Basimdan gecen bir olayi yaziyorum.
Laptopum acik ve 5 cm uzaginda da cep telefonum duruyordu.
Birden laptop ekraninda titresen cizgiler belirdi ve laptop restart yapti tam bu esnada da cep telefonum calmaya basladi.
Olan o an yazmakta oldugum programin son 5-10 satirinin saklanmadigi icin ucmasi oldu. Cok kritik bir cihazda bu pek ala felaketle sonuclanabilirdi.
Eger
Elektronik devreler yogun elektromagnetik ortamlar icin tasarlanmamissa cep telefonlari elektronik devreler icin kesinlikle zararlidir. Duzgun calismasini tehlikeye sokarlar. Sensor sinyallerinin farkli seviyelerdeymis gibi algilanmasina sebeb olurlar.
Bir devre elektromagnetik etkilere karsi kolayca duyarsiz hale getirilebilir. Bunun icin devrelerin metal kutulara konmasi ve giris cikislarina filitre konmasi yeterlidir.
Ancak ozellikle kablo uzerinden yuksek frekansli sinyallerle haberlesen devrelerde bu filitreleme basit olmayabilir.
Artik tasitlarda da mikrobilgisayarlar kullanilmaya baslandi. Bu durumda bu devrelerin yogun radyo dalgalarina karsi bagisiklik kazandirilmasi sart. Mikrobilgisayarlar yuksek frekansli sinyallerle sensorlerle ve diger mikrobilgisayarlarla konusmaya basladilar. (CAN vs)
En basitinden devreler plastik degil de metal kutucuklara konabilir.
Ancak bilincsiz tamirciler parca sokup tekrar topladigi cihazlarda parca arttirmayi cok severler. Elektromagnetigin E sinden habersiz bir oto tamircisi pek ala elektromagnetik etkilere onlem icin alinmis parcalari takmaktan sarfinazar adebilir.
Ureticiler cep telefonlarindan etkilenmeyen araclar yapabilirler ancak tamirciler ne yapar bilemiyorum.
Bu nedenle telefona kullanim yasaklarini destekliyorum.