Y.gerilim ve A.Gerilim sistemlerinde topraklama tesislerinin birleştirilmesi:
Yönetmelik madde 11-a’ya göre, bir yüksek gerilim tesisinde, toprak hatası esnasında, alçak gerilim şebekesinde veya tüketim tesislerinde tehlikeli dokunma gerilimleri ortaya çıkmaz ise iki sistemin topraklaması birleştirilebilir. Y.G.de meydana gelen hata sonucu oluşan potansiyel yükselmesi, alçak gerilim tesislerinde, Yönetmelik Çizelge-13 de verilen değerlerden küçük olmalıdır.
Yukarıdaki koşulların yerine getirilememesi durumunda Y.G. ve A.G. topraklama tesisleri mutlaka ayrılmalı; 50 kV’un altındaki işletme gerilimli tesislerde Y.G. ve A.G. sistemleri topraklayıcıları arasındaki uzaklık en az 20 m. olmalıdır. Gerekli mesafe D[SUB]kabul [/SUB]formülleri ile (Ek-M) hesaplanabilir
Ben elektrik teknisynei olarak ne paratönerin topraklamasını,ne o.g. tesisinin topraklamasını nede y.g. topraklamasını şebeke toraklamasıyla birleştiririm.Zaman zaman toprağa çaktığın çubuk veya lehha olduğu halde topraklama çalışmıyor.Ben bunun vebalini almam almak isteyen yarın yıldırım veya şimşek düştüğünde bir insanın canı yansa rahat uyuyabilirmisiniz?BEN UYUYAMAM!...