pic16f877 ye dc motor bağlama

evet. sakıncası? ben PWM komutunu kullanabilmeyi çözmeden önce direk on of sürelerini hesaplayarak yapıyordum sonra elektronik hocam Pwm i kullan dedi.
 
arkadaslar picle 3 tane 12 v dc motor kontrol etmem gerekiyor bunların bağlantısını nasıl yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim acil cevaplarınızı bekliyorum...

Öncelikle 12V DC motorun, bağlayacağın yükte çektiği akımı bilmeden ve 1 motor için yorum yapıyorum:

1- Anlık akımın 1.2A, sürekli akımın 600mA civarlarında ise piyasada oldukça rahat bulabileceğin L293D push-pull 4 kanal diyotlu motor sürücü entegresini kullanabilirsin.
2- Çekeceğin akım 4A civarında ise L298 4 kanal full-bridge motor sürücü entegresini kullanabilirsin.
3- Çekeceğim akım değerleri bunlardan da yüksek ise, çeşitli motor sürüş yöntemleri var (Darlington,H-bridge, push-pull gibi). Örneğin darlington, güç transistörünü sinyal transistörü ile sürme mantığı ile çalışır ve kazanç her bir transistörün kazancının çarpımı kadardır. Bikaç projemde motor sürücülerini bu yöntem ile tasarlamıştım.

Şimdi gelelim PWM olayına. Şimdi herkes yazmış PWM ile sür. Güzel fikir, katılıyorum fakat PWM (Pulse Width Modulation) yani darbe genişliği modülasyonu mantığı ile çalışır dolayısıyla sinyal işleme tekniğide denebilir. Çoğu picte PWM çıkışı mevcuttur fakat PWM i direk motor sürmede kullanamazsınız çünkü PIC'in bir portundan 20mA civarında bir akım çekebilirsiniz. PWM i motor sürücününüzün tetiklemesinde ya da aktif/pasif portunda kullanabilirsiniz. 1 ve 2 'de geçen entegrelerde çıkışı aktif veya pasif eden Enable girişleri mevcuttur. PWM bu girişlere uygulanabilir.

Otomasyon"www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1330.pdf"]L293D[/URL]
Otomasyon"www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1773.pdf"]L298[/URL]
Darlington bağlantı

Teşekkürler..
 
evet. sakıncası? ben PWM komutunu kullanabilmeyi çözmeden önce direk on of sürelerini hesaplayarak yapıyordum sonra elektronik hocam Pwm i kullan dedi.

digital outputla pwm üreteceksen eğer ölçtüğün zamanlar için kesme de kullanman lazım. Bu işi zorlaştırdığı gibi pwm modülü kadar da işlevsel değil. Pwm gibi bir seçenek varken hem daha az işlevsel hemde kullanımı zor bir yöntem kullanmak yanlış olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…