OTELLERDEKİ FAN COİL SİSTEMİ

meccheng

Üye
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33
Puanları
1
arkadaşlar çalıştığım oteldeki fan coil sistemiyle ilgili kafama takılan bi soru var. Fan coil çalışmazken sıcak/soğuk su fan coil serpantinleri içinden geçmeye devam eder mi? yoksa fan coil kapalıyken serpantin içinden suyun geçişi engellenir mi?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
termostatik vana varsa su geçisi olmaz,vana yoksa devir daim eder fan çalışırken sadece serpantin sıcak yada soğuk üfler.
 
Devir daim pompan çalıstıgı surece su devir daim eder çillerde bu soyu duruma gore ya sogutur yada ısıtır
 
Fan Coil'lerin girişinde 2 yollu yada 3 yollu vana varsa, termostat, ortam sıcaklığı set değerine ulaştığı zaman hem fanı durdurur hemde bu vanaları kapatarak serpantine sıcak/soğuk suyun girmesini engeller.
Şayet fan coil girişinde böyle bir vana kullanılmamışsa sıcak/soğuk su fan coil serpantininden dolaşır.
 
fan coil sıcak/soğuk amaçlı kullanılıyorsa su girişlerinde 2 yollu selenoid valfleri vardır.. selenoid valf olduğu inin fan coil kapandığında su akışınıda kapatır..
 
serpantin girişinde 2yollu vana varsa kapattığında su sirkülasyonu kesilir. bu durumda fan coil vanaları kapattıkça hat basıncı yükselir, bu yüzden sirkülasyon pompaları frekans konvertörlü olmalıdır fan coil vanaları kapattıkça tesisat basıncına göre motor devirleri düşürülür. ikinci alternatif sabit hızlı sirkülasyon pompa çıkışına yani gidiş hattına ve dönüş hattına paralel bypass hattıçekilir ve araya motorlu vana konur hat basıncı yükseldikçe bu vana oransal olarak açtırılır, suyun bir kısmı vanası açık olan FCU serpantinlerinden dolaşırken diğer kısmı bypass hattından dolaştırılır. FCU girişinde 3 yollu vana varsa bypass olayı her odada gerçekleşir vana açıksa su serpantinden dolaşır kapalıysa serpantine uğramadan dönüş hattına yönlendirilir. veya oransal vana motoru varsa bir kısmı serpantinden dolaşır kalan kısmı dönüş hattına gider. FCU kapalı konuma alındığında vanada otomatik olarak kapanır. set değeri yakalandığında fan durmaz manuel olarak bir hız seçildiyse o hızda çalışır, otomatik hıs seçimindeyse seti yakaladığında düşük devirde çalışmaya devam eder setten uzaklaştıkça hız kademesi artar. Bir yerde FCU varsa normal şartlarda girişine vana takmama gibi bir durum olamaz.
 
ben de merak edip duruyordum demekki her zaman farklı yerlerde aynı bilgiye ihtiyaç duyuluyormuş.konuyu açana da cvp yazana da tşkler
 
basit.fancoilin girişinde 2 yollu vana yoksa fancoil istenilen sıcaklığı yakaladığında sadece fanın enerjisini keserek serpantinin içerisinde soğuk yada sıçak suyun geçişine daimi olarak izin verir ama iki yollu vana varsa istenilen sıcaklığa ulaştığında iki yollu vanayı kapatarak serpantinin içinden sıcak yada soğuk suyun geçişine izin vermez
 
Buda uzun lafın kısası ne demek oluyor...

Sıstemden sısteme farklılık oluyor..

Konuyu acan arkadasa tavsıyem .. Bır merdıven ıle fan coılın oldugu yere cıkıp tesısatına bakacaksın.
vana varmı yoksa yokmu 2 yollumu 3 yollumu goreceksın. Yoksa fan coıl uygulamalarında bır cok cesıtlılık var. senın sıstemde ne kullanılmıs bılemeyız. ama arkadaslar guzel ornekler vermısler. hepsıde uygulanan sıstemlerdır..

Kolay gelsın ıyı calısmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,036
Mesajlar
922,718
Kullanıcılar
451,298
Son üye
alitoloji

Yeni konular

Geri
Üst