PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Bu test nasıl bir şey Yamyam hocam
Benim amplimi benim hoparlörlerle dinlerken o yıllarda bazı arkadaşlar gider gelirdi bana.
Bu eseri dinlerken bir arkadaş bir ara LÖBÜ LÖBÜ LÖBÜ diye bir ses duydum dedi ve çok hoşuna gittiğini söyledi.
Eser içerisinde darbuka, bongo ve adını bilmediğim ama bongolo diye hatırladığım bongo'nun 1 metre yüksekliğindeki daha irice bir ritm saz da bulunuyor.
https://turkish.alibaba.com/product-detail/CFC2-10-and-11-congas-drum-60548140161.html

Onlarca enstrumanın bir arada çaldıkları bir eserde bazı enstrumanlar ATTACK (Yanlış değilsem) yaparlar.
Bu attack eserin ritm akışına göre senkronize gittiği için çoğu eserlerde diğer enstrumanlarla karışabilir. (Aynı ritmde çaldıkları için) Ayrıca orkestranın diğer sazları da bu duyumu etkileyebilir.
Ancak bu bongolo olarak bildiğim bu enstrumanın attack sesi eserin bir yerlerinde hem darbukadan hem de bongo'dan ayrı olarak duyulabiliyordu.
İşin ilginç yanı arkadaşın kendi müzik sisteminde bu sesi duyamaması idi.
Halbu ki o da plaktan dinliyordu ve ses sistemi oldukça pahalı idi.
Defalarca yaptığımız testlerde hiçbir arkadaşın ses sisteminde bu LÖBÜ LÖBÜ LÖBÜ seslerini tam olarak algılayamadık. Ağırlık olarak darbuka veya bongo duyulabiliyordu.
Ancak benim ses sistemimde bu LÖBÜ LÖBÜ LÖBÜ (Bongolo'nun atağı) Bariz anlaşılabiliyordu.
 
Son düzenleme:
Tamam hocam yarın bir dinlerim bakalım duyulacak mı bende de
 
@Yunusgr
Yu tub'daki eser ile benim yüklediğim eseri senin amplide bi test et.
Sonra yorumlarını yaz.
 

Ekli dosyalar

  • B ISTE.ac3.zip
    4.8 MB · Görüntüleme: 5
@Yunusgr
Yu tub'daki eser ile benim yüklediğim eseri senin amplide bi test et.
Sonra yorumlarını yaz.


Hocam arada uçurumlar kadar fark var
Youtube videosundaki müzikte neredeyse hiç tiz ses yok.
Gönderdiğiniz dosyada ise ilk dikkatimi çeken şey tizler oldu. Şıkır şıkır geliyor.

Sonra bu iki müziği de Audition'a gönderdim, Youtube videosundaki müzikte 6 kHz den sonrası komple yok. Sizin gönderdiğinizde 22 kHzlere kadar var görünüyor.

Gönderdiğiniz kayıtta müzik girmeden önceki gürültülü ve plağın hışırtısı müzik boyunca devam ediyor sanırım. Bu gürültüde yumuşak denilen basslardan da mevcut Hum mu ne deniyordu hatta. Ama bunu duymak için loudness+ volume seviyesini yarıya kadar açtım. Çok aşağı seviyede olduğu için duymak zor.
 
Yamyam Hocam bu vurma çalgılar tını sazları oldukları için boyutlarına göre değişik tınıları vardır.Burada benim duyduğum sol kanal ağırlıklı latin ritmi atan bongo var.Sizin arkadaşınızın amplisinde duyulmayan ama sizin amplide duyulanın ne olduğunu bilemediğim için bir şey diyemeyeceğim.
 
Eser plak kaydıdır. AC3 sıkıştırma için band genişliği 19kHz civarıdır.
Plak hışırtıları ecik fazla olduğu için sadece hafif olarak strach filtresi uygulanmıştır.
Ancak genel kayıt kalitesi plak kaydı olmasından ziyade benim tasarımım olan RIAA pikap önkuvvetlendirici karakteristiğinden kaynaklanmaktadır.
Bongo sesleri genellikle mid ağırlıklı ve her sistemde duyulabilen seslerdendir. Ancak bass bileşen içeren bazı ritm sazlar da vardır ki eğer kayıt doğru yapılmışsa bu tür sazların TINI'larını (Tüm frekans bandını) iyi kalite sistemlerde insan kulağına duyurabilmek mümkündür.
Örneğin benim bongolo dediğim enstruman (CONGA) temelde mid ağırlıklı saz olsa da, sanatçının çalma yorumuna göre bass ses bileşenlerini de üretebilir.
Bu bass sesler aslında sazın fundamantel frekansından ve doğal frekans responsundan daha alt frekanslarda da olabilmektedir.
Ancak bu alçak frekanslı bileşenlerin genliği çok çok düşük olduğu için, ancak benim Yunus'un grundig amplisinde veya senin amplindeki gibi cihazlarda yeterince yükseltilebilir ve insan kulağına duyurulabilir.
Tabii ki insan kulağının duyabilmesinin yegane şartı hoparlörlerin bu frekans bileşenlerini yeterince verebilmesidir.
Ben her ne kadar bu enstrumana CONGA demiş olsam da, yanılgı payım da olabilir. Çünkü eser içerisinde bass ağırlıklı bir davulun el ile çalınması da söz konusu olabilir.
Bu davul ile conga aynı anda aynı ritmi atıyorsa, elbette her iki enstrumanı ayırt edebilmek oldukça zordur.
İşte arkadaşlarımın gudurma sebepleri kendi sistemlerinde 30Hz gibi alt frekansları yeterince duyamamasından kaynaklanmaktadır.
 
Bende şu örneği verebilirim sanırım Bu müziğin test amaçlı kullanıldığını görmüştüm daha önce. Tabi buradaki bass bileşenlerini ayırt etmek daha kolay.
 
Sanırım bass gitar ağırlıklı.
Parmak ile çalındığında daha alt frekanslı bileşenler elde edilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…