Piclerde Parazitsiz Besleme ve Röle çıkış Devresi şeması ve hakkında

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,088
Puanları
156
Yaş
40
Herkese selamun aleyküm değerli usta abilerim ve değerli arkadaşlarım. Çok uzun zamanlardır araştırma yaptığım ve her yerde de karşıma bir baş belası olarak çıkan bir sorunum vardı, onca araştırma bir çok tecrübeli kişiye sorma ve bir çok kişinin fikrini alma sonucu çözüme ulaştırdım ve 5 ay gibi bir süredir de kullanılmasına rağmen sorunsuz çalıştığını gördüğüm için yaptığım devreyi kısmen ve mantıken paylaşmak özel yerleri belirtmek ve özellikle dikkat edilmesi gereken yerleri işaretleyerek ihtiyacı olan kişilerin kullanmasını yada örnek almasını sağlamak amacıyla paylaşmak istedim.
Umarım birilerinin işine yarar ve faydası olur.

kpx2fmc.jpg


Devremiz yukarıda olduğu gibi olabildiğince basit bir yapıya sahip olmasına rağmen :

1 : Pic çıkışında lojik sıfır verince röle çekiyor lojik bir verince de bırakıyor.

2 : Pic serisi mikrodenetleyici kullanacak olan arkadaşlara özellikle 18F serisi pic kullanmalarını tavsiye ederim. Özellikle belirteyim ki Pic16F628A yerine Pic18F1220 kullandım bacak yapısı ve pin sırası bire bir aynı. Sadece konfigürasyon değişiyor onu da datasheet ile çok basit olarak çözebilirsiniz. Aşağıda benim yazdığım konfigürasyonu da paylaşacağım.

3 : Pic yada mikrodenetleyiciyi 5 volt gerilim ile beslemek için özellikle ve özellikle LM2575-5 kullandım aynı mantıkta çalışan entegrelerde olabilir AMA KESİNLİKLE 7805 GİBİ ENTEGRELERİ KULLANMAYIN.

4 : Optokuplorlerin 2 numaralı led uçlarının katot pinlerini pici beslediğiniz besleme kaynağının eksisinden alın. diğer tarafa kesinlikle bağlantı yapmayın.

5 : Rolelerin bobin uçlarına paralel zıt emk için bağlayacağınız diyotlar kesinlikle hızlı diyot olsun 1N4007 gibi diyotlar kullanmayın 1N5819 kullanabilirsiniz yada benzeri hızlı diyotlar olabilir.

6 : Çift besleme ile şemadaki trafoya benzer bir trafo kullanmanızı öneririm. Tek çıkışlı bir trafo alıp lm2575-5 bağlayıp çıkışında pici besleyip öncesinde röleleri sürmeye çalışmayın.

7 : Rolelerden + ve - yi yada faz ve nötürü geçirmeye çalışın yani çift kontaklı role olmasına dikkat edin. Eğer faz nötür geçirecekseniz rölelerin faz uçlarını kendi arasında nötür uçlarını da kendi arasında birleştirdikten sonra faz ve nötür vereceğiniz klemens yada bağlantı noktasına mutlaka bir tane parazit kondansatörü takın 15uF 450 volt gibi çok faydası olduğuna inanıyorum. ( ŞEMADA BELİRTMEDİM UNUTTUM )

8 : Ben mclr pinini kullanmayacağım için iptal ettim ama istenirse 4,7 k bir direnç ile bağlanabilir. pull-up ve pull-down dirençleri 10k yerine mümkünse 4,7 k yapılması daha sağlıklı olacaktır.

Pic18F1220
analog pinleri dijitale çevirmek için yazdığım kodlar :

/////////////////////// ADCON1 = 0X7F YAPILIRSA TÜM GİRİŞLER DİJİTAL OLUR////////////////////
adcon0.adon = 0; /////// << ANALOG DİJİTAL ÇEVİRİCİYİ KAPAT DISABLED YAP >> ////
adcon1.pcfg0 = 1; ////// << AN0 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg1 = 1; ////// << AN1 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg2 = 1; ////// << AN2 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg3 = 1; ////// << AN3 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg4 = 1; ////// << AN4 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg5 = 1; ////// << AN5 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
adcon1.pcfg1 = 1; ////// << AN6 I DİJİTAL OLARAK YÖNLENDİR
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
kpx2fmc.jpg
 

Ekli dosyalar

  • PIC BESLEME VE ÇIKIŞ ÖRNEĞİ.jpg
    PIC BESLEME VE ÇIKIŞ ÖRNEĞİ.jpg
    348.6 KB · Görüntüleme: 55
Son düzenleme:
Selamlar, usta bende çok fazla benzemese de 18F46K22-I/P ile benzeri birşey yapmaya çalışıyorum. Güç katım Flyback converter ile yaptım. Çıkışlarda bc transistör çektirip onunla da 24v röle çektiriyorum. Röle girişine ters diyod attım falan masaüstünde kartı test yaptığımda sıkıntı yok. Çalışmasını istediğim makineye takıyorum röle ile kontaktör çektiriyorum sıkıntı yok ancak ne zaman kontaktöre motor gibi bir yük bağlayınca bir iki aç kapadan sonra Lcd ekranım donuyor. Harmonik alıyor gibi duruyor. Senin konuda bahsettiğin röle klemens çıkışına 15mf 450v kondansatör yazmışsın. Onun bağlantısı ile ilgili resim yada bilgi paylaşırsansevinirim. Saygılar..
 
Selamlar, usta bende çok fazla benzemese de 18F46K22-I/P ile benzeri birşey yapmaya çalışıyorum. Güç katım Flyback converter ile yaptım. Çıkışlarda bc transistör çektirip onunla da 24v röle çektiriyorum. Röle girişine ters diyod attım falan masaüstünde kartı test yaptığımda sıkıntı yok. Çalışmasını istediğim makineye takıyorum röle ile kontaktör çektiriyorum sıkıntı yok ancak ne zaman kontaktöre motor gibi bir yük bağlayınca bir iki aç kapadan sonra Lcd ekranım donuyor. Harmonik alıyor gibi duruyor. Senin konuda bahsettiğin röle klemens çıkışına 15mf 450v kondansatör yazmışsın. Onun bağlantısı ile ilgili resim yada bilgi paylaşırsansevinirim. Saygılar..
Merhaba ustam. Bu flyback converter olayını ben tam olarak anlamadım yani flyback ne demek ? yada hangi entegre ile yapılıyor ? ismen bilmiyorum desem belki de ayıp olur... Ama bilemedim.

Şimdi aslına bakarsanız çıkışına transistör koyup o transistör ile röle çektirip o röle ile de kontaktör çektirip yük sürmeye çalışmışsınız sonuç sanırım hüsran olmuş...

Öncelikle devre şemasını ve devre yapımını resimler ile paylaşırsanız bi incelemek isterim. Konuda anlattığım önemli hususlar var; örneğin pic pinlerinden hiç bir tanesinin bile boş bırakılmaması kullanılmayan pinlerin ya lojik 1 yada lojik 0 a çekilmesi ve o pinleri giriş olarak yönlendirmemiz lazım. Bunu yaptınız mı ?

Devrenizi iki adet güç kaynağı ile beslemeniz gerekir demiştim onu uyguladınız ve iki güç kaynağını optokuplör ile yalıttınız mı ?

ezdtxft.jpg


Devrede dikkat ederseniz kırmızı çizgi ile çizdiğim yerlerde hiç bir şekilde fiziksel bir bağ besleme devreleri arasında yoktur ve bu konunun büyük önem arz ettiğini düşünüyorum.

LCD devresinin pic e en yakın yerde olması sanırım parazit almasını en aza indirecektir ve bunun yanında kesinlikle denemedim ama lcd ye bağlanacak bacakları da 4,7 k direnç ile sıfr volt seviyesine pull-down bağlantısı yapar denerim çünkü lcd ye bilgi gitmediği ve lcd den bilgi gelmediği yani o bacakların iş yapmadığı sürece anten gibi çalışması söz konusu olabilir... Bu yüzden lcd bağlantısı yapılan pinlerin dirençle sıfır a çekilmesi konusunu en azından denerim şayet denerseniz sonucu lütfen paylaşın.
 
has_artvin_li,

Tekrar selamlar usta yoğunluktan mesajını okudum cevap yazma fırsatım olmadı. Flyback converter güç kaynağı dediğm konu bildiğin 220v girip 5v ve 24v dc çıkışı aynı anda verebilen bir devre forumdaki birçok kişi bunu benden çok daha iyi biliyordur. Giriş normal köprü diyod ve 350v luk kondansatörler filtre falan oluyor. Sonrasında Ferrite 65khz lik 15w EE25 tipi denilen 5 ayaklı bir trafo oluyor çıkışında ve kontrolünde 1 tane DK1203 kontrolü ve tetikleme içinde P521 gibi bir optokublör kullanıyorum. Sonuç olarak fazla uzatmayım bunu kararlı bir 5v ve 24v elde edilmiş oluyor.
Rölelerin fazla aç kapa yada yüke bağlandığında Lcd nin donması harmonik konusunda ise biraz kafa patlatıp devreyi her yönüyle inceleyince buldum sıkıntıyı. Osiloskop ile frekans ve sync puls ölçümü yaptığımda rölelere yük bağlayınca data uçlarına mesajınızda da yazdığınız gibi bariz bir 260hz civarı bir harmonik alıyor. Kullandığım lcd nin datasheet ini tekrar tekrar inceleyince lcd nin data pinlerinin iç direncinin 0 ohm olduğunu buldum. Aynı ayak yapısına sahip data pin uçlarının iç direnci 33ohm olan bir lcd ye geçince harmonik ölçümüm 65hz e kadar düştü ve donma sorunu hallolmuş oldu. Lakin kartın henüz tasarım aşaması devam ederken ve birçok yeri rahatça söküp takıp dağıtabiliyorken yazdığınız data uçlarını 4.7k ile pull down yapma konusunu kesinlikle bu hafta denemesini yapıcam.
Kartın kafamı kurcayalan daha doğrusu istediğim gibi çalışmayan bir bölümü var şimdi biraz oraya yönelmem lazım. Kart 10k NTC ile ısı okuması da yapıyor. +5v hattı üzerine bağlanılan 1/4 lık 10K direnç ile okuma yapıyorum malum filtre için ntc ayakları kafasına 100nf bağlı oluyor zaten. -5v hattı doğrudan ntc gidiyor ve +5v üzerinden de işlemcinin P2 ayağından okuma yapıyorum. Lakin okuduğum sıcaklık değeri 10.1 derece gösterirken 10.2 yada 10.3 olarak fazla onda 2 oranında sapma oluyor. Buda istediğim birşey değil okunan değerin kıpırdamadan yani salınım yapmadan ekranda kalmasını istiyorum.
Forumda yazılan her bilgi paylaşımının her bir kelimesinin çok değerli olduğu gibi bu konuda da her türlü fikir ve yoruma açığım. has_artvin_li, usta ilgin için ayrıca teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,575
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri
Üst