m-usta-fa
Usta Üye
- Katılım
- 1 May 2008
- Mesajlar
- 1,987
- Puanları
- 156
Lambaları PLC'den nasıl açıp kapatacaksın.Bir sürü adam da teşekkür etmiş.
Yöneticilerin arasındaki paslaşmaya hayranım doğrusu.
lambaların kontaktörünün bobinine, bir tane rölenin NC kontağı üzerinden enerji verdik mi? Verdik.
Lamba yandı mı? yandı.
Şimdi NC sini kullandığımız rölenin bobin uçlarını plcye bağladık mı? Bağladık.
Lamba hâla yanıyor mu? yanıyor
Şimdi plcye komut vererek dedik ki, ben falanca düğmeye basınca, röleyi bağladığımız outputa 1 sinyali ver dedik mi? Ben diyemedim, çünkü yazılım bilmiyorum. Ama teşekkür ettiğimiz yöneticimiz biliyor, o dedi.
PLC 1 sinyalini verdiğinde, rölemiz çekti mi? Çekti
Rölemizin NC kontağı açıldı mı? Açıldı.
NC kontağının arası hava ile doldu mu? Doldu.
Hava iletken mi? Hayır, en azından 220 volt için değil.
Bu durumda kontaktörümüzün bobinine giden Elektrik akımı kesildi mi? Kesildi.
Bobinimzdeki tellerden geçen akım kesilince, manyetik akım üretimi durdu mu?
Durdu.
Manyetik akım kesilince, kontaktör nüvesini ve dolayısı ile, kontakları çeken bir şey kaldı mı? Kalmadı.
Nüvedeki yay, kontakları geri itti mi? İtti.
Kontakların arasına hava doldu mu? Doldu. Hava 220 voltu iletmiyordu ya, lambalara giden akım kesildi mi? Kesildi.
Artık flamanlarımızdan akım geçiyor mu? Geçmiyor.
Geçmeyen akıma karşı gösterilen bir direnç olmadığından dolayı, flamanlarımız ışır mı? Işımaz.
işte biz bu duruma, lambanın sönmesi diyoruz.
Nasıl sönecek sorunuzu yanıtladım sanırım.
Şimdi nasıl yanacak sorunuza gelelim.
PLC ye dedik ki, artık senin, felanca çıkışa vereceğin logic 1 sinyaline ihtiyacımız yok. Onu durdur. PLC de tamam abi dedi ve logic 1 durumundan, logic 0 konumuna geçti.
Rölemizin bobininden akım geçmediği için, manyetik alan durdu ve kontaklar yapıştı. NC kontaklar artık kapalı ve mutlu. Mutlu olma sebebi, kontağın normalde kapalı olması. Yani normale döndü.
Bu durumda, NC kontaklardan yeniden akım geçti. Bu akım doğruca, kontaktörün bobinine gitti. Çünkü devreyi tamamlamak istiyor, içi içine sığmıyor keratanın.
Kontaktör bobinimizde yeniden manyetik alan oluştu ve ferromanyetik nüveyi çekti. Kontaktörü yapan abilerimiz, kontakları bu nüveye bağladıklarından dolayı, kontaklar da çekti.
Artık kontaklarımızın arasında hava yok. Akım geçebilir.
Akacak elektron kabloda durmaz prensibiplerinden ödün vermek istemeyen elektronlarımız, lamba devresine kadar, dört nala koştular.
Önce balasta geçtiler. Burada 80 volta düştüler. Sonra flamanlardan geçtiler ve starterin içindeki neon gazını ısıttılar. Bu gaz da tuttu starterin kontaklarını ısıttı. Yanlışlıkla mı yaptılar bilinmez, starterin kontaklarını bimetalden yaptıkları için, kontaklar yamuldu ve kontaklar kapandı.akım, flamanlara hücum etti.Flanamnlar ısındı, tüpün içindeki cıvayı buharlaştırdı. Bu arada da starterdeki neon gazı soğudu ve kontaklar da soğudu. Kontaklar soğuyunca da açıldı. Bir bobinden geçen akım kesildiğinde, o bobin şok bobin özelliği gösterir prensibince, bobin Allah ne verdiyse bir gerilim bastı.Bu yüksek gerilim, iki elektrot arasından gerilim atlamasına neden oldu ve civa buharlarını tuttu, tüpün içindeki argon ve kripton gazlarına çarptırdı. Haliyle de çarpma sonucu ortaya bir ışıltı çıktı.
Fluoresan tüpün iç cidarındaki özel fluoresan boya sayesinde de, bu ışıma, beyaz ışık şeklinde ve homojen bir şekilde etrafı aydınlattı.
Umarım nasıl açılıp kapandığını yeterince iyi açıklayabilmişim.
Aslında lambanın nasıl yandığından ziyade, neden teşekkür ettiğimi açıklamış oldum. Yönetici olmadığımdan, paslaşma kısmını üzerime alınmadım ama, teşekkür kısmı, beni böyle uzun bir yazı yazmak için gayretlendirdi doğrusu.