@Mr_YAMYAM hocam buraya size tekrar ettirmemek adına bazı verdiğiniz bilgileri kopyaliyorum
"
Belli bir teknikle yapılacak kabinin yapımı da zor olacaktır. En önemlisi ilgili hesaplamalardır.
Ben kendime göre kabaca 40-50Hz rezonans frekansı için hesaplayıp kabinin çizimini yaptım
Bu kabin özel teknik ile yapılmış bass reflex bir kabindir.
Çok düşük rezonanslarda çalışabilme özelliği ve, son derece lineer bass karakteristiği vardır.
Kabinin yapımından dolayı 200-300Hz ten sonraki yüksek frekanslar kabin içerisinde abzorve edilmektedir (emilmektedir)
Bu sebeple bu kabinler sadece bass karakterli olarak tasarlanırlanırlar.
Bu kabini Hi-Fi sistemlerde kullanmak istiyorsak ön panele bir medium ve tweeter hoparlör takabiliriz. Haliyle bir de iyi kalite hoparlör filtresi kullanmalıyız.
Kabinin temel prensibi, iç içe geçmiş 3 adet kabin gibidir.
En içteki kabin basit anlamda bir bass reflex kabin gibi çalışmaktadır.
Bu kabinin önünden çıkan sesler prensipte 90' faz farkı ile resonans chamber'e ulaşmaktadır. Bu bölgedeki iç kabin içerisindeki delikten gelen bass bileşenler, önden gelen bass bileşenlerle karışarak, ters fazlı bileşenler yok edilmektedir.
(Birbirlerini yok ederler)
Geriye doğru fazlı ve alçak frekanslardan itibaren genliği düşürülmüş frekanslar kalır ki, işte bizler bu frekansları daha iyi duyabilmek için yüksek kalitede cihazlar yapmaya çalışırız.
Kabinin ön taraftan görüntüsü.
Kabinin ön tarafında tam kapalı bir
Panel bulunmaktadır. Bu panel hoparlörü tamamen kapatmaktadır. Hoparlörün titreşimleri bu paneli doğrudan titreştirdiği için, bu panel özel malzemelerden yapılmaktadır.
Biz bu özel malzemelere girmeyip, doğrudan ahşap malzeme kullanabiliriz. Ancak elimizde imkanımız versa 5mm kalınlığında alüminyum panel de kullanabiliriz.
Bu panelin arka kısmına çok iyi izolasyon uygulanmalıdır. İzolasyon malzemesi için daha önce önermiş olduğum 1cm kalınlığındaki OTO DÖŞEME malzemesi idealdir.
Kabin içerisindeki izolasyon da son derece önemli olup, en içteki kabinin iç ve dış yüzeyleri çok iyi izole edilmelidir.
Diğer yüzeyler için kalın malzeme kullanımına gerek olmayıp, kadife gibi bir bez ile yüzeyler kaplanabilir."