oluşuyor. Bunun kesin çözümü yönlü rölelerdir. Yönlü röle koyarak korunan hattın gerisindeki arızaları hiç görmemesini sağlayabilirsin. Yönlü röle koyma imkanın yoksa da çözüm var. Birlikte açan iki farklı fiderin röle başlatma ayarları birbirine yakın ya da aynı ise birinin ayarını değiştir. Kolay gelsin.
 
başka fiderden gelen arıza farklı fideri acıyor ise sanırım topraklama sıstemınde bır sorun var
 
Arkadaşım diğer fider roleleri ayarlandığın değerleri yazarsan yardımcı oluruz.
 
sevgili kardeşim fider role tep ayarları ayarlanırken devamlı en sondaki rolenin bir arkasındaki role artçı koruma sağlar ve bu sıralama ta trafo merkezine kadar role tep ayarları düşerek gelir. Eğer bu sıralamadaki tep ayarlarınız doğru ise bazı arkadaşlar bunu uzun uzadıya anlatmışlar o zaman rolenin birisi arızayı kaçırıyor demektir bence bütün rolelerinizi testen geçirin.Birde şunu soracam fiderleriniz tek direktenmi gidiyor ayrı fider ama müşterek direkmi eğer öyle birşey varsa ondan da yapar
 

aynı sorunu bizde yaşadık.teiaşda misal A fideri açarken aynı trafodan beslenen B fiderindeki alakasız bir trafodaki çıkış açıyordu aynı MC serisi röle vardı.arıza kaydına bakarakdan geçen arıza akımının toprak ayarından 2 A daha yüksek olduğunu görünce toprak ayarını 4 A kadar yükselttik sorun çözüldü.MC deki olay kayıtlarını bi kontrol etmen iyi olur.fider bazındada açmalar oluyordu teiaş toprak sorunu çözemeyince bizim indirici merkezlere giden diğer fiderlerin yeraltı kablolarındaki toprakları indiricilerden sökünce sorun çözüldü.
 
öncelikle akım trafosu bağlantılarını kontrol et derim.birde dm de kapasitör varmı?
mc rölede demeraj akımından açmaması için 2x1 seçeneğini aktif etmelisin
 
Kapasitif boşalma yaşıyor olmanız yüksek ihtimal. Bir arıza durumunda uzun yada kondansatör kullanılan hatlardan diger bir fider de oluşan arıza noktasına doğru ters yönlü bir akım akmaya başlar. Bu arıza akımını gören röle genel olarak fazlar arası dengesizlik sebebiyle topraktan açar.. İyi çalışmalar
 
mc rölelerde Io> ayarı 0,20 den düşük ise 0,20 ye ayarlayın ve Io>> pasif yapın düzelecektir.aynı sorunu bende yaşadım ve bu şekilde düzelttim.eğer şebeken yeraltı kablosu ise yeraltı kablosundan dolayı kapasitif etki yapmakta ve toprak ayarı 0,20 den düşük ise hassas sorgulamadan dolayı farklı fiderdeki arızadan etkilenip hatalı açma yapmakta.ben sorunu bu şekilde düzelttim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…