Pc Anakart sorunu

Okan1234

Üye
Katılım
25 Eki 2011
Mesajlar
257
Puanları
1
Yaş
35
Selamlar. Arkadaşlar. 3-4 ay bundan önce Gigabyte anakarta pc çalışır halde power suply 12v fan kaplosununa 12v 7ah aku bağladım pc kapandı ve anakart arızalandı. Sormak istediğim bu durumda anakart üzerinde en çok neyin bozulduğuna ihtimal var ve hangi bölgeyi ölçmeliyim? Sığortaları test etdim sorun yok çalışıyorlar.

Not. Power supply ve diğer bileşenler çalışıyor sorun kesinlikle anakartdadı.
 
ben yinede power'i bir değiştir derim ayrıca anakart üzerinde bios pilini çıkart gücü kes açma tuşuna birkaç defa tıkla ankart üzerindeki statik enerji boşalsın bir dene bakalım anakartlar çok enterasan cihazlardır ben tekme attım çip 3mm kaymıştı yine çalıştı sadece internet gitmişti
 
Merhaba,

bu fan kablosu eğer anakartta bir sokete giriyor ise bu büyük bir ihtimal 3 pinli bir sokettir ki o zaman boarddan diagnostik olarak veri alınmasını sağlayan chip bozulmuş olabilir. Bu aynı zamanda kartın, kasanın sıcaklığını ölçen, komplike devreninde parçası olduğu bir chip veya birden çok chip olabilir. Sonuç olarak bu fan bir motor sürücüye ve belkide bu sürücüden dönen bir devir kontrol ucunun bağlı olduğu bir devreye bağlıdır. Motor sürücü büyük bir ihtimal 8 pin bir soic malzeme veya 3 pin ile 5 pin (7805 gibi fakat daha küçük) smd kılıflarda olan bir malzeme olabilir.
Netice itibari ile fan kablosunun boardda gittiği elemanları bulabilirsen arızayı çözmeye bir adım yaklaşmışsın demektir. Sen voltaj çıkacak yere voltaj verdiğin için chip arızalandırmış,besleme uçları veya İşlemciye-chipsete giden IO portu, gnd ile kısadevre olmuş olabileceğinden dolayı Anakart çalışmaz hale getirmiş olabilirsin.

Bu kontrolleri bir yap, belki çözüme bir adım daha yaklaşırsın...
 
sorunun nerde olduğunu bilsen bile bu kondansatör,direnç veya bobin arızası değildir muhtemelen çiplerden birisi yanmıştır.Farzedelim ki L,C,R lerden birisi yanmış olsun anakartlar 6-7 katlı plakalardan oluştuğundan sen o elemanın bacaklarının hangi kata lehimli olduğunu bilemezsin aynı baklava gibi kat kat tabakadadır anakartlar hangi kat olduğunu bilsen bile ayıramayacağından dolayı onarım yapamazsın.Çip yanmışsada aynı şekilde ki o çipleri kendi başına bulman olanaksız.Tavsiyem anakartın garantisi varsa garantiye yolla yenisini verirler tabi garantisi bitmediyse.Garanti bittiyse yeni bir anakart al derim.
 
slm kardeşim.anakart tamiri yapılabiliyor yapan yerler var.anakartı anakart tamiri yapan bi servise yollaman en hayırlısı bence.çünkü ileri teknoloji ürünü..neresinde neyin olduğunu devre anatomisini kolay kolay bilmez öyle herkes sonra yapayım derken daha büyük sorunlarada yol açabilirsin.bide aküyü nereden taktığını anlamadım kardeşim? aküyü anakartamı bağladın yoksa power supply'emi? power supply'in sağlam olduğunu nerdesin biliyosun?aküyü eğer power supply'e bağladıysan onun yapılması kolay.eğer anakarta bağladıysanda anakarttaki fanlar ve usb'ler miliamper seviyesinde akımla çalıştığı için biyerde bişeyler muhakkak yanmıştır bence.
 
Selamlar. Arkadaşlar. 3-4 ay bundan önce Gigabyte anakarta pc çalışır halde power suply 12v fan kaplosununa 12v 7ah aku bağladım pc kapandı ve anakart arızalandı. Sormak istediğim bu durumda anakart üzerinde en çok neyin bozulduğuna ihtimal var ve hangi bölgeyi ölçmeliyim? Sığortaları test etdim sorun yok çalışıyorlar.

Not. Power supply ve diğer bileşenler çalışıyor sorun kesinlikle anakartdadı.

12 volt 7 A kuru akünün kutupları,ters bağlantılı olarak fan çıkışı beslemesine verilmiş gibi görünüyor.Bu durumda sıcaklık sensörüyle çalışan fan devir kontrolünü sağlayan çipi,bu ters kutupla gelen yüksek amperli akımla yanmıştır.Anakartı tamire vediğinizde özellikle bu ince ayrıntıyı tamir servisine belirtirseniz,daha kısa sürede arıza teşhisi konulup ortaya çıkarılır.Buradan illa şu nokta arıza yapıp da yanmıştır yargısına varmak çok zordur,anakart tamiri çok uzmanlık isteyen oldukça profesyonel bir meslektir.

Anakartın garanti süresi bitmediyse de tamir edilip size yenisinin gönderilmesi için şansınız vardır.Bence bu durumda şansınızı kullanın derim.Ancak anakart garanti şartlarında,garanti dışında kalan tanımlamalar sınıfında,anakarta dışarıdan güç kaynağı bağlama ve bozulmasına neden olma gibi bir tarif geçmekteyse,bu maddeden hareket ederek yapılan tetkiklerde,bu durum da ortaya çıkarsa eğer,hiç tamir edilmeden de size iade edilebilir,bunu göz önüne almalısınız.Kolay gesin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,835
Mesajlar
920,860
Kullanıcılar
450,929
Son üye
tuanayildiz

Yeni konular

Geri
Üst