PIC16f628 in Ayaklarındaki Gürültüyü Nasıl Kesebilirim?

hosiminh

Üye
Katılım
16 Ara 2009
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
39
Elimdeki 16f628 ile kendi tasarladığım devrede A PORT unu komple giriş B portunu da komple çıkış yaptım ve dahili osilatör kullanıyorum. B ayaklarından 3 çıkış mevcun b0 b1 b2 bunlardan led yakmak istiyorum fakat bu led yakma işinde a ayaklarının hepsini giriş olarak ayarlamak zorundayım farklı kombinasyonlar yapabilmek için. Fakat hal böyle olunca bırakın MICRO CHIP in bahsettiği 2v-5v aralığını bu giriş portlarına elimi bile değdirsem çıkış portları hemen programı işlemeye yani çıkış vermeye başlıyor. Buradaki problemin kaynağı sizce ne olabilir giderebilir miyim ???yardımcı olursanız çok sevinirim hepinize iyi çalışmalar arkadaşlar.
 
Çok ta iyi anlamam ama, öğrenmeye çalışıyorum. Gördüğüm devrelerde, Pic girişlerini, bir dirençle ( genelde 10K) + uca bağlıyorlar.Butonu da - ye bağlıyorlar.Ya da tam tersi, 10k ile - ye bağlayıp, butonu + ya bağlıyorlar. - ye bağlama işine sink, + ya bağlama işine source diyorlar. Böylece, boşta kalan pinler( buton basılı değilken, sonuçta boştaki pin oluyor) kararsız kalmamış oluyor.
Bahsettiğiniz şey tam olarak bu mudur, sorununuzu çözer mi bilmiyorum.
 
Aslında dediğin şey mantıklı bir açıklama mustafa fakat öyle bir iş yaptırmak zorundayım ki ben bu devreye buton vs olmayacak giriş bacakları mesela +1.5v a bağlı olacak voltaj 5v a çıktığında (devrenin durumuna göre ki bu kıstası ben belirleyeceğim) A portunda hangi ayağa bağlamışsam bu kabloyu o ayak lojik 1 olacak ve örneğin b1 bacağındaki led yanacak. Oraya evet dedidiğin gibi buton koyabilirim şayet bu pic bir başka devrenin kontrolünde çalışacak ama yine de önerin için çok teşekkür ederim. İlk defa birisi soruma yanıt verdi bu forumlarda :)
 
Merhaba
Ben genel olarak dijital sistemlerde olsun PIC'li devrelerde olsun kesinlikle pull up veya pull down dirençleri kullanırım.Gerek PIC'e gerekse diğer CMOS devrelere de giriş yaparken voltaj da müsait ise(çünkü 0.6 volt kayıp oluyor) 1n 4148 ile girerim.Çok hassas devreler tasarlayacağınız zaman da optokaplırlı elemanlar kullanmanızı önereceğim.Kolay gelsin.
 
giriş bacakları mesela +1.5v a bağlı olacak voltaj 5v a çıktığında (devrenin durumuna göre ki bu kıstası ben belirleyeceğim) A portunda hangi ayağa bağlamışsam bu kabloyu o ayak lojik 1 olacak ve örneğin b1 bacağındaki led yanacak.

Pic girişi için 1.5 volt, lojik seviye bakımından kararsız bölgede kalan bir değer, o yüzden devren kararsız çalışır.


Normalde portu 0 olarak algılaması için port girişinde 0.6 voltun altında bir voltaj olmak zorunda( Port tipine göre küçük oranda değişir, daha detaylı bilgi için datasheetine bakılmalı)


Bu koşulu sağlayamıyorsan, Mustafa6106'nın önerisini değerlendirebilirsin, ya da bir iki ek komponentle seviye kaydırman gerekecek.

Kolay gelsin.
 
cevaplarınız için çok teşekkürler denediğim yöntemlerden birçoğunu yazmışsınız aslında soruyu döküman falan ekleyemediğim için açık anlatamamışım şimdi farkettim fakat olayı çözdüm eğer örnek bir devre koyacağım konu açıp çok basit birşey ama pic in reel dünyada biz kullanıcılara yaşattığı o karın ağrısı kararsızlıkların birçoğuna çözüm olacaktır. en azından öyle umuyorum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst