PC bazlı osilaskoplar.

Bunları Gökana da söylemelisin.
Bir iki gün önce bir uğramıştım forumuna. LM1875 li ampli konusunda şüpheleri vardı
Sesin temiz olması gürültü unsurunun düşük olduğu anlamına gelir.
Esasen ses kalitesi açısından daha pahalı hoparlörler kullanıyor olsaydın duyumda ses kalitesini de kıyaslayabilirdin.
Güç olarak daha güçlü ampliler de yapabiliriz. Ancak maliyet katlanarak büyüyor. O nedenle 20W civarı idealdir. Zaten max seste pek kullanılmaz ampliler.
Hatırlarsan beni diyaudiotr den tanıdığını da söylemiştin.
Orada anlatılanlar ile benim anlattıklarımın farkını anlamışsındır.
 
@Mr_YAMYAM hocam,bu dediğiniz ölçümleri yapmadan önce ses kartı ayarlarında hoparlör özellikleri bölümünde ses düzeylerine baktım.CD AUDIO ses seviyesi yüksek olduğundan Adobe Audition da PPM yüksek dB de görünüyordu.Probların sinyalleri alabildiği düzeyde (prob uçlarına dokularak gözlemledim) CD AUDIO ses düzeyini minumuma getirince PPM -79 dB seviyesine düştü.Tabi spectrum analyzerda da aynı düşme gerçekleşti.

Yukarıda sıralamış olduğunuz maddeler doğrultusunda SONY FH 215R ,TECHNICS SU-V620 ve bizim yaptığımız LM1875 amplimizin ölçümlerini yaptım.Herhangi bir yazım hatası olmaması için her bir işlem için ekran görüntüsü aldım.

Ölçümleri yaparken önce bas ve tiz potları ortada ,Sony'de EQ flat olarak ayarlıydı.Sonra sonuna kadar açarak ölçümleri yaptım.

Şimdi daha net görülüyor ki bizim LM1875 ampli 1. geldi.Technics 2.,benim emektar Sony FH215 ise sonunculuğu elde etti. Tabi bu benim spectrum analyzer ve PPM leri değerlendirmelerim.

Siz de bu görüntülerde isimleri yazılı cihazların ölçümlerini teknik olarak değerlendirirseniz.Yaptığım çalışmaların doğruluğu veya eksikliği hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
 

Ekli dosyalar

  • Prob mute.jpg
    280.7 KB · Görüntüleme: 18
  • Problar açık.jpg
    323 KB · Görüntüleme: 16
  • Sony ses kapalı.jpg
    294.7 KB · Görüntüleme: 15
  • Sony ses sonda.jpg
    296.4 KB · Görüntüleme: 16
  • Sony bas-tiz açık.jpg
    280.2 KB · Görüntüleme: 15
  • Technics ses kapalı.jpg
    289.3 KB · Görüntüleme: 16
  • Technics ses sonda.jpg
    285.6 KB · Görüntüleme: 18
  • Technics Bas tiz açık ses sonda.jpg
    292.2 KB · Görüntüleme: 17
  • LM1875 ses kapalı.jpg
    292.8 KB · Görüntüleme: 17
  • LM1875 ses sonda.jpg
    293.7 KB · Görüntüleme: 18
  • LM1875 Bas Tiz açık ses sonda.jpg
    295.6 KB · Görüntüleme: 17
Ölçüm gidişatları doğru. Ancak kalibrasyon yapılamadığı için ölçüm değerleri doğru olmayabilir.
Yani ölçülen -72db lik gürültü seviyesinin gerçek değeri -72 olmayabilir. Belki -69 belki de -75 tir. Çünkü kalibrasyon için güvenilir bir ölçü aletin bulunmuyor.
Bende hurda bir osilaskop ve antika db metre olduğu için sistemimin kalibrasyonlarını yapabiliyorum.
Yani line in'e 1Vp sinyal verdiğimde bunu 1Vp olarak kaydedip ölçüyorum ve çıkıştasn da 1Vp olarak alabiliyorum. Bu değeri de ölçü aletlerimle doğrulayabiliyorum.
Eğer sen de ölçmüş olduğun bu değerleri örneğin LM1875 li amplinin çıkış gürültüsünü bir db metre ile ölçebiliyor olsaydın ve db metrede de -72 yi görseydin o zaman buradaki ölçümlerin doğrudur diyebilirdik.
Bu denli düşük gürültü seviyesi uyduruk osilaskoplarla ölçülemez. 1mV D/V ölçebilen osilaskoplarla bile sınırlı olarak ölçülüp doğrulanabilir.

Ölçülen cihazlara gelince...
SONY zaten kendi kendine foşurdayan bir cihaz olup bunu sen kulağınla duymuştun. Gürültü seviyesinin yüksekliği de bunu açıkça gösteriyor.
Defalarca belirtmiş olduğum üzere -55db nin altındaki gürültüye sahip bir amplinin gürültüleri duyulmayabilir. Tekcnicsin gürültü seviyesi de --63 lerde olduğuna göre bunun gürültüsünü de duyamazsın. Ancak techicsin gürültü spectrumu duyulabilir bölgede fazla olduğu için bu gürültüler müziğin düşük seviyeli sinyalleri ile karışabilir. (Kirlenir) Böylece bazı sesleri net duyamazsın. Bu yüzden bana dersin ki...
''LM1875'in SESİ DAHA TEMİZ'' Yıkanmış
LM1875 amplinin ton kontrol devresini paylaşırken şöyle demiştim.
PRO TONE CONTROL...
Yani profesyonel sistemlerde de kullanılabilecek çipindirik bir ton kontrol devresidir. Layıkı ile yapılır da uygun kalitede malzemeler kullanılırsa oldukça kalitelidir demiştim.
İşte bu da ispatı. Ton kontrol devresi hemen hemen hiç gürültü üretmiyor.
Az mı köteklemiştim seni bu devreyi yaparken
 

Tabiki kalibre olmadan gördüğümüz dB lere doğru diyemeyiz ama burada benim amacım amplileri aynı ayarlar altında ölçerek birbirilerine göre durumlarını karşılaştırmaktı.Özellikle SONY yi de ekledim ki ölçümlerimizde yüksek gürültülü olan cihazı da görebilecek miyiz diye.En son LM1875 in ölçümünü yaparken şüpheye düştüm.sinyaller diğerleri gibi hiç artmıyordu.Acaba ampli açık ama, hoparlör çıkışları çalşmıyor mu diye müzik verdim dinledim, sonra tamam çalışıyor diye ölçüm yaptım.

Az mı köteklemiştim seni bu devreyi yaparken
İyi de olmuş elinize sağlık.Bir ara her şey karman çorman olmuştu.

O zaman bu durumda Osilaskop devremiz için bu yazılım ile iş görür diyebilir miyiz?Siz Taydin hocaya ulaşabilirsen osilaskoplar hakkında öneriler alablirsin demiştiniz.Ben de sorduğumda hatırlarsanız.Ses evreleri için THD+N ölçümleri gibi ölçümleri de yapabilmek hem de ekonomik olması açısından https://www.virtins.com/ i önermişti.Ben bu multi-instrument TRIAL programını indirdim.Tabi çok karışık.İlk önce kalibrasyonunun da yapılması gerekiyor.Taydin hoca anlatmış ama trial olunca olmuyor galiba.Yani lafı çok uzattım ama sonuçta biz bu tür yazılımlardabu problarımızı yaptığımız devremizle bu şekilde llanarak ölçümlerimizi yapabileğiz değil mi?

Öncelikle en basitten başlayıp bu osilaskop ile basit ölçümleri yapmak istiyorum.Zaten konu başlığımız da buydu.Ama bu süreçte çok değişik bilgiler ,ölçümler öğrendim sizden tekrar teşekkür ederim.
 
Öncelikle şunu belirteyim.
Hiçbir yazılım ile kalibrasyon yapılamaz.
Örneğin adobe belli standartlar ele alınarak hazırlanmış bir programdır.
Adobenin PPM inde gördüğün 0db veya -60db lik seviyelerin senin ses kartının çıkışında da aynı olduğu garanti edilemez.
Ancak adobenin PPM inde görmüş olduğun herhangi bir seviyenin örneğin 0db seviyesinin senin ses kartının çıkışında da 0db (1Vp) olduğunu kanıtlayabilirsen o zaman adobenin 0 değerinin doğruluğunu kalibre etmiş olursun.
Adobenin ölçüm skalası tüm dünya normlarınca doğrulanmıştır.
Yani adobede ölçeceğin çıkış seviyesi -3db ise ve ses kartı çıkışından bunu -3db olarak ölçebiliyorsan kalibrasyonun tamdır.
Bir örnek.
Adobe ile -3db seviyesinde bir ton sesi kaydet.
Bu tonton sesini senin LM1875li amplinde dinle. Dinlerken de LM3915 li PPM ile ölç. Sarı ledin bir altındaki led (-3db ledi) yanıyorsa, kabaca ÇIKIŞ kalibrasyonumuz yapılmış demektir.
NEDEN KABACA?
LM3915 li devremiz 3db lik çözünürlüğe sahiptir. Yani senin çıkış seviyen -3 değil de -2 ise bile bunu PPM ile ölçemeyebilirsin. Doğrulayabilmek için muhtelif seviyelerde sinyal ile test etmelisin.
Aynı şekilde giriş seviyesinin de kalibre edilmesi gereklidir.
Line in girişinden 1Vp seviyesinde bir sinyal girdiğine emin isen ve adobede PPM bunu 0db olarak gösteriyorsa kalibrasyon tamdır.
Özetlersek.
Adobenin ölçüm skalası güvenilir ve doğrudur. Ancak ölçüm yaptığımız değerlerin (Giriş sinyali ve çıkış sinyali) doğrulanmadığı sürece adobe PPM de görülen değerin doğruluğu bilinmiyor demektir.
Bu durumda senin muhtelif deneyler yaparak GİRİŞ ve ÇIKIŞ sinyallerinin eşit olduğuna emin olabilmen gereklidir.
OSİLASKOP mevzusu.
Osilaskop ölçerken senin line in deki sinyalin seviyesini ölçmektedir. Teorik olarak osilaskopun da doğru ölçüm yaptığını düşünebiliriz.
ANCAK...
1Vp sinyal seviyesi girip te osilaskopta 1.2Vp olarak okuyorsak, line in kazancımız fazladır. Eğer 1Vp sinyal girip te osilaskopta 0.7Vp değeri okuyorsak, line in kazancımız düşüktür.
TEMEL KURAL:
Ölçüm kalibrasyonu prensibi gereği girilen sinyal ile ölçülen sinyal artı çıkılan sinyal seviyeleri EŞİT olmalıdır.
Bu eşitlik sağlanabildiği zaman kalibrasyon yapılmış demektir.

NOT:
Aklıma bişii geldi. Senin analog PPM i burada kullanabiliriz.

Eğer analog PPM i iyi kalibre etmişsen yani line ölçümü için redresör girişinden 1V verip ibrede 0db seviyesini tam ayarlamışsan bize referans olabilir.
Bir dizüstü PC ve sinyal jeneratörü programıyla 440Hz 0db seviyesi üret.
Bu PC nin çıkışını LM1875li amplinin bir girişine ver. O girişi seç.
LM li ampline bağlı olan ibreli PPM ile 0db seviyesini kontrol et. Ölçtüğün seviye fazla ise ton verdiğin PC nin çıkış seviyesi ile tam 0db görecek şekilde ayarla.
Böylece osilaskop PC sine girdiğin sinyal seviyesini küçük hatalarla ayarlamış olacaksın.
Daha sonra osilaskop PC sinde adobe ile monitöring ve kayıt yap.
Adobenin PPM i ile 0db seviyesini görünceye kadar line in ayarı ile oyna.
0db seviyesini adobede gördüğün anda kayıt yani girdi ayarların kalibre edilmiş olacaktır.
Daha sonra kaydetmiş olduğun bu sinyali osilaskop PC nin çıkışından LM li ampline girerek aynı şekilde ibreli PPM ile 0db seviyesini görünceye kadar PC nin ses seviyesini ayarla.
Böylece kalibrasyon küçük hatalar dahilinde tamamlanmış olacaktır.
 
Son düzenleme:
Hocam dediklerinizi yaptım.440Hz 0dB wave dosyasını hazırladım ve PPM ile LM1875 üzerinde de 1V gösteriyor.Dizüstü bilgisayarın çıkışından osilaskopun olduğu PC line in girişine bağlantı yaptım.Adobeden 440Hz 0dB dosyayı çalarken osiloskop olan PC de line giriş seviyesini ADOBE PPM monitoringde 0dB olacak şekilde ayarladım.


Fakat osiloskopta görünen PC line girişi 60 seviyesinde iken 0dB (Adobede),osiloskop sinüs eğrisini uçları köşeli oluyor.Eğer Adobede -1 ila 0dB arasında (58 seviye) olursa sinüs eğrisinin tepe uçları ovalleşiyor.Burada ki sorun ne olabilir?

Ayrıca osiloskopta sinus eğrilerinin üzerinde Frekans ve Voltage yazıyor burada 440Hz yazıyor ama 1V görülmüyor .Farklı değerler var.V eff ,Vp-p nin anlamı nedir?


Buraya kadar az çok giriş ve çıkış lar bir volt ayarladık diyelim esas sorun şu oldu.Biz line in girişinden probları bağlamadığımız için CD AUDIO In girişi için aynı işlemleri mi yapacağız.O zaman 0dB e göre ayarlarsak Adobe PPM monitöring de seviye çok yükselmeyecek mi?


Benim kafam çok karıştı
 

Ekli dosyalar

  • Adobe 440Hz 0dB.jpg
    221.6 KB · Görüntüleme: 10
  • Adobe 440Hz 0dB.jpg
    320.8 KB · Görüntüleme: 12
  • 1V 440Hz line in 60 osiloskop sinus tepeler kesik.jpg
    322.5 KB · Görüntüleme: 10
  • 1V 440Hz line in 58 Adobe PPM dB seviyesi.jpg
    290.2 KB · Görüntüleme: 11
Burada kırpılmayı görüyorsun. Ses kartına max seviyenin üzerinde voltaj giriyorsun veya ses kartın bu kadar yüksek seviyede kırpılma yapıyor
Zaten adobede PPM OVERLOAD olmuş yani kızartma olmuş
1Vp demek sinüsün tek alternasındaki tepe değeridir. Eğer sinüsün alt dip değerini de hesaba katarsak 1V luk bir alt değer daha oluşacaktır. Yani 2V tepeden alt tepeye.
Osilaskop zaten bu durumu belgelemiş. 1.99Vpp demiş.
Bu kalibrasyonu 1Vp ile değil de -3db VU seviyesi ile de yapabilirsin.
Biliyorsun ki amatör ses kartlarında 1Vp üst sınırdır.
Yani dizüstünden -3db çıkacaksın.
İbreli PPM de -3db yi göreceksin.
Scop PC ye gireceksin. Adobe izleme durumunda PPM -3db göstermelidir.
Bu durumda bu sinyalin tepeden tepeye değerini osilaskop sana ölçecektir.
Seviyeleri örnek olarak veriyorum. Dilersen -10db sinyal girip -10db kaydedebilir ve -10db okuyabilirsin.
SONUÇ:
Girilen sinyal eşittir çıkılan sinyal olmalıdır.
Girilen sinyal çıkılan sinyale eşit olamıyorsa Line in kazancın 0db değildir. Yani girilen sinyali düşürüyor veya yükseltiyordur.
Bu Win7 sistemde 58 de olabilir 56 da da olabilir sorun değil. Önemli olan girilen sinyal ile kaydedilen sinyal eşit olmalıdır.
Tek bir girişi kullanabilirsin. Yani aktif edebilirsin.
Eğer ses kartın tam tanılanmıyorsa windows mixerde 3 tanesi birden ayar yapabilir. Dolayısı ile line in de ayar yapabiliyorsan diğer girişlerin MUTE edilmesi gereklidir.
Yani TAD'ı seçmişsen onun slideri ile ayar yapacak, diğerlerini kapatacaksın.
 
Son düzenleme:
Şöyle sıra ile gitmek istiyorum hocam.sinyal jeneratöründen 1V 440Hz sinyal verdim.Dizüstü bilgisayar ampli ve ibreli PPM e bağlı .Ampli ve İbrede 0 dB görünüyor.Ama Adobenin PPM inde -18 dB bu nasıl oluyor?
 

Ekli dosyalar

  • P_20210518_214204.jpg
    180.6 KB · Görüntüleme: 7
Şöyle sıra ile gitmek istiyorum hocam.sinyal jeneratöründen 1V 440Hz sinyal verdim.Dizüstü bilgisayar ampli ve ibreli PPM e bağlı .Ampli ve İbrede 0 dB görünüyor.Ama Adobenin PPM inde -18 dB bu nasıl oluyor?
Dizüstü PC nin ana çıkış volume artırılmıştır.
Ana volume seviye ayarı ile kalibre et. Yani kaynak sesin PC de kaç db ise PPM lerde de aynı olmalıdır.
 
@Mr_YAMYAM hocam bugün LM1875 amplide osilaskop ile test yapmak için PC ses kartının kalibresini kontrol ettim.Laptoptan sinyal jenaratöründen 300mV 440Hz sinyal verdim.Ampli PPM -12 dB gösterirken.Osilaskoplu PC de de Adobe Audition PPM monitoring modunda -12dB olarak ayarladım.

Sonra probu X10 moduna aldım.-12dB seviye -55dB gösterdi.Ampli hoparlör çıkışına voltmetre bağladım AC 10V a ayarladım.Sizin dediğiniz gibi ampli ses seviyesini 1V 440Hz de 6V AC olarak ayarlamak istedim.Ancak ampli çıkışı en fazla 4V görünüyor.

Bu ampli tam kapasite ile çalışmıyor mu acaba?
 

Ekli dosyalar

  • ÇIKIŞ 4V.jpg
    188.3 KB · Görüntüleme: 8
  • 0dB 1V.jpg
    158.8 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…