PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Mr_YAMYAM ustam
Dün bir önceki iletimi attiktan sonra elimi sürmedim.

Daha önceki iletilerimde yazmıştım; devrenin bir kazanç faktörü var. 1v AC olarak girilen işaret, İC 2b çıkışında 2,5 voltu buluyor. Devrenin kazanç elemanlarını (180k ve 330k ohm) olmaksızın, devreyi sadece redresör olarak kullansak? Bir diğer ilginç sorunda, devrenin sadece negatif gerilime tepki vermesi (opamp in invert ucundan giriş yapıyor çünkü) Siz yazmışsınız; "girişten AC 1vp olarak girilen değer, cikisinda DC 1vp olmalı" öyle yaparsak ne olur? Giriş devresi sadece redresör olsa? Bu durum da UAA mizikcilik yapar. 9 ledin yanması için, için 17 nolu uçta 1,8 v görmesi gerekiyor. Referans uçları üzerinde bir duzenleme gerekir diye düşünüyorum.

Benim osilaskop a erişme olasiligim, bir meteorun dünyaya çarpma olasılığından daha az. Başka çözümler yok mu? Var elbet; bilgisayara kurulabilen test yazılımları var. Ancak ben laptop kullanıcısiyim. Bu meretlerde Line İn (Mavi Jack) bulunmuyor.
 
Şöyle anlatayım da karışıklık olmasın.
Önce doğrultulan gerilim doğru olmalıdır. Yani AC 1Vp ise DC 1V elde edilmelidir.
Elde edilen DC gerilim de doğru olarak ölçülmelidir.
Eğer UAA180 in referans ayarları 2.5V a göre yapılmışsa ya bu ayarı değiştireceksin, ya da LEDlerden hangisi 1V a denk geliyorsa o ledi referans alacaksın.
İlk redresörde kazanç faktörü varsa ref direncini de 180k yaparsan giriş çıkış eşit olur.
Şu örnekle gidelim.
Elinde ibreli DC ölçü aletin var ve 2.5V kademesi var. İbrenin tam sapma durumunda sen 2.5V okursun. Ancak senin için referans gerilimi 1V olmalı ki genel sistemlerdeki 0db/FS değerini referans olarak gözlemleyebilesin.
Haa bir de şu durum var.
UAA nın referans ayarları 2.5V a göre yapılmış olsun. Sen bu gerilime 0db/FS için redresörün kazancını artırarak ulaşabilirsin. Bu durumda referans ölçümün doğru olacaktır.
Ancak UAA nın gerilim bölücülerinin referansa göre kalibrasyonunu biliyormusun. Yani sarı ref ledi yanarken bir alttaki yeşil led kaç voltta yanacaktır. -db ölçeklendirme doğrultusunda giriş gerilimini doğru olarak ölçebiliyorsa yani Vlog alt ledlerde de doğru ölçeklendirilmiş oluyorsa o zaman elbette sorun yoktur.
DIN PPM yapım notlarında alt ölçeklendirme için nasıl uğraştığımızı görmüşsündür.
ÖZETLE:
0db/FS sarı led 2.5V a göre kalibre edilse de diğer ledlerin skala ölçeklendirilmesi doğrultusunda kaç db ye tekabül ettiğini ölçüp de, bunu test edebiliyorsan O zaman dersin ki hah bir alt led -3db dir. ya da kaç ise.
Böylece bir müziği ölçerken o andaki seviyenin kaç db yüksek ya da düşük oldduğunu skalada gösterebiliyorsan zaten sorun yoktur.
NOT:
UAA entegresi çoğu üretimlerde power meter ölçümü için kullanılmaktadır. Güç ölçümlerinde ölçüm zaten relatif olacağı için bir kaç db lik sapma kullanıcılar için hiç önem arzetmez. Kullanıcılar sadece VU metrenin gıpraşmasını seyrederler.

Devrenin sadece negatif gerilime tepki vermesi öneemli bir durum değildir.
NON-INVERTING bir yapıda pozitif alternaslara tepki vererek pozitif alternaslar DC haline getirilir. İnv edilirse negatif olur. Sonuçta bu yapı half wave yani yarım dalga doğrultucudur.
 
Elimdeki imkanlarin yetersizligi nedeniyle bu devreyle uğraşmayı bırakıyorum. Yardımlarını esirgemeyen @Mr_YAMYAM abiye teşekkürlerimi sunarım.
 
Elimdeki imkanlarin yetersizligi nedeniyle bu devreyle uğraşmayı bırakıyorum. Yardımlarını esirgemeyen @Mr_YAMYAM abiye teşekkürlerimi sunarım.
Tühh bee.
Ben de gudurtacak bir arkadaş arıyordum.. Ne yapalım. Artık önümüzdeki maçlara bakacağız
İlerde durumunu ayarlar da birşeyler yapmak istersen beni dürt.
 
Arkadaşlar.
Gezerken bizim @sasen1 in HACI MURAT arabasına rastladım.

2016 yılında hacı murat arabasını tamir ve modifiye etmiştik.
O yıllarda en fazla 120km hız yapabiliyordu.
Daha sonra LM1875 li mercedes araba yapmıştık. Bu araba ile bazı teknikleri ve konforu öğrenmişti.
En son 1 sene kadar önce ise üst sınıf bir araba yapmıştık.
Son 6 yıl içerisinde gelinen noktayı ve hız limitlerini takdir edebilecek kişi yine kendisidir.
 
Yamyam hocam o yılları bu paylaşımını görünce hatırladım.Hiç bir şey bilmeden ampli yapmak ne büyük bir cesaretmiş meğer. O günden bugüne ne çok şey öğrendim senden.Bir de her çalışmamız çok keyifli oldu. Keşke formdaki diğer arkadaşlar da bu senin amplilerden yapıp farkı görseler.Hele en son yaptığımız modifiye amplimi dinlemek çok keyifli.Ön devrelerin tasarımı ne kadar önemliymiş.Ben bu işlere başladığım zamanlarda (seninle tanışmadan önce) hep power ampli katı iyi ise amplinin iyi olacağını sanırdım.Halbuki kazın ayağı öyle değilmiş. Hatırlarsın akai modifiye amplinin ön devrelerini(senin devreler) technics amplinin power amplisine bağladığımızda technics amplinin ön devreleri ile ne kadar fark ettiğini görmüştük. Sonraki testleri mizde de Technics ampliyi mat etmişti.
 
Power amplinin güç bandı ve S/N önemlidir. GÜCÜ değil. Çünkü senin son yapmış olduğun 70W lık STK nın sesini 1-2W tan fazla açabildiğini sanmıyorum. İşte bu güç bandı ve S/N olayı da LM1875 li ampli ile olan farktır.
Her ne kadar LM1875 20W olsa da entegrenin yüksek frekans bölgesindeki kayıplar tolere edilmemiştir.
Tüm bunlar esasen birkaç db lik farklar olarak literatürde ölçümlenmektedir. (Tasarım hataları hariç)
Ben teknik olarak bunlardan bahsederken anlaşılmayabilir. Ancak genel kıyaslama şöyle yapılabilir.
Üç ayrı ampliyi de (technics, LM1875 ve AKAI MOD) tüm ton kontroller DEFEAT (orta) pozisyonda iken dinlersek hassas kulaklarla belki farkı anlayabiliriz.
Eğer seste temizlik farkı olarak duyuyorsak bu tamamen gürültü faktörü ile ilgilidir.
Eğer ön devrelerin gürültü faktörü yüksek ise, bu gürültüler çıkış katı tarafından yükseltileceği için sonuç ÇAMUR gibi diye tabir ettiğin fark olacaktır.
 
Ben şemasını indirip biraz incelemiştim ancak çok karışıktı. Sesi az olan kanalda bozulma vs yoktu sadece az çıkıyordu. Bass karakteristiği ve sesteki temizliği çok iyi değildi tabiiki. Yamyam amplisine göre bu amplinin orta sesleri daha önde geliyordu.

Tamirine girişebilirsem eğer burada konu açmayı planlıyorum.
 
Birilerini gudurtsam da bilimsel bir şeyler yapsak.
Aslında @sasen1 'i gudurtup stereo A-B kayıt tekniğini öğretmek istiyorum ama bu uygulama için bazı ekipmanlar gerekiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…