PLC de OPC server

bbs2006

Üye
Merhaba
OPC server ile çalışma yapmak için plc içinde opc serer özelliğimi olmalı. yoksa bir program sayesinde Siemens plc ler tümü için kullanılabilr mi.

OPC Server bir yazilimdir. PLC ureticisi firmalarca gelistirilir. Ve kendi PLC lerindeki verileri bilgisayarin bellegine tasirlar.

NexusHD2 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Bir noktadan başka bir noktaya datalar aktarılıyorsa opc vs hiç bir şeye ihtiyacınız yoktur.
Hatta vaktiniz varsa plc cpu ile modülleri arasındaki haberleşmeyi analiz edip cpu(plc) yerine bir bilgisayar kullanabilirsiniz.
Çoğu firma opc yazılımını verir ama gelen talepler o kadar çeşitli olunca geliştirmesini çoğu zaman durdururlar.

Arkadaşım, henüz o konuya geçmedim ama anladığım şu: OPC server üzerine hangi PLCyi kullanacaksanız add-in (haberleşme arayüz yazılımı) ekleyip lisansını girerek OPC serverin o PLC ile haberleşmesini sağlıyorsunuz. Kepware de her PLC nin haberleşme add-in leri mevcut.

PLC de bir şey yapmıyorsun. Sadece tanımladığın taglardan hangilerini OPC servera aktarmak istiyorsan onları bir kenara not ediyorsun. OPC server üzerinde bir kanal tanımlayıp, o kanal altında haberleşeceğin PLC yi (Device) tanımlıyorsun (haberleşme ayarları vs.) Sonra OPC de tanımladığın Kanal.Device ı seçtiğinde sana tagları ve PLC deki yerlerini gireceğin alanı açıyor. PLC deki tagları ve yerlerini, veri tiplerini buraya yazdığında OPC server PLC ye şu tagın (adresini göndererek) değerini bana gönder diye iletişim kurarak tanımladığın tagların değerlerini çekiyor.PLC de OPC ye özel bir şey yapmıyorsun. SCADA da yapılanın çok benzeri.

Kepware de data logger modülünü kurup çalıştırabilirsen herhangi bir SQL servera verileri aktarabilirsin. O SQL serverlara uygun ODBC arayüzü kepwarede mevcut.

Yukarıda yazdıklarımda hata varsa, lütfen bildirin, ben de eksiklerimi görmüş olurum.

Akşam rs232-485 haberleşme devremi tamamlayıp S7-200 de deneyeceğim. PLCSİM ile OPC server arasında iletişim sağlayamadım. Gerçek ortamda deneyeceğim.

Nihayet uyduruktan yaptığım bir rs485 dönüştürücüsü ile s7-200 (cpu 222) ile haberleştirip, basit bir yazılım yükledim. Kepware de, bir önceki mesajımda tanımladığım şekilde taglar tanımladım. PLC nin giriş kanalları hariç merker bilgilerini okuyabildim. Yani bir önceki mesajımda anlattığım her şey doğruymuş.

PLC giriş kanallarını neden okuyamadığını henüz çözemedim. Taglar boolean olarak i0.0, i0.1 idi ama maalesef undefined olarak görünüyor. Bu konuda yardımcı olabilecek kimse var mı?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

PLC giriş kanalı taglari boolean değil byte olarak tanımlanması gerekiyormuş. O da çalıştı :)

Sent from my GT-N7000 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Kullanıcılar
452,686
Son üye
heisener123

Yeni konular

Geri