Herkese selamun aleyküm değerli usta abilerim ve değerli arkadaşlarım. Çok uzun zamanlardır araştırma yaptığım ve her yerde de karşıma bir baş belası olarak çıkan bir sorunum vardı, onca araştırma bir çok tecrübeli kişiye sorma ve bir çok kişinin fikrini alma sonucu çözüme ulaştırdım ve 5 ay gibi bir süredir de kullanılmasına rağmen sorunsuz çalıştığını gördüğüm için yaptığım devreyi kısmen ve mantıken paylaşmak özel yerleri belirtmek ve özellikle dikkat edilmesi gereken yerleri işaretleyerek ihtiyacı olan kişilerin kullanmasını yada örnek almasını sağlamak amacıyla paylaşmak istedim.
Umarım birilerinin işine yarar ve faydası olur.
Devremiz yukarıda olduğu gibi olabildiğince basit bir yapıya sahip olmasına rağmen :
1 : Pic çıkışında lojik sıfır verince röle çekiyor lojik bir verince de bırakıyor.
2 : Pic serisi mikrodenetleyici kullanacak olan arkadaşlara özellikle 18F serisi pic kullanmalarını tavsiye ederim. Özellikle belirteyim ki Pic16F628A yerine Pic18F1220 kullandım bacak yapısı ve pin sırası bire bir aynı. Sadece konfigürasyon değişiyor onu da datasheet ile çok basit olarak çözebilirsiniz. Aşağıda benim yazdığım konfigürasyonu da paylaşacağım.
3 : Pic yada mikrodenetleyiciyi 5 volt gerilim ile beslemek için özellikle ve özellikle LM2575-5 kullandım aynı mantıkta çalışan entegrelerde olabilir
AMA KESİNLİKLE 7805 GİBİ ENTEGRELERİ KULLANMAYIN.
4 : Optokuplorlerin 2 numaralı led uçlarının katot pinlerini pici beslediğiniz besleme kaynağının eksisinden alın. diğer tarafa kesinlikle bağlantı yapmayın.
5 : Rolelerin bobin uçlarına paralel zıt emk için bağlayacağınız diyotlar kesinlikle hızlı diyot olsun
1N4007 gibi diyotlar kullanmayın 1N5819 kullanabilirsiniz yada benzeri hızlı diyotlar olabilir.
6 : Çift besleme ile şemadaki trafoya benzer bir trafo kullanmanızı öneririm. Tek çıkışlı bir trafo alıp lm2575-5 bağlayıp çıkışında pici besleyip öncesinde röleleri sürmeye çalışmayın.
7 : Rolelerden + ve - yi yada faz ve nötürü geçirmeye çalışın yani çift kontaklı role olmasına dikkat edin. Eğer faz nötür geçirecekseniz rölelerin faz uçlarını kendi arasında nötür uçlarını da kendi arasında birleştirdikten sonra faz ve nötür vereceğiniz klemens yada bağlantı noktasına mutlaka bir tane parazit kondansatörü takın 15uF 450 volt gibi çok faydası olduğuna inanıyorum.
( ŞEMADA BELİRTMEDİM UNUTTUM )
8 : Ben mclr pinini kullanmayacağım için iptal ettim ama istenirse 4,7 k bir direnç ile bağlanabilir. pull-up ve pull-down dirençleri 10k yerine mümkünse 4,7 k yapılması daha sağlıklı olacaktır.
Pic18F1220 analog pinleri dijitale çevirmek için yazdığım kodlar :
/////////////////////// ADCON1 = 0X7F YAPILIRSA TÜM GİRİŞLER DİJİTAL OLUR////////////////////
adcon0.adon = 0; /////// << ANALOG DİJİTAL ÇEVİRİCİYİ KAPAT DISABLED YAP >> ////
adcon1.pcfg0 = 1; ////// << AN0 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg1 = 1; ////// << AN1 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg2 = 1; ////// << AN2 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg3 = 1; ////// << AN3 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg4 = 1; ////// << AN4 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg5 = 1; ////// << AN5 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg1 = 1; ////// << AN6 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////