Parelel bağlı tek damarlı kablolarda; akım dağılılımı kablonun karakteristiği ve döşeme yöntemine bağlı olarak değişir. (yorum yapan arkadaşlar öncelikle parelel kablolarda akım dağılımı konusunda araştırma yapıp öyle yorum yapsınlar. Yetersiz bilgi vermek imandan eden yarım hoca, candan eden doktorluk gibi oluyor.)
Yapacağım benzer bir uygulama(2x(3x(1x240)+240) öncesinde bu konuyu araştırmıştım. Belli bölümde kablo tavası üzerinde gidecek olan belli bölümde yer altında gidecek olan tek damarlı parelel kabloların nasıl döşenmesi gerektiği ile ilgili bulduğum dökümanlardan birisi bu konu ile ilgilidir.
Bu dosyanın içeriğinde yapılmış bir araştırmanın verileri ve döşeme şeklinin uygun olanın ne olduğu verilmektedir.
Kendi uygulamamda ise başlangıçta kablollar R S T T S R şeklinde yan yana dizildiğinde kablo tavasında zırlama oldu. baştaki R S nin üzerine T fazını sondaki S R 'nin üzerine T fazını koyduğumuzda tavadaki zırıltının kesildiği görüldü ve hala o şekildedir. Akım ortalama 450-500 A ve maksimum 750 A civarındadır ve kablolar dengeli olarak yüklüdür. Mesafe ise 200 metre civarıdır.
Dökümanda da belirtildiği üzere kablo tavası, kablonun direncini ve reaktansını yükselttiğinden aşırı ısınmalar ortaya çıkabilecektir.
Döşeme şeklinin R R S S T T veya değişik şekillerde olması da kabloda akım dağılımına etki ettiğinden ve bu etki bilinmediğinden, döşendikten sonra yanan tesislerde varmış.(sadece duydum.)
Dolayısıyla bundan sonraki uygulamalarımda muhtemelen tek damarlı kablo değil, standart 3xA+A/2 kablo kullanmam gerektiği sonucuna vardım.
saygılar...