Pi - Pd - Pid Hakkinda Bİlgİsİ Olan Arkadaslar

general

Üye
Katılım
26 Şub 2007
Mesajlar
80
Puanları
1
Yaş
38
arkadaslar pıd bilen arkadaslarmıza bir sey sormak istiyorum piyasada EN çok PID KONTROL kullanıyor . ama suda bir gercek pıd baska türlü kullananlarda PI TİPİ kullananlar PD TİPİ KULLANANLAR . Bunu normal olarak kullanılan PID kontrol'den farkı nedir ? merak ediyorum... bilgisi olan arkadaslarımıza şimdiden tesekkür ediyorum...
 
Bildigim kadarıyla PI kontrol daha çok tembel sistemlerde( kontrol değişkenine geç tepki veren sistemler) kullanılıyor buna örnek olarak sıcaklık kontrolünü verebilirim, D faktörü ise(türev faktörü) ani değişimlerde hemen tepki verilmesi gerektiginde, bu toplam devreye P ve I dan daha baskın olarak çıkışı etkiliyor.
 
PI kontrol ün transfer fonksiyonu asaigdaki gibidir:
V0(s)/Vi(s)= [(R2R4)/(R1R3)]+(1/s)[R4/R1R3C2]

kestirme yazımla toplamin birinci bolumune Kp 1/s ile carpilan bolumune ise Ki denir
(yani dogrusal katsayı ve integral katsayıları)
görüldüğü gibi bu sabitler kontrolorun icindeki direnc ve kapasitörler ile ayarlanabilir. PID kontrolörün de ise devreye kaskad yapıyla bir türevlendirici eklenir. sabitler toplamı olarak PI ve PID kontrolorlerini yazarsak:
PI:
V0(s)/Vi(s)=Kp+(Ki/s)
PID:
V0(s)/Vi(s)=Kp+(Ki/s)+(Kds)
şeklinde yazılabilir. görüldüğü üzere PID leride giriş çıkış oranı türevlendiricinin etkisiyle daha yüksek çıkacaktır. transfer fonksiyonundaki bu hassasiyet kontrolörün cevap hızını arttırır ve offset değerine hızla ulaşmasını sağlar. sistem stabil noktasında sabit offset değerine erişebilir. PI kontrolünde ise bu süreç daha yavaş olduğu gibi stabilite noktasının ardından sistem genelde offset değerinin altında kalır. tabi bu durum küçük ayarlamalarla uygulama bazında çözülebilir. Isı kontrolü gibi yavaş değişkenlik gösteren durumlarda PI yeterliyken basınç, benzin istasyonlarında akaryakıt seviye kontrolü v.b. gibi giriş sinyalinin hızla değiştiği durumlarda PID tercih edilmelidir. en basit uygulamalarda ise sadece giriş sinyalini doğrusal ivmeyle offset değerine yakınsamak için sadece P-tipi kontrolör kullanılır.

İncelediğiniz sistemlerde D katsayısının sıfırlanmasıyla bir PID kontrolorunun PI gibi kullanılmasının sebebi genelde PID tipi kontrolörlerin yaygınlığı ve PID den P, PD,PI, gibi farklı kontrol sistemlerinin elde edilebilmesidir.
 
arkadaşlar bir motorun çekeceği akımı kontrol altına almak için pid kullanabilir miyim?akıma referans aralığı versek belli aralık dığına çıktığında sistemi durdursa.yardımcı olursanız sevinirim.
 
uysalb ' Alıntı:
arkadaşlar bir motorun çekeceği akımı kontrol altına almak için pid kullanabilir miyim?akıma referans aralığı versek belli aralık dığına çıktığında sistemi durdursa.yardımcı olursanız sevinirim.

Yaptığın sadece set oluşturmak set değeri aşılınca motor devreden çıkıcak bunun için pid kontrol yapmana gerek olmadığını düşünüyorum.
 
aslında aklımda akım sensörüyle - tabi bulabilirsem- akımı okuduktan sonra akım sensörünün vereceği gerilim değerini komparatörle karşılaştırarak belli bir değerin arasında iken komparatörün lojik 1 vermesini sağlamak.ama karşılaştırma işleminde akım benim istediğim değerin altına düştüğünde lojik 0 ı alıyorum fakat istenilen değerin üstüne çıktığında lojik 1 üretmeye devam ediyor.bu problemin içinden komparatörle çıkamayınca aklıma pid geldi.komparatörle yapabilirsem ne ala
 
elimkonun sitesinde pid ile ilgili güzel bir döküman var. yararlanabilirsiniz.
katalog.elimko.com.tr
 
Bende bi dosya eklicektim ancak dosya nasi ekleniyor bulamadim..yardimci olurmusunuz?
 
Yaptığın sadece set oluşturmak set değeri aşılınca motor devreden çıkıcak bunun için pid kontrol yapmana gerek olmadığını düşünüyorum.

PID=ORANSAL-İNTEGRAL-TÜREVSEL kontrol yapmak istemiş olduğun kontrolün hassasiyeti overshoot yada salınımı cevap verme sıklığı şiddeti istenen şartlar nelerdir onlara göre bir kontrol elemanı kullanırsan istediklerine ulaşabilirsin bir motor kontrolünde PID biraz fazla gelebilir tekrardan gözden geçirip değerlendimeni tavsiye ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,679
Son üye
kenan7777

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst