og sigortalarından biri atarsa kondansatörler fazlamı akım çeker.

Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
221
Puanları
1
Yaş
69
arkadaşlar
tesadüf peryotik kontrola gitmiştim, reaktif güç ana şalterin açtığını gördüm. reaktif panoda sorun olduğunu düşünüp bir göz kontrolu yapıp kondansatörleri test edmeye karar verim. birinci kondansatörü devreye aldım reaktif kontaktör dirençleri yanmaya başladı. direncin biri yandı.hemen devre dışı ettim. birinci kademede sorun var deyip,ikinci kademeyi devreye aldım. aynı sorun bu kademedede var. diğer kademeleri test etmeyi bırakıp, gerilimleri kotrol ettim. fazın ikisi eksik.og ye baktım fazın biri yok.sigortanın biri atmış . değiştidik gerilimler normale döndü.
kondansatörleri tekrar test ettim,1 ve 2 kademedeki kondansatörler devreye giriyor, akımları normal fakat devreden çıkarken şalterini açtırıyor.yani devreye girerken sorun yok, çıkarken var. bunu birkaç defa test ettim arıza devam ediyor.
benim sormak istediğim ; kompanzasyon ana şalteri neden açmış olabilir.og sigortalarından biri atarsa, kondansatörler fazlamı akım çeker. veya başka bir sebebmi var. bunu merak ediyorum. aydınlatırsanız sevinirim herkeze saygılar.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
kondansatörlerde faz sayısı düşerse kondansatör fazla akım çeker
aynı özellikte iki kondansatör olsun biri tek faz biri üç faz olsun
aynı özellikte olmasına rağmen tek fazlı daha fazla akım çeker
 
Sn. zerria'nın söylediklerine ek olarak, aslınca cevap sorunuzda gizli, sigortalardan birinin atması demek, devrede aşırı akım olduğunun göstergesidir.
 
3 fazlı kondansatorleri 2 faz olarak beslerseniz kondansatorler Q/6 olarak olacagından daha az akım çeker tesisinizde farklı bir sorun var oyle bir şey olduysa og sig degiştirdikten sonra kondansatorun sig birisini indir bakalım ne olacak aynı zamanda pens ampermetreyle ölç
 
Sayın meslektaşım
Trifaze kondansatörler üçgen bağlantılı olduğu için sügorta attığı zaman kondansatörün SADECE GÜCÜ düşer ve hangi faza ait sigorta attı ise o fazdan akım çekilmez. Ekte kondansatörlerin bağlantı şekilleri ile ilgil bir tablo sunuyorum.
 

Ekli dosyalar

  • TRİFAZE KONDANSATÖR PARÇALANABİLİYORSA1.rar
    11.1 KB · Görüntüleme: 2
burada olay farklı. OG sigortaların biri atınca AG çıkışında bir faz normal diğer iki faz düşük. kondansatörleri test ederken fazın birini ayırıp test etmiyoruz. kondansatörlere bir faz normal diğer fazlar düşük uygulama yapmış oluyoruz.bu şekilde bir uygulamada kondansatörler fazlamı akım çekiyor.kontaktör dirençleri neden yandı.
 
kontaktör dirençleri bağlı olan kondansatörün aşırı akım çekmesinden dolayı yanar
 
1974 burdur ' Alıntı:
... OG sigortaların biri atınca AG çıkışında bir faz normal diğer iki faz düşük...

Bunun sebebi, OG sigortanın tam atmayıp, yarım geçiriyor olmasıdır.
 
arkadaşlar aynı arıza bugün tekrar meydana geldi.tedaş hattı 5km mesafede ayırıcıda arıza meydana gelip, sigortalardan biri atıyor. işyeri sistem olarak otamatik çalıştığı için tüm motorlar stop ediyor. kompanzazyon panosunda devrede olan kondasatörler devreden çıkana kadar dirençleri yandı. olay kısa sürede oluştuğu için çözümleyemedim ve bir anlam veremedim.
şimdi tekrar soruyorum. og sigortalardan biri atarsa,kondansatörler fazlamı akım çeker?dirençler neden yandı? bu konuda tekrardan yorum ve açıklama getirirseniz memnun olurum saygılar.
 
yok buna bağlı olan endüktif yükünde
problem olur
yani iki fazda kaldığında kondansatürün gücü düşeceğinde endüktif cezaya düşersin yada kondandatürler dengesiz dvreye girmesine neden olur
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…