plc girişleri

Katılım
21 Mar 2007
Mesajlar
120
Puanları
1
Yaş
39
slm arkadaşlar plc ögrenmeye calışıyorum ama bu analog giriş digıtal giriş nasıl bi şey oluyor acarsanız sevinirim saygılar
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Merhaba,
Analog giriş analog sensörlerden alınan değerlerin okunabildiği giriştir.

Analog Sensör

Dışardaki değerleri alıp ona göre belirli bir aralıkta voltaj veya akıma dönüştüren elemanlardır.
Örneğin 0-5 voltluk bir sıcaklık sensörümüz olsun. Bu sensör 0 ile 100 derece aralığında ölçebilsin.
O zaman sıcaklık kaç dereceyse ona bağlı olarak bir gerilim üretilir. 50 dereceyse 2.5 volt gibi.

Analog sensörler kullanılırken o kadar da sağlıklı olmayabilirler. Mesela çok kısa süreli pikler ve sıfır verileri yollayabilirler. Bunu aşmak için PLClerde alınan örnek verilerin bir kısmının ortalaması alınır. Bunu o analog girişi kullanırken ayarlamanız gerekebilir. Kendiliğinden de ayarlı olabilir ama. Bunun gibi ufak ayrıntılar endüstriyel kullanım için önemlidir.

Bir de bu alınan analog bilginin kullanılması vardır. Bunun için analog girişin hangi sensör tipinde kullanılacaksa akım ve gerilim aralığı ona göre seçilmeli ardından bir en üst değer belirlenilmelidir. Mesela 4000 gibi bir değer verilir ve sensör en üst seviyede akım veya gerilim verirken 4000 değeri alınmış olur yarı seviyede 2000 gibi.

Dijital giriş ise bildiğimiz 0 1 mantığıyla veri almaya yarayan girişlerdir.

İyi günler.
 
analog girişe sensörden 1-10V yada 4-20mA gibi bir değer gelir ve bu değere göre bir değer okunur. Bu okuduğun değerleri de PLC de istediğin gibi kullanabilirsin.
dijital giriş de 1-0 (var-yok) mantığıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,892
Mesajlar
921,393
Kullanıcılar
451,037
Son üye
hskaban

Yeni konular

Geri
Üst