Bende 20 yııllık
Elektrik otomasyon tecrubem ile bir seyler soylemek isterim:
Arızaya gittiginizde orada calisan elemanlardan bir on bilgi alın ve sistemi gorsel ve işitsel olarak analiz etmeye calışın.unutmayınki sistemin nasıl calıştığını en iyi surekli orada bulunan uretimci/makinacı bilir.Siz onu dinleyin ama kafanızı karıştırmasına musade etmeyin.
Gelelim arızayı nasıl buluruza;benim yontemim ileriden geriye doğru gitmek,yani çıkıştan girişe dogru çalışma şartlarını projeden baka baka adım adım yakalamak.
Diyelim m54 motoru calışmıyor,m54 motorunu projede bulup hangi kontaktore veya hangi invertore bagli oldugunu bulurum.Bu arada projelerdeki genel mantık sembol adı ile proje sayfa numarasını aynı yaparlar yani sayfa;54 motor kont.inver.termik vs olctuk saglam.kumanda devresine bakariz,projeden gerekli şartlari oluşup oluşmadigina bakariz.enson eger plc ile calisan bir sistem ise artık giriş taraflarına yoneliriz.sensordu butondu siviçti vs bakilir.
İsin içinden cikamadiysak,artik plc programina online olarak burada m54 icin gerekli input şartlari gozlemlenir.bazi tekniklerle goremedigimiz sinyalleri yakalamak icin set-resetler olisturabiliriz.
Gerekirse uretimi veya neyse makinayi fazla durdurmamak adina kandirmaca kopruler yapabiliriz.Bunu yaparken emniyet durumlarini goz ardi etmemeliyiz.
Anlatımım İnsallah faydalı olmuştur.hoşçakalın