Plc avantajı nedir, her zaman gerekli midir?

FakirMaker

Profesyonel Üye
Katılım
5 May 2009
Mesajlar
1,137
Puanları
281
Merhaba, öncelikle sorunun yanlış anlaşılmaması için bazı detayları açıklamam gerek. Ben otomasyon ve elektrik tecrübesi olmayan tamemen farklı bir sektörde çalışan ve uzun yıllardır gömülü sistem ve yazılımlama üzerine de ek işler yapan birisiyim. Yani temel olarak yazılımcı sayılırım. PLC kullanmadım daha önce.

Şimdi soruya gelirsek. Bazen sanayideki abiler gelip bana şöyle bir makinemiz var plc ile çalıştırıyoruz plc nin yerine bir kart yapabilir misin diye soruyorlar. Çoğu zaman yaptıkları makineler insan hayatını tehlikeye atabileceği için (ısıtma tankları vs.) sorumluluk almıyorum reddediyorum ama bazen o kadar basit işler için plc kullanıldığını görüyorum ki içim acıyor. Pahalı plc yi 50 liralık kartla değiştiriyorum tabi böyle olunca abinin gözünde dolar işaretini görüyorum. Şimdi benim anlamadığım niye bu kadar yaygın olarak plc kullanılıyor. Basit işler için bazen yazılım bile gerektirmeyen lojik kartlar tasarlanabilir. İnsanlar bilmediği için mi doğrudan plc ye yönelip bildikleri yoldan hallediyorlar yoksa benim bilmediğim (bu çok muhtemel) avantajları yüzünden mi plc tercih ediliyor.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
galiba sürekliliği olduğu için plc tercih ediliyor. program elinde olduktan sonra özel donanıma gerek kalmadan plc ye yükleyip çalıştırabilmek için. sen bir kart yapsan 5 yıl sonra seni nereden bulacak.
 
A makinesindeki plc yi söküp program revizyonu yaparak B makinesinde kullanabilirsin. Ama kartta makineye bağımlı bir sistem oluyor. Herhangi bir revizyon yapmak istersen plc de yapabilirsin. Daha birçok şey var
 
Velhasıl tatmin edici bir cevap gelmedi. Evet kartlar makineye bağlı olur ama bir kart bir plc nin 50 de biri fiyata üretiliyor. Bir tane plc eve alıp öğreneyim dedim 1000 lira gibi bir fiyattan başlıyorlar. Ethernet vs gibi bağlantısı olanlar güçlü işlemcisi olanlar astronomik rakamlara ulaşmış genişletme modülleri ekstra paraya mal oluyor. Bugün bir arkadaş plc lerin programlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan basit bir şekilde programlandığı için tercih edildiğini söyledi. Belki bu en büyük sebeptir bilemiyorum.
 
Velhasıl tatmin edici bir cevap gelmedi. Evet kartlar makineye bağlı olur ama bir kart bir plc nin 50 de biri fiyata üretiliyor. Bir tane plc eve alıp öğreneyim dedim 1000 lira gibi bir fiyattan başlıyorlar. Ethernet vs gibi bağlantısı olanlar güçlü işlemcisi olanlar astronomik rakamlara ulaşmış genişletme modülleri ekstra paraya mal oluyor. Bugün bir arkadaş plc lerin programlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan basit bir şekilde programlandığı için tercih edildiğini söyledi. Belki bu en büyük sebeptir bilemiyorum.
Endüstriyel ortamda fabrikalarda kart yerine plc kullanılır. (tabi bazı özel makineler haricinde) Sen kartla çalışan bir makinede arızayı bulmak için duruma göre kartı sökmen lazım entegreyi ölçüyorsun mosfet kısa devre gösterdi söktün karttan öyle ölçtün bi bakmışsın sağlam bakalım kaçtane entegre diyot vs söküp lehimlemen gerekicek. Bunlar hep zaman kaybı ama plcde tak ethernet kablonu gerekli arıza karşına çıkıcak zaten. Plc lerin cycle ömrü aksi bir durum olmadıkça çok uzun Büyük yerlerde saniyenin hesabı yapılıyor. Hiç düşündünmü neden kartlı makinelerde revizyon yapılıp plc sisteme geçildiğini. Senin düşündüğün gibi olsaydı makinelerdeki plc ler sökülüp yerine ucuz olsun diye kart takılırdı. PLC öğrenmek için eve almana gerek yok programda simülasyon ile zaten istediğini yapabilirsin. Arkadaşın neye göre hangi proses göre basit diyor acaba. Programlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan programlanabilseydi piyasada otomasyon firmalarıda olmazdı.
 
PLC makine otomasyonun beynidir siz yazılımcısınız bilgisayar kasası olmadan yazılım çalışır mı veya tablet olmadan?PLC de böyle üstünde bir makinenin çalışması gereken input ve output lar hazır her makine ye uyar bunlar çoğaltılıp azaltılabilir içinde de bir input a zaman rölesi ve hassaslık eklene bilir veya gecikme eklenebilir yani bir sensör bağladınız bu sensör sinyali verirken yükselen kenar ve düşen kenar ayarları da vardır yani sensörü görürken devreye girsin veya sensör den çıkarken devreye girsin gibi seçenekler dahi var.Anlayacağınız bir makine de olması gereken ne varsa plc de var.Kart derseniz bu işlemlerin çoğunu bir kartla yapabilirsiniz ama her makine için kart tasarımı yapmak mı daha karlı yoksa her makine uyan plc kullanmak mı?Bu makineleri yapan firmalar belki onlarca çeşit makine yapıyor hepsine ayrı ayrı kart yapacağına bir plc ile işi çözüyor.
Şunu da söyleyeyim yapılan bir çok kart hem verimli çalışmıyor hem de güvenlik testleri yapılmış olması gerekiyor ama plc yi üreten firmalar hem sağlamlığını test ediyor hemde güvenllirliğini
 
Cüneyt abi güzel bir yere değindi. Kartlı sistem ile makinede 20 adet zaman rolesini yönetmek gerekirse fiziki olarak pano boyutlarını düşünebilirsin, karttaki role sayısınıda ama plc kullanırsan fiziki bir zaman rolesine ihtiyacın bile yok.
 
Evet sonuç olarak plc kartlara göre daha güvenli ve kararlı(!) olduğu için ve otomasyon firmaları kart tasarlama işiyle uğraşmak istemedikleri için plc kullanılıyor. Siz elektrikçi olduğunuz ben elektronikçi olduğum için pek anlayamadık birbirimizi. İşlemcilerin olduğu yerde zaman rölesine niye ihtiyaç olsun ki? Bunun ülke ekonomisine olan etkisinin araştırılması lazım. Uzun vadede plc kullanmak mı yoksa plc işini yapacak kartları tasarlayan insanlar mı yetiştirmek daha karlı? Yerli üretim plc var mı bari alıp inceliyeyim belki bir faydam olur.
 
Cevapların hepsini okumadan kısaca geçtim, geçen sene yaptığımız ve tesim ettiğimiz bir projede 2500 üzere input/output bulunuyor bunun dışında bir çok farklı marka ve model cihazla bus özerinde haberleşiyor (Danfoss sürücüler FC280 ve FC302 Profinet üzerinden, ve fanuc Robotlar) ve hatta besleme yapan benzer plc'ler konuşur (Hepsi simens, S7Online PUT/GET Kullandık), Proje bedelinden bahsetmiyorum dahi.

Günümüz dünyasında artık birçok plc ve cihaz birbiri ile aynı protokoller üzerinden haberleşiyor.

Sorununuzun cevabına gelince aynı makineden sürekli olarak üretiyor burada maliyet ön plana çıkabilir ve son kullanıcı için sürekli stok tutulacaksa kart kullanmak daha mantıklı ancak unutmayın böyle kapalı sistemler her zaman bebeğiniz gibi olmalı kullanıcı sorun yaşadığında her zaman ilgilenmelisiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,032
Kullanıcılar
452,391
Son üye
girisimci25

Yeni konular

Geri
Üst