Osiloskobun doğru topraklanması

Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Cevap için teşekkürler.
Ne kadar doğru anladım anlattıklarınızı bilmiyorum. Normalde ben bu Şebeke elektriği işlerine çok aşina değilim. Ama şöyle anladım yazdıklarınızı:
Hassas yerlerde tercih edilen topraklama yöntemi, sessiz topraklama diye anlattığınız şey. Sessiz topraklamada toprak doğrudan işletmenin yakınında toprağa çakılan bir toprak bağlantısı ile sağlanıyor.
Eğer bu şekildeyse ve benim de bu şekilde bir toprak çekmemde sorun olmayacaksa bu kolay olur. Okul bahçesinden bir kazık ayarlayıp buna uzun bir kablo bağlayıp atölyeye kadar o kabloyu duvar kenarlarından dolandırırım. Çok zor bir iş olmaz.
Bu arada ben okulda elektrikle ilgilenen hizmetliye de rica ettim. Elektrikçi okula başka bir iş için geldiğinde kontrol ettirdi. Gerçekten de toprak yok veya aşırı zayıf demiş o da. Bunun düzeltilmesi için de müdürden yazılı onay gerektiğini söyledi.
Ama eğer daha iyi sonuç verecekse ben açıkçası yerden toprak çekebilirim. Hatta okulun altında bir sarnıç var. Daha iyi bir topraklama saplayacaksa oraya kablo daldırabilirim. Yerin merkezine daha yakın olduğu için daha iyi bir bağlantı sağlar mı?
 
Sonuçta baslangica döndük. Topraklama yetersiz görünüyor ama sağlıklı bir sonuca varmanız için bir elektrikçi çağırmaniz gerekiyor.
 
Eskilerin kullandığı bir söz vardır, "idrardan, ruh tahlili yapılmaz" derler.
Toprak değerini, Toprak Direnci ölçen cihazla yapmak gerekir.
(Genelde Toprak Megeri tabir edilir ama Meger, markadır.)

Ölçü aleti, çok tecrübeli iseniz ve daha önce değerini bildiğiniz ve uzun süredir kullandığınız ölçü aleti ile ölçüm size fikir verebilir.

Ama doğrusu, ilgili test aleti ile ölçüm yapmaktır.
(kontrol kalemi ile voltaj ölçümü yapanlar bile vardır)
 
İyi bir topraklamanın kuralı toprak ile temas yüzeyinin fazla olması ve topraklama hattının mümkün mertebe kısa ve düz bir iletken ile ilgilidir.
Günümüzde 1.5metre kadar bakır topraklama çubukları kullanılmaktadır.
Slient topraklama için bu bakır çubuk yeterli olacaktır.
Ancak ben eski kafalı olduğum için daha geniş yüzeyli paslanmaz bir metalden 1 metre kare levhanın kullanılması tarafındayım.
Ayrıca binanın mevcut topraklaması da tamir edilmeli, ancak S toprak ile asla birleştirilmemelidir.
S toprak laboratura özel olarak çekilerek tüm ölçü aletleri topraklanabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…