pic plc

mig

Üye
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
4
Puanları
1
PIC16F648-PLC ANAKART
Programlanabilir lojik kontrolörlerin kullanılmaya başlanması, 1970'li yılların başlarına
dayanır. 1970 li yıllarda sanayi uygulamalarında kullanılmaya başlanmış ve son yıllarda
FESTO, MITSUBISHI, SIMATIC, TOSHIBA, SIEMENS ve daha başka birçok firma tarafından
programlama mantığı birbirine çok yakın, kendi aralarında değişik üstünlükler ile ayrılan
PLC sistemleri geliştirmişlerdir.
Yeni bir sistemin imali için kumanda devrelerinin tasarlanması oluşturulması, montajı
ve bağlantıları, herhangi bir olumsuz çalışmada yapılacak müdahalenin uzun zaman alması
düşünüldüğünde bunların yerine sadece PLC programlama ile çözüm üretilmesi çok büyük bir
avantaj sağlamıştır. Bu da PLC' leri endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçilmez bir unsuru
haline gelmiştir.
Bende Teknik Öğretmen olarak PLC mantığını göz önünde bulundurarak, maliyeti ucuz,
hem PLC mantığını hem de mikro kontroller programlama mantığının öğrenilmesi amacı ile
PIC16F648-PLC ANAKART' ını geliştirdim.
PIC16F648-PLC ANAKART' ı PIC16F648 mikro kontrolleri, port sayısından tasarruf için
paralel bilgiyi seri bilgiye dönüştüren 74165 entegresi, seri bilgiyi paralel bilgiye dönüştüren
TPIC6B595 entegresi kullanılarak, 8 bit giriş 8 bit çıkışlı olarak yapılmıştır. Anakart üzerine
yerleştirilen COMPIM seri port ile Giriş- Çıkış modülleri eklenerek Giriş- Çıkış port sayısını
artırılabilir. PIC16F648-PLC ANAKART' ı ile PIC16F648’in hafızasının kapasitesine göre 16-24-
32……n sayıda Giriş-Çıkışı olan PLC uygulaması yapılabilir. Uygulama kartının diğer bir
özelliği ise PIC16F648 mikro kontrollerini yerinden çıkartmadan yazılan programın
yüklenmesini ve yüklenen programın çalışmasının gözlemlenmesine imkan sağlamasıdır.
Harici giriş sinyali uygulamadan her bir girişe yerleştirilen dokunmatik butonlarla puls sinyal
girişi ya da 8bit SW1 on-off deepswitch ile sürekli logic “1” tetiklemeleri sağlanmaktadır.
PIC16F648-PLC ANAKART' ı üzerinde PIC mikro kontrolörlerinin boşta kalan portları
değişik uygulamalar yapılabilmesi için ICSP konnektörüne bağlanmıştır.
PIC16F648' in yerine PIC 16F84 ya da PIC 16F628 mikro kontrollerleri kullanılabilir.
ZDG Design | PIC16FXXX | Yapım Aşamasında! sitesini ziyaret ediniz.
ZDGPLC sitesini ziyaret ediniz.

devrenin şemaları ekleyemedim. enkısa zaman da ekleyeceğim. ama resim olarak ZDGPLC sitesinde mevcut.
yazılım konusunda emeği geçenlere teşekkür ederim. her ne kadar donanım konusunda bana teşekkür edilmese de.
 
S.A.
Sİtenizi daha önceleri bir kaç defa ziyaret etim. Hoşbir çalışma elinie sağlık. Fakat pic olarak 16f877 ve 18f452 serisi microchipler kullansanz dha iyi olmazmıydı.
Akıl verme para ver şeklinde anlamayın
ben 16f877 ile port çoğullamasız yaptım ufak tefek eksikleri var (dı oldu) tabiki. Ama malesef geçen aradaş format atarken osyaları yedeklemiş soğolsun yeniden çizmem gerkiyor akılsız başın derini çekeceğiz


Sitenizi inceledim Murat Uzama biraz sitemkar davranmışsınız tabi haklı olabilirsiniz ona bir şey diyemem. Ama bunu geliştirip yayınlaya bilirsiniz. Örneğin M.Uzam asm deplc için makrolar oluşturmuş sizde vb yada başka bir yazılımda plc yazılım makroları yapabilirsiniz. Takip edilmekte güzeldir
Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
A.S.
"M.Uzam asm deplc için makrolar oluşturmuş " diyorsunuz. oradaki oluşturulan makrolar PİCBİT programını biliyorsanız onun içinde zaten dosya olarak bütün komutların makroları var. yeniden yazılmış makrolar değil



Bu projede yola çıkışım okullarımıza faydalı olabilmekti. benim tek istediğim yapılan çalışmalarım karşısında en azından yayınlanan makalelerde bir teşekkür.

hazırlanan asm çalışmalara gelince zaten 2007 de 16F84 ile yapılmış PLC kartında denenen birçok çalışma var. 2007 den önce bu projeye ilk başladığımda 2000-2001 den pic bit plc sistmleri ile çok uğraştık. 2003-2004 te değişik bir mantıkla çalışmalara devam ettik.

her şeyi ben yaptım mantığı ile çıkılması beni üzdü. eğitim için projelerden birçok üniversite mezunu arkadaşım faydalandı ve çoğu ile hala görüşürüz.
bitirme tezlerinde teşekkür ettiklerini söylediler. BU EMEĞE SAYGIDIR. bende bilgi esirgemesi kesinlikle olmaz. yine bildiğimi sorana isteyene esirgemeden veririm.

neden port çoğullaması?
bir pic ile 8 bit,16 bit, 24 bit, ......128bit giriş çıkış yapabilmek. yoksa 2003-2004 te bitirdiğim 877li 8 bit b portundan giriş 8 bit d portundan çıkış olacak şekilde ilk PLC ünitesini üretmiştim ve özellikle sanayi cihazlarında kullandım. çok da güzel parasını kazandım.
 
Son düzenleme:
S.A.
Dostum başndan sonuna kadar emeğini savunduğun için seni tebrik ediyorum ama ne yaparsınki günümüzde böyle şeyler olmakta Sen büyük ol Allah sana mutlaka bir gün mükafatını verecekin. Çalışmaya ve üretmeye devam çalışan ve üreten insanlar olarak geriye değil ileriye bakalım. Geriye sadece geçmişte neden ve nasıl hatalar yaptım diye örnek almak için bakalım. Çok koşturmalıyız paylaşarak üreterek ve birbirimizi destekleyerek büyümeliyiz. Allah emeklerinde sana ve cümlemize yardımcı olsun.
 
Hocam elinize sağlık, çok güzel çalışmalar. PLC'lere o kadar paralar yatırılmasına anlam veremiyorum , şemalarınızı inceleyeceğim özellikle koruma yöntemlerinizi merak ediyorum.

Ayrıca piyasada yerli üretim PLC var mıdır?
 
birşey soracağım size bana yardımcı olursanız sevinirim ben bu pic biti yapmıştım.(16f84 lü olanı) devreyi snayide kontaktörlü bir ortamda çalıştırdım ve pic resetlenip durdu bu işin üretimini yapan ustalarımdan bu problemi nasıl çözdüklerini anlatmalarını rica ediyorum bu arada girişlerim opto ile izolelidir.
 

S.A.
Sn camby tabiki yerli üretim plcler var bunlar:
BKS plcler kullandım S700 benzeyen ladderi var

ARTECH PLC basic tipi programı var.

GEMO Gemonun akıllı röle plc tarzı uygulaması

Başka varmı tam olarak bilmiyorum Kolay gelsin.
 
Başıma gelmedi ama bildiğim çözümleri söyleyeyim:
Girişlerden önemlisi kontaktöre giden çıkışlar izoleli olmalı. Kontaktöre giden yolu opto ile izole edip , en önemlisi de kontak bölümü ile pic bölümünün beslemelerini ayırmak gerekiyor. Kontaktörün hem bobin hem de kontak uçlarına da ayrıca koruma devreleri yapılabiliyor. Bu konu ile ilgili başlıklar var. Genelde Röle ve pic diye aratınca bu tip sorunlar ve çözümleri tartışılıyor.
 
özellikle en önemli nokta yazılım.donanım olarak opto izole en ideal çözüm. 16f84 te bu sıkıntı çokça yaşanıyor. şemaları incelerseniz orada sadece girişlerde 5volttan yüksek girişlerde izole var.izolesiz girişlerde sıkıntıyı çokça yaşadım. devre 16f628 ve 16f648 de çok güzel çalışıyor. 16f84 te tetikleme sıkıntıları çıktı onu da yazılımla gidermiştik. ama yazılımdan ziyade donanımı tercih ederim. en son seriporttan asm yazılımı yaptıktan sonra derleyerek doğrudan pice yükleyen yükleme esnasında devreyi durdurup yüklemeden sonra otomatik simülasyona devam ettiren tamamen yerli, hem şemayı hemde programı en kısa zamanda yayınlayacağım. şu sıralar aynı anda 7 farklı projeyi birden yürüttüğüm için gecikme oluyor bunun için de ilgilenen arkadaşlardan özür diliyorum.
 

kontaktörlü devreleri sürmek için mutlaka röle üzerinden tetiklemelisin.röle bobininide bir tansistörle ya da piyasada bol miktarda bulunan ucuz olan uln 2803 entegresini (8 bit tampon) kullanarak sürersen sıkıntın gitmiş olur. benim şemalarda incelersen girişler optolu çıkış röleleri uln 2803 ile sürülüyor. rölelerin tetiklenmesi ile EĞER BOBİNLİ BİR CİHAZ çalııştırıyosan ki kontaktor bobinli DC tetiklemelerde röle bobinlerine bağladığımız ters diyot gibi RÖLE kontaklarına da ters diyot atmanı tavsiye ederim. çünkü pic tetikleme yaptığında bobin dalgalanmalarından etkileniyor. mutlaka röle kontaklarına da ters diyot atman gerekli. o zaman sıkıntı kalmaz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…