O.G XLPE Kablolarında Kesit Hesabı ve Gerilim Düşümü Kontrolleri

dostum gerilim düşümünü % 7 olarak almışsın % 5 olması gerekmiyormuydu?

Sevgili meslektaşlarım sizden rica ediyorum lütfen yönetmeliklerimizi açıp okuyun önemli kısımları not alın !

Kuvvetli akım tesisleri yönetmeliğinden;
3) Kısa devre dayanımı:
Kablolar kullanılacakları şebekelerde oluşacak kısa devre akımlarına dayanmalıdır. Kabloların kısa devre dayanıklılığı hesapla gösterilmelidir. kısa devre sonucunda kablo iletken sıcaklığı PVC yalıtkanlı kablolarda en çok 160°C, XLPE yalıtkanlı kablolarda en çok 250°C olacaktır.
Özellikle tek damarlı kablolarda kablo tutturma parçaları, kısa devrenin neden olacağı kuvvetlere dayanacak boyutta seçilmeli ve aralarında yeterli açıklık olmalıdır.
4) Gerilim düşümü:
Kabloların gerilim düşümü hesaplanırken omik dirençten başka endüktif empedans da gözönüne alınmalıdır.
Gerilim düşümü indirici trafo merkezlerinin sekonderinden itibaren yüksek gerilim dağıtım şebekelerinde %7'yi aşmamalıdır. Ancak ring şebekeler için ayrıca arıza hallerinde ringin tek taraflı beslenmesi durumu için gerilim düşümü tahkikleri yapılmalıdır. Bu durumda gerilim düşümü %10'u aşmamalıdır.
Alçak gerilim tesislerinde gerilim düşümü %5'i aşmamalıdır. Kendi transformatörü bulunan tesislerde, transformatörlerin AG çıkışından itibaren gerilim düşümü bakımından en kritik durumda olan tüketiciye kadar olan toplam gerilim düşümü aydınlatma tesislerinde %6,5, motor yüklerinde %8'i aşmamalıdır. Ring olması halinde yüksek gerilim için yukarıdaki açıklamalar aynen geçerlidir.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

İnternette aradıysamda bulamadım bu konular hakkında yardımcı olabilirmisiniz. yer altı XLPE kabloları için örnek bir kısadevre hesabı çok yardımcı olur.
 
İnternette aradıysamda bulamadım bu konular hakkında yardımcı olabilirmisiniz. yer altı XLPE kabloları için örnek bir kısadevre hesabı çok yardımcı olur.
Sn. kertenkelebek ,
Önceki mesajlarınızda belirttiğiniz 15 MW. güç için enerji müsadesi aldınız mı ? Aldıysanız bu güç size çok büyük ihtimalle TEİAŞ. trafo merkezinden verilebilecektir. OG. tesisleri malumunuzdur ki projesi olmadan yapılamaz , eğer projeyi yapacak iseniz okul hayatınızda kısa devre hesaplarını öğrenmiş ve yapmış olmanız gerekir. Kısa devre hesaplarının yapılması forumda verilebilecek kısıtlı bilgilerle ve basit birkaç formül ile yapılabilecek kadar basite indirgenebilecek bir şey değildir. Öncelikle enerjinin tahsis edildiği trafo merkezindeki 154 veya 380 kV. enterkonnekte sistemin kısa devre gücünü ve trafo merkezindeki indirici trafo/trafoların güçlerini ve kısa devre gerilimlerini öğrenerek buradan sistem empedansını hesaplamanız , daha sonra tesis edilecek hat ve/veya kablonun kilometrik rezistif ve endüktif reaktanslarınından faydalanarak alıcı noktasından hatta bakıldığında toplam sistem empedansını hesaplamanız ve buradan da kısa devre akımını ve kablo ve tüm teçhizatın kısa devre dayanımını hesaplayıp kontrol edebilirsiniz. Selamlar . .
 
Ben sadece öğrenmek istiyorum örneğin 154/34kv indirici 50mva gücünde bir trafomuz olsun. bu trafo 2 adet fideri beslesin örneğin fiderlerden bir tanesinde kısadevre hesabı yapmak istiyorum. biliyorum çok fazla veri gerekiyor ben sadece örnek bir hesap varsa nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Burda aldığım bilgiler ile bir tesis kurma niyetinde değilim zaten. benimkisi merak . internette de orta gerilim kablolarının hesaplamaları ile tatmin edici bir bilgi bulamadım. Elinde örnek bir kısadevre hesabı olan arkadaşım buraya koyar ve açıklar ise sevinirim.
 

Sn. Kertenkelebek ,
Mesajımdan alındığınızı anlıyorum , eğer incitici oldu isem affınızı dilerim. Forumdaki bilgileri yaptığınız tesisler de doğal olarak kullanabilirsiniz. Mesajımda anlatmak istediğim kısa devre hesapları apayrı bir konu olup , üniversitede Elektrik Tesislerinde Koruma dersinin asıl konusudur. Kısa devre hesabını yapabilmek için işin mantığını bilmeniz ve gerekli doneleri (elektriksel parametreleri) temin etmeniz gerekir. Bu konuya merak sardıysanız Elektrik Mühendisleri Odası yayını olan OG. Transformatör Merkezlerinin Tasarımı adında bir kitap var , orada örnekleriyle kısa devre hesabı anlatılmış , o kitaptan faydalanabileceğinizi düşünüyorum. Bulunduğunuz yerdeki EMO. birimlerinden temin edebilirsiniz. Selamlar . .
 
Kısa devre akımı genel olarak
işletme gerilimi=U
kısa devresi istenen noktaya kadar olan iletknin direnci=R
dersek
kısa devre akımı I= c.U/R diye biliriz..
c katsayısıda gerilim değerine göre değişkenlik gösterir...
 
selam arkadaşlar 3kva lık guckaynanda kac kesitlik kablo kulanmalıyım
 
Mehraba

%e=100 x L x p
K x S x U 0,0124

Gerilim Düşümü Hesabından ben bir türlü 0,0124 çıkartamıyorum,
kaç ile kaçı çarpmam gerek 0,0124 çıkarta bileyim.

Çok teşekürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…