Pinlere Verilen Elektrik

ex8

Üye
Katılım
3 Ağu 2016
Mesajlar
116
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba

Çok fazla led kullandığım bir projeme plan aşamasından sonra parlaklık ayarını eklemek istedim ancak kurduğum devre üzerinde yeterli sayıda (-) bacak için bağlantı pinim varken (+) bacaklar içinse yeterli pinim yok.

NOT = Bu bağlantı pinlerimin durumunu 0-5V arasında değiştirebiliyorum.

Normal şartlarda pwm pini (+) bacaktan veririm ancak bu projemde plandan sonra ek bir istek olarak ekleyeceğim için (-) bacağa vermeyi düşünüyorum.

Daha açık bir şekilde şu şekilde ifade edebilirim.(+) Bacaktan 5V gelirken (-)Bacaktanda 2V çıkış üretilecek bu durumda ledin parlaklığında düşüş[5-2=(3V)] olacak.Acaba bu bir sorun teşkil edebilir mi? Aklıma fizikte ters bağlı pillin toplam Volttan düşürüldüğü sorular geliyor ama sizlerede bir danışayım dedim.

Buarada kullandığım ledler bildiğiniz 10krş'luk şeffaf kırmızı led :)

Teşekkürler
 
Edit mesajın yardımı dokunmadığı için silinmiştir.
 
Son düzenleme:
parlaklık ayarı ledlerde voltaj ile değil akım sınırlama ile yapılır.
 
pwm in mantığı bu değil ki - uçtan nasıl voltaj gönderiyorsunuz onu anlayamadım.

5 volt sabit 5 volt verir ama dalga genişliğini ayarlayarak çıkış voltajı değişir. Sizin eksi voltajda herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. +5 voltun pwm ini ayarlamanız gerekiyor.

Aşağıdaki örnek 12 volt için verilmiştir. 5 voltta benzer bir uygulama yapılmalıdır.

pwm.gif


Ledin (+) bacağına sabit 5V , ledin diğer (-) bacağına pwm kontrolünde 3V çıkış vericem.Pratikte bir led için uyguladım, aradaki potansiyel fark arttıkça led daha parlak yandı şöyle ki:

Örnek:
1.Durum : 5V ve 3V[pwm] verdiğimde led parlaksa,
2.Durum : 5V ve 1V[pwm] verdiğimde led çok daha parlak oluyor.

Çünkü ilk durumda fark 2V iken ikinci durumda fark 4V 'ta çıkıyor.Tabi bu durumu izah etmek için böyle bir voltaj farkını söyledim yoksa bu led için zararlı bir durum.

Buarada bu uygulamayı 10x24 boyutlarında led matrix şeması için uygulayacağım elimde 10 adet negatif, 24 adet pozitif bacak var.Ancak elimde yazılımla kontrol edebildiğim port sayısı ancak negatif bacaklar kadar işte bu yüzden sistemin kompile parlaklık kontrolünü 10 bacak üzerinden pwm ile sağlayacağım.
 
Amaç 24 adet led i kontrol etmek ise kodlayıcı kod çözücü gibi entegreler kullanılarak yapılabilir
 
Sanırım istediğim cevap hariç her şey önerildi
 
ledlerin altına transistor (mosfet) koyun bir tane. Artı led artıda led eksi transistor kollektorunde base den pwm verin emitterden eks,iye baglayın.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,550
Mesajlar
927,871
Kullanıcılar
452,171
Son üye
G.uygun

Yeni konular

Geri
Üst