Ohm ölçümü neden yapılır? kısa devre ölçümünden ne farkı vardır ?

Herkese selamlar, kolaylıklar dilerim.
Mesela elimizde bir röle var NO olsun eğer röle yanmış ise buzzer dan test edip yanıp yanmadığına karar verebiliyoruz, yine aynı şekilde ohm ölçümü yaparaktan bulabiliyoruz peki bu ikisi arasındaki temel fark nedir ?
Motor arıza tespiti içinde ohm ölçümü yapıyoruz..

Motor arıza ölçümü için,izolasyon
test ölçümü yapılır.Sargı durumuna
karar vermek için,miliohm mertebe-
sinde ölçü yapmak gerekir.

Ekli dosyalar

• MOTOR ARIZALARI 1.pdf
    257.5 KB · Görüntüleme: 13
  • MOTOR ARIZALARI 2.pdf
    898.6 KB · Görüntüleme: 11
Mesela elimizde bir röle var NO olsun eğer röle yanmış ise buzzer dan test edip yanıp yanmadığına karar verebiliyoruz, yine aynı şekilde ohm ölçümü yaparaktan bulabiliyoruz peki bu ikisi arasındaki temel fark nedir ?

Buzzer ile arıza tespiti yapılmaz, sargı kopukluğunu anlayabilirsin ancak. Sargı direncinden sağlamlık kontrolü yapabilmen için motorun gücünü bilmen ve kaç ohm yada miliohm olması gerektiğini bilip kıyaslaman lazım motor sağlamlığı zaten iki şekilde yapılır yalıtım testi ve sargı direnci kıyaslaması bunlarda kaliteli cihazlarla yapılması lazım.

güzel insan, ohm (omaj) kademesi ve buzzer (diyot veya süreklilik) kademesi avometre dediğimiz cihazlarda bulunur ve kişilerin ustalık derecesine göre bir şeyler anlatmaya çalışır. yani neyi nerede ölçmen gerektiğini ve hangi kriterlerin olduğunu bilmek gerekir. yukarıda ustalarım gerekli ve bilgili açıklamaları yapmışlar. bana laf söylemek bile düşmez.
kendim için konuşuyorum. elimde bir kart var ve üzerinde bir tane diyot ve direnç görüyorum. ve gözle görülen halde deforme oldukları da görünüyor. buzzer da ölçüyorum dııııt bozuk gösteriyor. ohm kademesinde ölçüyorum direkt ibre sona vuruyor veya sıfır gösteriyor. ikisinde de doğru ölçüm yaptım. aferim bana. yani neyi nerede nasıl ve ne amaçla ölçtüğüne göre bilgili kişiler karar verirler. sen motoru ohm kademesinde ölçtüğünde kısa devre olup olmadığına karar verebilirsin ama hata da yapmış olabilirsin. kriter= motor bilgisi ve sarım bilgisi

Motor arıza ölçümü için,izolasyon
test ölçümü yapılır.Sargı durumuna
karar vermek için,miliohm mertebe-
sinde ölçü yapmak gerekir.
kıymetli belgeler için teşekkür ederim.
güzel insan, ohm (omaj) kademesi ve buzzer (diyot veya süreklilik) kademesi avometre dediğimiz cihazlarda bulunur ve kişilerin ustalık derecesine göre bir şeyler anlatmaya çalışır. yani neyi nerede ölçmen gerektiğini ve hangi kriterlerin olduğunu bilmek gerekir. yukarıda ustalarım gerekli ve bilgili açıklamaları yapmışlar. bana laf söylemek bile düşmez.
kendim için konuşuyorum. elimde bir kart var ve üzerinde bir tane diyot ve direnç görüyorum. ve gözle görülen halde deforme oldukları da görünüyor. buzzer da ölçüyorum dııııt bozuk gösteriyor. ohm kademesinde ölçüyorum direkt ibre sona vuruyor veya sıfır gösteriyor. ikisinde de doğru ölçüm yaptım. aferim bana. yani neyi nerede nasıl ve ne amaçla ölçtüğüne göre bilgili kişiler karar verirler. sen motoru ohm kademesinde ölçtüğünde kısa devre olup olmadığına karar verebilirsin ama hata da yapmış olabilirsin. kriter= motor bilgisi ve sarım bilgisi
teşekkür ederim ustam

omaj ölçümünü ölçeceğin direnci bildiğin her durumda kullanabilirsin. örneğin bir pt100'ün sağlamlığını test etmek istiyorsun uçlarını ölçtüğünde oda sıcaklığında 100-110ohm aralığında bir değer görmen gerekiyor burada kullanabilirsin, başka bir örnek motor sargı uçlarını ölçüp aralarında fark olup olmadığını tespit ederek motor sargılarının yanık olup olmadığını ölçebilirsin. herhangi bir ekipmanın besleme veya kontak kablolarını şaseye karşı ölçerek kohm veya daha düşük bir direnç değeri görürsen (mega ohm görmezsen de diyebiliriz.) kablonun sıyrık veya sorunlu olduğunu tespit edebilirsin.

buzzer (bip testi de diyebiliriz.) testini ise daha çok kısa mesafelerdeki iletim dirençlerini ölçmekte kullanırsan daha sağlıklı olacaktır. örneğin bir devre kartının üzerindeki yolların sağlamlığını buzzer testi ile ölçebilirsin. herhangi bir kontaktörün veya rölenin kontaklarının geçirip geçirmediğini yine aynı şekilde ölçebilirsin.

tüm bu yazdıklarımı örnekleme metodu gibi düşün bu şekilde düşünürsen iki ölçüm yönteminin ne gibi durumlarda sağlıklı olacağı aklında oluşacaktır.

Forum istatistikleri

Konular
129,798
Kullanıcılar
452,591
Son üye
Ercan Akkaya

Yeni konular

Geri