omron plc bir kaç soru

memoharici

Üye
merhaba arkadaşlar sizin için basit olduğunu düşündüğüm bir kaç soru sormak istiyorum

1- W,D ve başında harf olmayan registerler var 3800 gibi bu registerler arasındaki fark nedir
2- işaretli datalar hakkında bilgim yok neden işaretli ne anlama geldiğini söylerseniz sevinirim

D register derken DM hafızayı kastediyorsun herhalde.
Matematik işlemlerde kullanılan sayıların saklandığı hafıza bölgesidir.

Başında harf olmayanlar ise özel hafıza bölgeleridir.
Mesela;
25501 -->0.2s clock impulse (0.1s on, 0.1s off)

W registeri ise bilmiyorum. Böyle bir register olduğuna emin misin? W-->word olmasın ?!...

İşaretli ve işaretsiz data ise:

işaretsiz data:
örneğin word büyüklüğündeki bir hafıza bölgesine 16 bitlik bir değer atayabilirsin.

Bu değer 0-65536 arasında olabilir. (2^16=65536)

işaretli data:

Eğer sen bu alana hem pozitif ve hem de negatif sayılar yazmak istersen, 16 bitlik alanın en soldaki bitine (15. bit işaret biti) lojik-1 yazarsın sayı negatif, lojik-0 yazarsın sayı pozitif olur.

Bu durumda 16 bitin biri (işaret biti) olduğunda geriye 15 bit kalır. 15 bit ile max 32768 sayısına ulaşabilirsin. (2^15=32768)

İşaret bitinin 1 yada 0 olmasına göre 16 bitlik alanda -32768 ile +32767 arası sayıları saklayabilirsin.

Tabi PLC buradaki bilgiyi 16 bit olarak yazar ve okur. Onun işaretli yada işaretsiz bir data olduğunu kullandığın komut ile PLC'ye bildirirsin.

w-->word
d--> double word diye hatırlıyorum 16-32 bit

aslında bunların hepsinin listesi var dökümanlarda omron manuel türkçe var sitede aratırsan bulursun

kolay gelsin

vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkür ederim H ile başlayan bitler var bu bitlerin kullanım amacı nedir

w-->word
d--> double word diye hatırlıyorum 16-32 bit

aslında bunların hepsinin listesi var dökümanlarda omron manuel türkçe var sitede aratırsan bulursun

kolay gelsin

W ve D ifadeleri siemenste dediğiniz gibi ama omronda program yazımında D kullandığınız zaman cx-prg.. onu DM'ye çevirir, yani Data memorydir.

H--->HR (holding relay-tutucu röle)
HR 00 - HR 19 (20 words) HR0000 - HR1915 (320 bits)

Enerji kesilince yada PLC program moduna geçince durumunu koruyan hafıza bölgeleridir.

cj1 m 220 v besleme
D= data memori
H= tutucu role
W=iç kontok olarak kullanılır
T= zaman rolesi
C= sayıcı
ama plc modeline göre harfler değişiyor ona göre yazdıklarım cj1m-h-g için

D omronda da word dur hatta tipini kendin ayarlayabilirsin int, longinteger vs..

D omronda da word dur hatta tipini kendin ayarlayabilirsin int, longinteger vs..

Merhaba
Arkadaş "W,D ve başında harf olmayan registerler " demiş.
Buna istinaden DM olarak belirttim.

Sizin kastettiğiniz DINT ve LINT olabilirmi ?
Çünkü CPM1A modelinde D tek başına kullanılmıyor.

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Kullanıcılar
452,694
Son üye
MÜCAHİT ALP

Yeni konular

Geri