En son 2 yıl önce hesaplamıştım da, LED ile genel aydınlatma kârlı gelmemişti. Ve çalıştığım iş yerinde önermemiştim. Led fiyatları düştüyse, onu bilemiyorum.
Ben sizinbazı sorularınızı yanıtlayayım;
Bakım anlaşması yaparsanız, anlaşma yaptığınız firma, bozuk lambaları ve sürücüleri ( ki ledler ve sürücüler kaliteli ise, garanti sürcinde pek arıza yapmazlar) değiştireceklerdir. Led lambalar, daha doğrusu diyortlar, yarı iletken malzemelerdir. Yapılabilecek tek bakım, üstündeki tozun silinmesi olacaktır. Sürücüler ise, Genelde ( hatta tamamı) smps dediğimiz güç kaynağıdır ve sabit-akım gerilim verir. Bunun da bakımı yapılacak bir mekanik aksamı yoktur. Nemli bir ortam değilse ve içine metal tozu ya da herhangi bir iletken toz girmiyorsa, temizliğe de gerek yoktur. Yani Led aydınlatma için bakım anlaşmasının lüks ötesi bir şey olduğunu düşünüyorum.
Kendi teknisyenim lambaları değiştirebilir mi sorusuna gelince, evet. Gerçekten
Elektrik teknisyeniyse değiştirir. Hatta üretici firma , gerçekten iyi bir firma ise, ve de ampulleri fluoresan tarzındaysa, elektrik teknisyeni olmayan birisi de değiştirir. Fakat sürücüyü, mutlaka elektrik teknisyeni değiştirmelidir. Çünkü sürücüler, hayati tehlikesi olan, 220 volt ile beslenmektedir. Ama bu led sistemler, ( ampul-kablo-sürücü kısımlarının yenilenmesi anlamında) en basit elektrik devresidirler. Tabii sürücü tamiri derseniz, o biraz zor. Zaten sürücüleri tamir edebilecek yetenekte bir teknisyen, sizin ampullerinizi değiştirmekle ilgilenmez.
Bence yeni tesis edilen bir yerde, modern olsun, çevreye duyarlı olsun, şık görünsün amaçları ile belki Led aydınlatma yapılabilir. Ama ekonomi açısından, arkadaşlarımın da çoğunlukta belirttiği gibi, beklemekte fayda var. Hele ki, eski sistemini söktürüp, tasarruf açısından led yaptırmak için, epeyice beklemekte fayda var.
Fakat şu da var ki, otoparkınızda sensör kullandığınızı söylemişsiniz. Sensör ile çalışan fluoresan lambalar çok çabuk arıza verirler. Bu yüzden size pahalıya patlayabilir. Sisteminizde değişiklik yapacaksanız, bozulan fluoresan balastlarınızı, sıcak ateşlemeli
Elektronik balast ile değiştirerek yapabilirsiniz.
Bir de iktisadi açıdan, lede verilen 5000 ( örneğin) lira ise,fluoresana göre daha az yaktığı elektriği hesaplayarak, bunu 3 ya da 5 yılda amorti ettiğini hesaplamak ta yanlıştır. Zira, 5000 lirayı peşin vereceksiniz. "Bu 5000 lira ile, led almak yerine, falanca şekilde yatırım yaparsam, şu kadar para kazanırım" şeklinde yapacağınız bir hesap sonucunda, çalışan sisteminizi söktürüp, yerine peşin para ile led sistem yaptırmanın, kârlı bir iş olmadığını göreceksiniz.
Tüm bunların yanında, İstanbul taksim otoparkında led aydınlatma yapmışlar. 1-2 led yanıyor ve, o bölgede hareket olunca sensör marifetiyle, yanan led sayısı artıyor. Çok kullanışlı ve enfes görünüyor. Görünce hayran kalmıştım. Amaç dekorasyon ve modern görünüm ise ( ve de bu görünümün size ek katkısı olacaksa ( müşteri sayısının artması, sosyal prestij gibi) ) yapılabilir.