Bence windows sadece elin mahkum ise kurulur. Mesela çalıştığın firma sana Altium şema/pcb projesi gönderiyor. Veya devre simulatörü çalıştırman lazım ve o da sadece windows da çalışıyor. Onun dışında en iyisi Linux. Ne zaman windows'da iş yapmam gerekirse attan inip eşeğe binmiş gibi oluyorum
Benim findows üzerine sadece iki yazılımım var.
İlki adobe audition programı.
Yıllar önce bir arkadaşla ortak video capture kartı almıştık. Paket içeriğinde adobe audition ve birkaç uygulama daha bulunuyordu.
Emekli olunca adobe audition u alıp diğer donanımları arkadaşıma bırakmıştım.
İkincisi ise öğrenciler için promosyonlu olarak 100$ a satılan PROTEUS PCB programı. Fazla seçeneğim olmadığı için kütüphanesiz olarak almıştım.
Yıllar sonra proteusu iyice anladıktan sonra yetkili satıcı ile görüşme şansım olmuştu. Kütüphanesini de almak istemiştim.
20.000$ diyince gudurmuştum.
Şimdilerde bu programları pek kullanmıyorum. Esasen elektroniği ve arşiv çalışmalarımı da bıraktım.
HDD FORMAT videosunda kullanılan program 1999 yılında WD 40GB HDD ile birlikte verilen FLOPPY DISKET ten öğrenmiştim. Tabii ki o yıllarda çok cebelleşmiştim. Programın mantığını çözebilmem bile birkaç yılımı almıştı.
Daha sonra WD in resmi sitesinden birkaç utulity daha indirmiştim. Birleştirip bootable bir CD yapmıştım hala da kullanıyorum.
https://support.wdc.com/downloads.aspx?p=3&lang=tr&i
Videodaki BOOT CD'si kendi derlememdir.
DLG (Data life Guard) programı son derece basit, ancak bir o kadar da yararlı bir program idi. HDD nin MFT tablosunu geniş tutuyor, herhangi bir sıkıntı yaşatmadığı gibi sistem son derece stabil ve hızlı oluyordu.
Windows XP ve Win7 de kurulum esnasında C diski öncesinde ayrılan (XP de 8MB, Win7 100MB) partitionu ayırmıyor, sistem kurulumunu stabil bir şekilde formatlanmış alana kurmamıza izin veriyordu.
@ozgurece35 in PC'sine kurduğum XP ve UBUNTU STUDIO işletim sistemleri ile o uyduruk CORE 2 DUO E8200 işlemcili PC IDE HDD ile tabiri caizse uçuyordu.
Linux ile tanışmam sanırım 2000 yılında GELECEK BİREYSEL LINUX adlı sürümle olmuştu. O yıllarda en revaçta windows Win98 idi.
Bu linux sürümünü satıcıdan paket halinde almıştım hala saklıyorum.
2009 yılından sonra farklı linux sürümleri ile biraz aşina olduktan sonra neredeyse 2012 yılından beri linux kullanıyorum.
Yalnız bu SSD inanılmaz bir fark yaratıyor. Benim 10 senelik windows makinaya herhalde şöyle bir 5 sene daha ömür katmıştır. Daha önce eşek idi şimdi cins eşek oldu
Aslında SSD sadece erişim hızı ve BURST hızı ile fark yaratır. En önemli faktör erişim hızıdır. HDD lerde 15ns civarında olan erişim hızı, SSD lerde onlarca hatta 100 lerce kat daha hızlıdır.
Okuma yazma hızı ise veriyolunun BURST hızına bağlı olup tahminimce O PC de 230-250MB/sn civarı okuma yazma hızı olabilir. Aynı porttan iyi bir HDD ile alınabilecek max. hız 160MB/sn civarıdır.
Ancak SSD ler sıklıkla yazma okuma gerektiren yerlerde çok çabuk ömürlerini bitirirler. Bu sebeple başka bir disk ile desteklenmeli, örneğin video rendering gibi CACHE gerektiren bir iş yapılması gerekiyorsa, TEMP klasörü oluşturulmuş başka bir HDD kullanılması tavsiye olunur.