Per.Sat.Hiz.Bed adı altındaki soygundan haberdarmıyız?

Evet eğer SEDAŞ'tan elektriği özel tüketici statüsünde satın almıyorsanız ( Yıllık 30MWh ve üstü tüketiciler için ) kaçak kayıp bedeli almıyor.

SEDAŞ TEİAŞ'tan elektriği satın alıyor ve son kullanıcılara satıyor. Örneğin, SEDAŞ TEİAŞ'tan 100 birim elektrik slıyor ama sedaş abonelerinin total faturası 93 birim çıkıyor varsayalım. SEDAŞ aradaki farkı diğer özel müşteri ve farkında olmayan bazı ev abonelerine yüklüyor.

Durum ev aboneleri için yersen lokantası misalidir :)
sedaş farkında olmayanlara yüklüyormuş. Ayedaş farkında olanlara da yüklüyor( örneğin bana:) )
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşlar konu bayağı geniş kapsamlı aslında:

mevzu özelleşmeler ile başlıyor aslında:

daha önceden bütün fiyatlar (giydirme usulü) olarak hesaplanıyor idi.

Her elektrik faturasında TRTye para ödediğimizi kaç kişi biliyor mesela?

Elektrik dağıtım şirketleri alalacele özelleştrildikten sonra kayıp kaçağın kime ne oranda yansıtılması v.b. bir sürü bedeller problem oluşturmaya başladı ve sonunda her yıl EPDK yeni düzenlemeler ile çıktı ortaya :

örneğin 01.01.2011 den önce Sanayii tarifesinden enerji tüketen büyük aboneler Serbest Tüketici olup bağlı bulunduğu X EDAŞ tan enerji satın almayı bıraktığında kara geçerken bunun önü kesildi. 01.01.2011 den itibaren EPDK yeni düzenlemeler yapıp bu birim fiyatlar ile oynayınca hepsi mecburi ( TEKEL ) olarak X EDAŞ lara geömek zorunda kaldılar:

Ha EPDK doğru mu yaptı yalnış mı yaptı bu ayrı bir tarafta kalsın

01.01.2011 den önce sayaç değişimi bedeli alınmıyordu artık alınıyor örneğin.

Serbest tüketici abonelerinin sayacını X EDAŞ lar okuyup denetimini yapıyorlardı: örneğin artık sayaö okuma bedeli alınıyor v.s. v.s

bu arada bu bedellerin oranlarında oynama oldu ama faturaya totalde yansıyan bir değişme yok bildiğim kadarıyla.
total geleni kwh ta bölün kkwh net bedeli aynı sayılır.

Gelelim asıl kayıp kaçak bedeline :

Kayıp kaçak bedeli (TEİAŞ tan enerji aldıktan sonra)herhangi bir şekilde faturalandırılamayan tüm kayıplardır.

bunu kime yüklemek lazım bu türkiye genelinde herkese eşit yükleniyor idi bu zamana kadar (bildiğim kadarı ile halen öyle)
bu özelleştirmelerden sonra ileleyen dönemlerde nasıl olacak yapılmak istenen LOKAL yada Bölgesel ücret ayarlanması (Özel EDAŞ lar bunu istiyor) aslında abonelerde istiyor. bu yapılır mı biraz zaman alır.

bunca hesap farklılıkları v.s. v.s bu iş nereye gidiyor._?
bu iş aslında dağıtım işi ve perakende satış bedeli kayıp kaçak bedeli v.b. bedeller net olarak ayrıldıktan sonra EDAŞ lar yalnızca teknik işlemleri yapacak elektrik satışı TEKEL olmayacak yıllık 300 mwh olan sınır ev abonelerinin bile istediği elektrik üreticisinden enerji almasına kadar gidecek. yani siz teknik olarak X EDAŞ tan enerji alacaksınız ama faturayı X enerji firmasına ödeyebileceksiniz.

EPDK tarafından asıl yapılmak istenen de bu. Ev abonelerinin bile istediği enerji TOPTAN Satış firmasından enerji satınalabilmesi (tabi yalnızca elektrik değil sırada doğalgaz var)

Devlet neden özelleştirdi buraları yarın isteyen istediği yerden elektrik alabilecekse işin içinden TEKEL çıkıyor istediği fiyata satamayacak v.b.

Aslında kısaca anlatmaya çalıştım :) anlayacağınız mevzu karışık arkadaşlar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,071
Mesajlar
922,995
Kullanıcılar
451,352
Son üye
mrt8ydn

Yeni konular

Geri
Üst