Otomasyon Sistemlerinde Arıza Bulma Çözme Nasıl Yapılır?

Katılım
1 Ara 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
32
İyi Akşamlar dilerim.
Aranıza daha yeni katıldım. İsmim Hüseyin. 26 yaşında Elektrik Elektronik mezunuyum. Ailevi şartlardan dolayı yüksekokul okurken bölümümü yarıda bırakmak zorunda kaldım. Internette gezinirken bu sayfayi görmüştüm ve üye oldum. Biraz gezdikten sonra ilk konumu açtım.
Acemiliğimi maruz görün konuyu yanlış yerde açmış olabilirim. Hatta bu konudan önceden açılmış altina onlarca yorum yapilmis olabilir. Kusuruma bakmayın. Benim siz değerli abilerim kardeslerim ustalarimdan tecrübelerini paylaşmalarını bana ışık göstermelerini istiyorum.
3 4 aydır bir fabrikada elektrik elektronik teknisyeni olarak işe basladim. Ilk fabrika tecrübem bu arada. Fabrika otomasyon sistemleri üzerine kurulu örnek verecek olursak plc sistemleri ve kumanda üzerine yoğun sistemlerle donatılı. Bunun yanında tek artı nokta panolarda projeler mevcut fakat proje okumakta zorlanıyor panoya yansıtmakta epeyce zorlanıyorum. Sembolleri ne ifade ettigini nasıl çalıştığını anliyorum. Ölçü aletlerini ( multimetre ampermetre ) iyi şekilde kullanabiliyorum. Fakat ariza cozmekte oldukça zorlanıyorum.
Benim sizlere asıl sorum arıza bulma, çözme pratigimi nasıl gelistiririm?
Projelerde kolayca ariza takibi nasil yaparim?
Kendimi meslegimi seviyorum. Ileride bu meslekte iyi noktalara nasıl ulaşırım?
Sizlerin her cümlesi benim için cok önemli.
Şimdiden teşekkür ederim.[emoji846]
 
İş yerinde eski çalışanlardan yardım alın. Boş kaldıkça projeleri inceleyin. O kadar kumanda panosu varsa yedekte malzemesi de vardır. Boş anlarda çeşitli devreler kurun. İş arkadaşlarınız bu devrelerde bilinçli hatalar yapsın. Sizde hataları bulmaya çalışın. Şema takibi ile ve mantık kullanarak çözmeye uğraşın.

Hepsinden önemlisi işi bilen arkadaşlarınızla iyi geçinip onların tecrübesinden faydalanın.
 
Bende 20 yııllık Elektrik otomasyon tecrubem ile bir seyler soylemek isterim:
Arızaya gittiginizde orada calisan elemanlardan bir on bilgi alın ve sistemi gorsel ve işitsel olarak analiz etmeye calışın.unutmayınki sistemin nasıl calıştığını en iyi surekli orada bulunan uretimci/makinacı bilir.Siz onu dinleyin ama kafanızı karıştırmasına musade etmeyin.
Gelelim arızayı nasıl buluruza;benim yontemim ileriden geriye doğru gitmek,yani çıkıştan girişe dogru çalışma şartlarını projeden baka baka adım adım yakalamak.
Diyelim m54 motoru calışmıyor,m54 motorunu projede bulup hangi kontaktore veya hangi invertore bagli oldugunu bulurum.Bu arada projelerdeki genel mantık sembol adı ile proje sayfa numarasını aynı yaparlar yani sayfa;54 motor kont.inver.termik vs olctuk saglam.kumanda devresine bakariz,projeden gerekli şartlari oluşup oluşmadigina bakariz.enson eger plc ile calisan bir sistem ise artık giriş taraflarına yoneliriz.sensordu butondu siviçti vs bakilir.
İsin içinden cikamadiysak,artik plc programina online olarak burada m54 icin gerekli input şartlari gozlemlenir.bazi tekniklerle goremedigimiz sinyalleri yakalamak icin set-resetler olisturabiliriz.
Gerekirse uretimi veya neyse makinayi fazla durdurmamak adina kandirmaca kopruler yapabiliriz.Bunu yaparken emniyet durumlarini goz ardi etmemeliyiz.
Anlatımım İnsallah faydalı olmuştur.hoşçakalın
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,657
Kullanıcılar
452,669
Son üye
koraykahvecioglu79@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst