Og-Ag sayaç ölçümü hk.

akar61

Üye
Katılım
6 Haz 2009
Mesajlar
69
Puanları
1
Yaş
37
merhaba arkadaşlar sizlere sormak istediğim bir konu var.
fabrikamızda 1600KVA makinalar olmak üzere
400KVA aydınlatma olmak üzere 2 adet trafomuz var sayaç ölçümümüz og kısımdan yapılıyor merak ettiğim konu ise trafoların boşta harcadığı enerejiyi biz tedaşa ödüyormuyuz bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim .
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayacınız, trafoların önündedir ve yüksek gerilimden ölçüm yaptığı için, trafoların boştaki yüklerini de görür ve kaydeder.
Yani evet. Trafoların boştaki yüklerini de ödemektesiniz tedaşa.
 
elektrik faturalarınızda trafo kaybı adı altında ücret ödüyorsanız OG 'den ölçümün bir önemi yok ,yok endekslerde okunana ve limitleri aştığınız için para ödüyorsanız ölçümleriniz dikkate alınıyor demektir.
 
Sayacınız, trafoların önündedir ve yüksek gerilimden ölçüm yaptığı için, trafoların boştaki yüklerini de görür ve kaydeder.
Yani evet. Trafoların boştaki yüklerini de ödemektesiniz tedaşa.

Eklemek istediğim eğerki ölçümünüz trafodan sonraysa (yani AG tarafında) ödemeyecektiniz.. :)
 
tek aboneliğiniz varsa belirtiğiniz yüklere göre OG tarafında sayacınız vardır.Trafonuzun ve size ait hatların tüm kaybı tüketiminize dahildir.Faturda bunları göremezsiniz.ana sayaçlardan faturadakini düşerseniz kaybınızı bulursunuz.
Çift aboneliğiniz varsa(2 ayrı fatura geliyorsa) muhtemelen 1600KVA olan üstteki gibidir.400KVA olan ayrı tesis edilmiş olmalıdır.Bu durumda AG de sayacınız vardır ve sadece trafo değil besleme hattı kayıpları da faturanıza eklenir
 
Aslında Şöyle, OG Tarafından ölçüm yapılan işletmelerin, arkadaşların da belirttiği üzere, trafo kayıpları otomatik olarak faturalandırılmış oluyor. Eğer 630 yada 400kVA tam emin değilim bu değerler altında olan işletmeler için tedaş sayacı AG tarafına takıyor ancak ; faturaya da %3 ile %3.5 arası oranda bir trafo kaybı bedeli ekliyor. bu oranı internette araştırabilir yada tedaşa doğrudan sorabilirsiniz. bu oran bölgelere göre değişebilir.
 
1600+400 KVA trafoların enerji ölçümü primerden yapıldığından,trafo kayıplarını ölçü sistemi kaydettiğinden,TEDAŞ faturalarında trafo kaybı adı altında bir ücret ödenmez.
Tedaş sisteminde 400 KVA ve altı trp.larının enerji ölçümü A.G. den yapıldığından elektrik faturalarında,sayaçların kaydettiği tüketimin %3.5 oranında TR.kaybı olarak tüketime eklenerek fiyatlandırılır.Tedaşın faturalama sistemi böyle çalışır.. İstisnai durumlarda vardır.TRP 400 KVA nın üzerinde olup enerji ölçümü sekonderden yapılan veya TRP 400 KVA nın altında olup enerji ölçümü primerden yapılan aboneler mevcuttur.Bunlar genelde eski abonelerdir.Belediyeler zamanında tesis edilen abonelikler..Her hangi bir yenilemeye girmediklerinden ölçü sistemleri standart hale getirilememiştir.
 
tr kayıbı farklı evet trafolarınya boşta aktif çektikleri güçün bedelini ölçümünüz primer ölcüm oldugu için yani ölçü devresi tr lerden önce oldugu için ödersin
 
evet ödüyorsunuz yaklaşık saatte20-25kwh ödüyorsunuz
 

Forum istatistikleri

Konular
129,213
Mesajlar
924,293
Kullanıcılar
451,577
Son üye
Wertkaan

Yeni konular

Geri
Üst